HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Székelyföldön...

Székelyföldön már a nyulak sem szaporodnak

HIRDETÉS

Január elején száz vadnyulat vettek Magyarországról a háromszékiek, kedden pedig újabb száz egyedet kaptak Románia olyan területéről, ahol túl sok van belőlük. Náluk ugyanis nagy a hiány: László Béla, a Kovászna Megyei Halász-Vadász Egyesület elnöke a Székelyhonnak arról beszélt, az utóbbi időben nem szaporodnak az apróvadak. „Minden kilőtt nyúl legalább 3 éves, fiatal egyedet az elmúlt egy évben nem is láttunk” – nyilatkozta. Az okok sokrétűek: túl sok a róka és a szabadon kószáló pásztorkutya, és a monokulturák elterjedése sem segít az apróvadak szaporodásának. A székelyföldi lap szerint a térségben a mezeinyúl-állomány a biológiai minimum határán van, ami azt jelenti, hogy annyi egyed sincs, amennyi a faj fenntartásához elegendő.

HIRDETÉS

A  székelyföldi vadászok nem szerezték olcsón az állatokat: Magyarországról 110 euróért kapták a gondosan fülszámozott, párban vásárolt állatok darabját (Ha valaki Sepsiszentgyörgy közelében, illetve a felsőháromszéki Barátos község környékén magyar nyulat látna, onnan ismeri fel őket, hogy a bakok fülében zöld, a nőstényekében pedig piros gombot talál.)

A keddi transzport az Arad melletti Pécskáról érkezett, ott ugyanis túl sok van belőlük: a nyolcezer hektáros vadászterületen közel 1200 mezei nyúl él, miközben nyolcszáz számára van elegendő élelem. Ezért száztíz vadász (köztük több magyarországi szakember) vett részt a nagy nyúlbefogásban, mely során egy 1200 méteres háló segítségével vagy kétszáz állatot kaptak el, és ezeket az ország nyúlszegény vidékeire szállították. Ezekből kerül száz Háromszékre, kicsit olcsóbban, mint a magyar nyulak: darabjáért csak száz eurót kellett fizetniük. A pécskai nyulakkal Bölön, Előpatak, Illyefalva, Gidófalva és Árkos területein lehet találkozni. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,634lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.