HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Román sajtó: ...

Román sajtó: főcsendőr, tábornok, fociultrák és újfasiszták balhéztak a katonatemetőnél

HIRDETÉS

A román sajtó egy része tényszerűen foglalkozik a kis híján tragédiába torkollott román–magyar konfliktussal, amelynek során a magyarok imádkozva, egymásba kapaszkodva próbálták megakadályozni a románokat, hogy bejussanak a vitatott tulajdonú úzvölgyi katonatemetőbe. Ahogy arról lapunk is beszámolt, voltak, akik köveket dobálták a magyarokat, mások kiosztottak egy-két pofont is, végül betörték a kaput, és a csendőrség nem tudta megakadályozni, hogy elfoglalják a temetőt.

HIRDETÉS

A román Hotnews 15 perces videóban számolt be az eseményről, és az is kiderült: a támadó románok között ott volt civilben Sebastian Cucos, a romániai csendőrség helyettes vezetője is. Cucos a román közélet vitatott figurája: ő volt az egyik főszereplője a tavaly augusztusi bukaresti eseményeknek is, amikor békés tüntetőkre – köztük gyerekekre – támadtak a rendőrök könnygázzal és gumibotokkal. 

Nem jelent meg a külügyminisztériumban a román nagykövet | Magyar Hang

Hiába kérették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be.

A csütörtöki román szervezők között a román sajtó megemlít több, a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) fasiszta szervezethez köthető figurát is, valamint azt a Mircea Chelaru táboronokot, akit a Sputnik.ru orosz hírportál szokott az egekbe dicsérni.

A szemtanúk szerint a csütörtöki támadók között sok volt a román fociultra – augusztusban, a bukaresti tüntetésen szervezetten szállították őket a Győzelem térre, hogy aztán a rendőrséget megtámadva kiprovokálják az egyenruhások beavatkozását az addig békés demonstráción. Ők már távoztak, mire a rendőrök – Sebastian Cucos – vezetésével agyba-főbe verték a tüntetőket. 

A csütörtöki események egyébként két pártnak használnak: az európai parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett kormányzó PSD-nek – mert felszítják az országban a nacionalista hangulatot–, valamint az RMDSZ-nek. A Fidesz által is favorizált magyar párt renoméja alaposan megtépázódott a Kárpátokon túli szavazatszerzések után. Minél nagyobb lesz most a cirkusz, a megegyezést annál nagyobb sikernek lehet majd beállítani mindkét fél részéről.  

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,103lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek