HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU 1850 milliárd...

1850 milliárd euróról vitatkoznak az uniós tagállami vezetők

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Még mielőtt megkezdődött volna a mai virtuális EU-csúcs, lehetett tudni, hogy nem lesz megegyezés a tagállami vezetők között az unió jövőbeni pénzügyeiről. Összesen 1850 milliárd euróról beszélünk, ebből 1100 milliárd a következő hét éves költségvetés, 750 milliárd pedig az úgynevezett helyreállítási alap, amelyből 500 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 250 milliárd pedig felvehető hitel. Ez a 750 milliárd eurós tétel az, amely a járvány okozta károk enyhítésére szolgálna és amely talán jobban megosztja a tagállamokat is.

A legnagyobb ellenállás az elképzelésekkel szemben a „fukar négyektől” várható: Svédország, Hollandia, Ausztria és Dánia szerint nincs ingyenpénz, vagyis nem várható el a gazdagabb országok adófizetőitől, hogy belemenjenek a vissza nem térítendő támogatások odaítélésébe. Ezzel szemben elsősorban a déli országok, amelyek gazdaságában a legnagyobb kárt okozott a kényszerű leállás, abban érdekeltek, hogy minél nagyobb, lehetőleg vissza nem térítendő forráshoz jussanak. A francia-német közös javaslat alapján megszületett 500 milliárd eurós tervre a spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy tárgyalási alapnak jó lesz, korábban ugyanő még 1500 milliárd euróról beszélt.

540 milliárd eurós uniós mentőcsomagról egyeztek meg az EU pénzügyminiszterei

Az sem mindegy, hogyan kell majd a pénzt visszafizetni. A jelenlegi javaslat szerint az EU venné fel a hitelt, mert a legkedvezőbb feltételekkel juthat pénzhez a nemzetközi piacokról és majd ezeket adja tovább hasonló kondiciókkal a tagállamoknak. A kölcsön 30 éves futamidejű és 2028-tól fizetendő, tehát majd a következő utáni költségvetési ciklusba kell betervezni. Ennek azért is van jelentősége, mert a megegyezés sorsa múlhat azon, hogy milyen saját forrásokat tud majd akkor felmutatni az EU. Ha több a saját bevétel, akkor kevesebbet kell a nemzeti költségvetésekből a hitel törlesztésére fordítani.

A magyar miniszterelnök több megszólalásában is jelezte, hogy támogat egy hasonló tervet – erről beszélt legfrissebb pénteki rádióinterjújában is –, de nem tartja tisztességesnek, hogy a szegényebb országok fizessék a gazdagok költségeit azért, mert nem kezelték jól a járványt. Általában amikor pénzről van szó, akkor felmerül, hogy a visegrádi országok egysége megbomlik, mert lesz, aki több, és lesz, aki kevesebb pénzt kap majd.

Orbán Viktor: Végre lehet élni, de a vírus visszatérhet

Egyelőre úgy tűnik, hogy a V4-eknek közös álláspontjuk van és egy közös módosító javaslatot is benyújtanak majd. Az viszont tény, hogy a 750 milliárd eurós alapból nem egyenlő arányban részesülnek a visegrádi országok: a tervezet szerint Magyarország és Szlovákia 15-15 milliárd euróhoz, Lengyelország 64,5, Csehország 11,3 milliárd euróhoz juthat hozzá.

Az elmúlt napokban komoly háttértárgyalások folytak, győzködték egymást a tagállamok, kérdés, milyen eredménnyel. Bár volt, aki úgy fogalmazott, az is eredmény, ha nem romlik az esély a megegyezésre a nap végén. Brüsszeli pletykák szerint a következő forduló július 10-én várható, amikor talán már személyesen is találkozhatnak az állam- és kormányfők.

EKB: az euróövezet 2022-re érheti el a krízis előtti szintet
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,544lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek