HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Csoda történt...

Csoda történt? Románok tízezrei szavaztak az RMDSZ-re

HIRDETÉS

Orbán Viktor Erdélyben kampányolt az RMDSZ-nek, de a Kárpátokon túl történt a csoda: meglepő módon szavazatok tízezrei érkeztek az EP-választáson a romániai magyar pártra olyan megyékből, ahol egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen élnek magyarok. Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot „vásárolt” az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni.

HIRDETÉS

Ha a román választási iroda honlapján alaposan megnézzük az RMDSZ-re megyénként leadott szavazatokat, és azt összevetjük a 2016 decemberi parlamenti választásokon leadott szavazatokkal, leesik az állunk. Példátlan dolog történt a román vidékeken: van olyan Kárpátokon túli megye, ahol csaknem hétszer annyian szavaztak a magyar pártra az EP-választáson vasárnap, mint ahányan ezt három évvel korábban, a parlamenti választáson tették. Ha vesszük a fáradtságot, és az adatokat összevetjük a 2011-es romániai népszámlálással, még nagyobb a meglepetés: Teleorman megyében, a kormányzó szociáldemokrata párt fellegvárában harminchétszer annyi szavazatot kapott a magyar párt, mint ahány ember a népszámláláson magyarnak vallotta magát! Eközben a határ menti, magyarok által lakott megyékben (Szatmár, Bihar, Arad, Temes) az RMDSZ most kevesebb szavazatot kapott, mint három éve.

„Ezt még érted sem tesszük meg Viktor!” Van, amit még Orbánnak sem néznek el az erdélyi rajongói | Magyar Hang

Nézzük a számokat néhány megyében, elől a mostani voksok száma; majd a 3 évvel ezelőtti, felsőházra leadott; végül pedig a magát magyarnak valló személyek száma a legutóbbi népszámláláson. (Ráadásul a magyarok száma nem egyenlő a szavazópolgárok számával, mert csak a 18 év felettiek voksolhatnak.)

Arges 1537/294/237
Botosani 931/283/38
Braila 723/313/60
Buzau 1157/358/81
Calarasi 686/160/72
Constanta 1929/531/450
Dambovita 1462/214/156
Dolj 1477/376/191
Galaci 1377/645/133
Giurgiu 746/158/59
Ialomita 712/114/28
Ilfov 1056/243/242
Mehedinti 555/281/153
Olt 877/207/66
Prahova 2188/372/447
Teleorman 669/276/18
Vaslui 1304/488/52
Vrancea 742/164/68

Véget ért a két nagy európai pártszövetség hegemóniája, az alkuk kora elé nézünk – percről percre | Magyar Hang

Jól látható, hogy a csoda főként a PSD bázisát adó olténiai és moldvai megyékben történt. Kiemelkedik négy közülük: Dambovitaban csaknem hétszer, Ialomita és Prahova megyékben hatszor, Iasi-ban ötször annyian szavaztak most a tulipánra (ez az RMDSZ választási jele), mint három éve. Ha a magyarok számához képest kapott szavazatokat nézzük, még durvább az arány: a már említett rekorder.

HIRDETÉS

Teleorman mellett Botosani, Vaslui és Ialomita megyékben is huszonötször annyian szavaztak a magyar pártra, mint ahány ember magyarnak vallotta magát a népszámláláson!

Egyénként a fővárosban, Bukarestben is sikerült megduplázniuk a voksok számát a három évvel ezelőtti eredményekhez képest, míg például a túlnyomó többségben magyarok lakta Hargita megyében csak öt százalékkal kaptak több szavazatot. (A magyar megyék mozgósításában vélhetően a legnagyobb húzóerőt Orbán Viktor személyes részvétele jelentette.)

„Sok temetésen csak két magyar van: én és a halott” | Magyar Hang

Romániában egyébként van hagyománya az ilyesféle szavazatszerzésnek: Traian Basescu volt elnök kisebbik lánya, Elena Basescu hasonló manőverrel jutott EP mandátumhoz 2009-ben – akkor a Demokrata Liberális Párt adott át neki jó szervezéssel annyi szavazatot, amennyivel a független jelölt épp mandátumot tudott szerezni.

A meglepő helyről érkező most vasárnapi szavazatokat meg különösebbé teszi, hogy az RMDSZ a kapmányfinisben látványosan szakított a kormánykoalícióval. A magyar párt ugyan nem tagja a kormánynak, de több éve parlamenti együttműködési megállapodást kötöttek a PSD-ALDE kormánykoalícióval, hogy kölcsönösen támogatják egymás törvénytervezeteit. Emiatt sok bírálatot kaptak a szavazóiktól, de egészen a szavazást megelőző hétig kitartottak: három nappal a voksolás előtt jelentették be, hogy „okafogyottá vált a megállapodás”. Kelemen Hunor pártelnök szerint az úzvölgyi helyzet miatt léptek – persze lehet, hogy az egész csak egy látványos showelem volt a duzzogó szavazók meggyőzésére.

15 fok és reggel hatos ébresztés – ebbe a börtönbe vonult be a román képviselőház elnöke | Magyar Hang

A román vidéken szerzett gyanús voksok száma a mi számításaink szerint megközelíti a 35 ezret – ez egyébként pont elég lehetett arra, hogy a pártot az öt százalékos bejutási küszöb fölé vigye. Orbán Viktor örülhet: az RMDSZ küszöbátlépésének köszönhetően egy vagy két magyar képviselővel több lesz a néppárti frakcióban.

Próbáltuk elérni az RMDSZ kampányfőnökét, Porcsalmi Bálintot, de nem jártunk sikerrel.

Frissítés: Cikkünk élesítése után visszahívott az RMDSZ kampányfőnöke. Porcsalmi Bálint visszautasítja, hogy szavazatvásárlás lett volna. Megfogalmazása szerint teljesen normális dolog történt, sőt szerinte „alulteljesítettek a Kárpátokon túli megyék az elvárásokhoz képest”. 

HIRDETÉS

Megkérdeztem, milyen kampányeseményeket szerveztek például Teleormanban, ahol sikerült harmincötször annyi szavazatot szerezni, mint ahány magyar él a megyében a legutóbbi népszámlálás szerint. Semmilyet, válaszolta, de a kulcs abban van, hogy idén sokkal több szavazóbiztosuk volt a románok lakta megyékben. Az RMDSZ-nek van néhány erős megyei szervezete Olténiában, ezek kiválóan dolgoztak. Beérett a három hónapos munkánk, összegezte.

Megvan a trükk – így juthatott be az RMDSZ | Magyar Hang

Megkérdeztem azt is, hogyan lehetséges, hogy a Magyarországgal határos megyékben, ahol jelentős számú magyar él (Bihar, Szatmár, Arad, Temes) kevesebben voksoltak az RMDSZ-re, mint a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon, a Kárpátokon túl pedig van, ahol közel hétszer többen. A magyar vidékeken lévő rosszabb eredményeket még elemzik – válaszolta erre a kampányfőnök.

Frissítés: Romániában is feltűnt az RMDSZ csodával határos Kárpátokon túli szavazatszerzése. Cikkünket több lap is átvette, a Newsweek.ro saját információkra hivatkozva például azt írja, a PSD hétfőn börtönbe vonult elnöke, Liviu Dragnea még jóval a választások előtt megegyezett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, és az egyezség szerint a román szavazatokért cserébe a magyar párt támogatja a baloldali kormányt a neki fontos kérdésekben.

Frissítés: közben megtaláltuk a trükköt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,297lájkolóTetszik
2,714követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Habizunk

Ne habisztiskedj nekem itt. Egyáltalán nem kamázom – mondta Bakonyba szakadt barátom.