HIRDETÉS

Magyar katonai temetőt nyúltak le a romániai hatóságok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Vasárnap este megdöbbentő bejegyzés jelent meg a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület Facebook-oldalán Requiem egy temetőért – az Úzvölgyi katonatemető elrablása címmel. Az oldal arról tájékoztatta olvasóit, hogy a székelyföldi Hargita megyével határos Bákó megye dormánfalvi (Dărmănești) önkormányzata fondorlatos módon birtokába vette a szomszéd megye területén fekvő úzvölgyi osztrák–magyar katonatemetőt, abba román kereszteket és román első és második világháborús emlékművet állított. Ezt nagyszabású, katonai felvonulással és tiszteletadással is megerősített ünnepséggel készülnek felavatni május 17-én. „Mi, erdélyi magyarok most már megszoktuk, hogy üldözik a zászlóinkat, iskoláinkat, egyetemeinket, feliratainkat. Lassan megszokjuk azt is, hogy börtönbe zárják politikai aktivistáinkat! Most eljött az idő, hogy elveszik még a temetőinket, műemlékeinket is?” – teszik fel a kérdést.

Arról  is beszámoltak, hogy a román önkormányzat rekordsebességgel vette birtokba a temetőt és bonyolította le a pályázatot a kivitelezésre, adólejekből finanszírozva a munkálatokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A székelyudvarhelyi Uh.ro portál arról ír: az Úz völgye az első és második világháborúban véres helyszínnek számított, ezért ott több haditemetőt hoztak létre. A kérdéses osztrák–magyar katonai temetőt 1917 novemberében létesítették, források szerint több mint 650 osztrák, magyar, német katona van itt eltemetve, de román katonáról nem tudnak a helyiek. 

Az úzvölgyi katonatemető „felújítási” munkálatai április 6-án. (Fotó: Facebook/Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület)

A lapnak megszólal Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere is – eddig hozzájuk tartozott a temető. „A szomszédos Bákó megyei város, Dormánfalva önkormányzata fű alatt olyan akcióba kezdett, ami nem morális, titokban román parcellát alakítottak ki az osztrák–magyar temetőben. Minden katonának kijár a tisztelet, találtunk volna megoldást arra, hogy emlékművet állítsanak ott, ahol el vannak temetve” – fogalmazott a polgármester.

HIRDETÉS

Gergely András az építkezés kezdetén tiltakozó jegyzéket juttatott el a Bákó megyei városhoz, kérve a munkálatok felfüggesztését, de kérését nem vették figyelembe. Helyette azt írták: egy projekt részeként  „felújítják” a temetőt a román kulturális minisztérium támogatásával és a hadügyminisztérium jóváhagyásával. A bákói kataszteri hivatal által kiállított dokumentumra hivatkoznak, miszerint a temető területe Bákó megyéhez tartozik.

(Fotó: Facebook/Székely Virtus Hagyományörző Egyesület)

A romániai elektronikus közbeszerzési rendszer adataiból kiderül: 2018. december 21-én találtak nyertes céget a munkálatra. A Hősök Nemzetközi Temetőjének felújítására közel 200 ezer lejes – 13,6 millió forintos – pályázatot nyert a bákói önkormányzat a Románia 100 centenáriumi programok részeként.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,977lájkolóTetszik
3,651követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szülői Hang: Sok a kifogás az iskolaérettségi törvény ellen

A bíróságok nem vizsgálták érdemben a panaszokat, és a korábbi szakvélemények ellenére is iskolába kerülhetnek gyerekek.