HIRDETÉS

Így megy magyar közpénz a román kormánypárt tagjainak

HIRDETÉS

Lapunk pénteken megjelenő számában írunk a kelet-európai polipról, vagyis arról, hogyan juttat magyar közpénzt a Fidesz a román PSD-nek.

HIRDETÉS

A magyar kormány két éve lebonyolított egy mezőgazdasági pályázatot a romániai Mezőségen, az RMDSZ-közeli Pro Economica alapítvány segítségével. Hiába kerestük, kik nyertek: ugyan az erdélyi alapítvány honlapján az áll, hogy 2017. október 30-ra tervezték az eredményhirdetést, a nyertesek nevét nem hozták nyilvánosságra.

A román sajtó viszont megszellőztetett már néhány nyertest. A g4media.ro független portál például a következő címet adta írásának: „PSD vezetőt pénzel a budapesti kormány egy mezőgazdasági vállalkozáson keresztül. Vasile Gligát egyébként egy éves felfüggesztett börtönre ítélték, mert a feleségét alkalmazta a Parlamentben.” A politikus, aki korábban két cikluson át Maros megye szociáldemokrata képviselője volt a bukaresti parlamentben, és jelenleg a párt megyei elnöke, nem tagadta, hogy ő is az ötszáz győztes között volt, de nem mondta meg a lap újságírójának, pontosan mennyi pénz kapott.

A lap ugyanazt gondolja, amit a mi forrásaink is megerősítettek: létezik egy háttéralku a magyar kormány és a PSD között (ezt egyébként valószínűleg az RMDSZ közvetítésével ütötték nyélbe), mely szerint a baloldali párt vezette bukaresti kormány engedi többek között az erdélyi mezőgazdasági pályázatok zavartalan lebonyolítását, cserébe viszont a saját emberei vihetik haza a magyar adófizetők pénzének egy részét. A mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott Liviu Dragnea PSD-elnöknek, „akinek támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot.” (Dragnea azóta börtönben ül korrupció miatt – erről szóló cikkeinket itt és itt tudják elérni.)

Ez lehet a magyarázat arra is, miért nem nyilvánosak a mezőségi pályázat eredményei. És ez azt is megvilágítja, miért nem jelenhetett meg a magyar közszolgálati és kormánypárti sajtóban egyetlen sor sem az RMDSZ különleges fegyvertényéről, hogy a PSD uralta kárpátokon túli román megyékben szerzett szavazatokkal ugrotta meg az EP választás bejutási küszöbét.

HIRDETÉS

Csoda történt? Románok tízezrei szavaztak az RMDSZ-re | Magyar Hang

Meglepő módon rengeteg szavazat érkezett a magyar pártra olyan megyékből, ahol egyáltalán nem, vagy csak alig élnek magyarok.

A Magyar Hangban pénteken megjelenő cikkünkből kiderül az is, hogy elméletileg holnap zárul a jelentkezési határidő minden idők legnagyobb székelyföldi mezőgazdasági pályázatán, melyet szintén a magyar adófizetők finanszíroznak. Mezőgazdasági erőgépek, valamint tenyészállatok beszerzésére és ültetvények telepítésére lehetett pénzt kérni egy helyi alapítványon keresztül, de valójában csak rövid ideig: egy héttel a pályázat indulása után felkerült az alapítvány honlapján a hírek rovatba, hogy a székelyföldi gazdaságfejlesztési programon csak azok vehetnek részt, akik másnap délutánig regisztrálnak (a korábbi pályázati kiírásban szó sem volt regisztrációs feltételről). Nem nehéz kitalálni, mi történt: mivel az emberek nem nézegetik naponta egy alapítvány honlapját, agyon sokan lemaradtak a lehetőségről.
Illetve mégsem, ha hajlandóak fizetni.

Az Erdélyi Átlátszóval közösen dolgoztunk a cikken, és ők kiderítették: a regisztrációs kötelezettség (pénzért) kijátszható: találtak egy olyan RMDSZ-közeli céget, ahol ezer lejért, vagyis 68 ezer forintért eladnak egy időben beszerzett felhasználónevet. Kérdés, hogy hány ilyen kamufelhasználó van a feketepiacon, és hogy jön ez a tisztességes verseny elvéhez – jegyzi meg a portál.

További részletekért keresse a Magyar Hang 25. számát péntektől az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a lapban? Nézze meg a tartalomjegyzéket!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,563követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Manipulált fotókat közölt a bajai ellenzéki képviselőkről a Bácskai Napló

A bajai önkormányzati lap főszerkesztője nem tagadta, hogy az ellenzéki jelöltekről közölt fotók manipuláltak, de nem kérnek bocsánatot. Az indok: a kifogást emelő Dani Gitta, csak jelölt, jelenleg nem tagja a közgyűlésnek.

Vik-tor, Vik-tor!