HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Provokáció ké...

Provokáció készül Marosvásárhelyen?

HIRDETÉS

Leszerelteti a székely szimbólumokat is tartalmazó kétnyelvű táblát, és a nyolcszög alakú térkő is zavarja Marosvásárhely szociáldemokrata alpolgármesterét a felújított Székely Vértanúk Emlékművénél, ahol vasárnap a magyarok a székely szabadság napjára emlékeznének, március14-én pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is beszédet tart a nemzeti ünnep alkalmából.

HIRDETÉS

Az intézkedésre névtelen feljelentés után kerül sor: valakik sérelmezték, hogy egy csorgó fölé felirat került „Izvorul secuilor martiri – Székely vértanúk kútja” felirattal és a Nap, valamint a Hold szimbólumokkal. Az is baj, hogy a régóta meglevő emlékmű köré nyolcágú csillag alakban rakták le a járólapokat. Sergiu Papuc alpolgármester egy helyi lapnak péntek reggel azt mondta: „most leellenőrzöm, és amennyiben nem tartották be a tervet, módosítjuk. Nem változtatjuk át a November 7. negyedet úgynevezett Székelyfölddé.” Az ellenőrzés után a táblát leszerelték és a járólapokat is másképp fogják elrendezni.

A Székely Nemzeti Tanács közleményben tiltakozik. „Két nappal a Székely Szabadság Napja és hat nappal a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter marosvásárhelyi látogatása előtt az egész magyar közösséget provokáló lépésre szánta magát Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala – írják. – Ezeket az intézkedéseket jogsértőnek és provokatívnak tartjuk, amelyek méltatlanok az uniós elnökséget betöltő Romániához, ellentétesek Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésének minden törekvésével. Követeljük, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz. Arra kérünk minden vásárhelyi magyart, hogy vasárnap, a Székely Szabadság Napjának délutánján a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva jöjjenek a Székely Vértanúk emlékművéhez, és mozgósítsák rokonaikat, ismerőseiket!”

A Marosvásárhelyike nevű, húszezer tagot számláló magyar nyelvű Facebook-csoportban egy hozzászóló, Hermann Mark Christian emlékeztetett: 1990 márciusában is hasonló provokáció történt, amikor egy „úriember” bicskával kezdte el levakarni a Fortunánál a gyógyszertár kirakatablakáról a magyar és német nyelvű feliratot. A következményeket ismerjük: a „fekete március”, Sütő András szeme világának kioltása, hat halott és évekig tartó bizalmatlanság a két közösség között. Nem tűnik senki számára furcsának, hogy pont most, a március tizedikére meghirdetett Székely Szabadság Napja és március 15-i nemzeti ünnep küszöbén, a magyar külügyminiszter látogatása előtt vagyunk hasonló provokációknak a szemtanúi? 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek