HIRDETÉS

Csak a magyar diákokat diszkriminálják

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

– A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet – írta Márai Sándor Halotti beszéd című versében az itáliai száműzetése idején, de a marosvásárhelyi diákoknak saját szülővárosukban kell ezt megtapasztalni. A Liviu Rebreanu Általános Iskola titkársága ugyanis úgy állítja ki a nyolcadik osztályt végzett diákok okleveleit, anyakönyvi kivonatait, hogy ezekre a magyar diákok neveit ékezetek nélkül írja.

Egy helyi civil szervezet, a Civil Elkötelezettség Mozgalom közleménye szerint a kéttagozatos, román-magyar osztályokat, tanulókat egy tanintézményben, iskolában nevelő iskolai modell ismét megbukott Marosvásárhelyen. A város egyik legnagyobb általános iskolájában ugyanis az intézmény vezetősége nem hajlandó a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító okleveleket, anyakönyvi kivonatokat törvényes módon kiállítani, a magyar diákok nevei helytelenül, ékezetek nélkül kerültek fel az iratokra.

Az iskola titkárnőjének és igazgatójának indoklása szerint a magyar nyelvben használt ékezetek használata ez azért nem lehetséges, mert az titkárságon használt szerver „nem ismeri” a magyar ékezeteket. Mindamellett, hogy ez az eljárás megalázó a magyar szülőkkel, diákokkal szemben, egyben törvénytelen és diszkriminatív is, ugyanis a román gyermekek esetén a szerver „ismeri” a román ékezeteket.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a közeljövőben, július 15-18 között a gyerekeknek, szülőknek szükségük lesz az iskola által kiállított anyakönyvi kivonatra, hiszen ezzel kell iratkozniuk a középiskolák kilencedik osztályaiba.

Több, az iskolában végzett nyolcadikos magyar gyermek szülője aggódva és egyben dühösen kereste meg szervezetet, jelezve hogy elfogadhatatlan számukra az iskolában tapasztalható törvénytelenség. Ezek nyomán a CEMO eljárást indított a Cuciurean Mimi Ionica igazgatónő által vezetett tanintézmény ellen, bevonva a jogorvoslati folyamatba a szülők mellett a Maros Megyei Tanfelügyelőséget és a Tanügyminisztériumot.

A szülők hivatalos kérvény formájában követelik a törvénytelenség megszüntetését az igazgatótól. Amennyiben az okleveleket nem javítják ki, a szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanács megkeresését is fontolgatja az üggyel kapcsolatban, hiszen nyilvánvaló, csak a magyar diákok oklevelei, iratai nem tartalmaznak ékezeteket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,561lájkolóTetszik
3,764követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek