HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Milliárdok né...

Milliárdok névtelen határon túliaknak

HIRDETÉS

Soha nem osztottak ki egyszerre ekkora összeget a határon túl: a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány csaknem 24 milliárd forintnyi magyar közpénzt szórt ki egy pályázaton, melynek a napokban hirdették ki az eredményét. A székelyföldi mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházásokra kiírt támogatási program győzteseiről nem sokat tudni: csak a pályázatok regisztrációs számát hozták nyilvánosságra, de hogy kik a győztesek, az titok (itt böngészhet a névtelen győztesek között). Annyit tudni, hogy 72 pályázatot bíráltak el, ebből 66 lett győztes: Hargita megyéből 31, Kovászna megyéből 18, míg Maros megyéből 17 pályázat nyert el támogatást. Vannak egészen megdöbbentő összegű nyertesek is: hatan kapnak egymilliárd fölötti összeget, az NB-01/2018-I :: 001341-014-001536-os pályázat például 2,185 milliárdot, az NB-01/2018-I :: 001377-014-001632-os 2,348-at, az NB-01/2018-I :: 001370-014-001612-es pályázat pedig kétmilliárd 407 milliót.

HIRDETÉS

Természetesen megkérdeztük a Pro Economicát, hogy kik állnak a százmillió forintnál nagyobb támogatás elnyerő pályázati regisztrációs számok mögött, de nagy reményünk nincs érdemi válaszra. Kozma Mónika ügyvezető igazgató egy korábbi pályázat nyertesei kapcsán feltett kérésünkre azt válaszolta: „adatvédelmi szabályok miatt” nem áll módjában elküldeni, kik kapták a magyar közpénzt. Álláspontunk szerint a jogi személyeket nem védi a GDPR, de ettől függetlenül kicsi az esélye, hogy most érdemi választ kapunk kérdéseinkre. Mindenesetre a Külügyminisztériumnál közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, mert a külhoni mezőgazdasági támogatásokat a sajtóhírek szerint ők kezelik – egy korábbi, mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott Liviu Dragnea PSD-elnöknek, „akinek támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot”.

Természetesen arról is megkérdeztük a minisztériumot, miért külügyi kérdés a székelyföldi agrárberuházás – ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket. 

Korábban megírtuk: ennek az alapítványnak egy másik, hasonló módon lebonyolított pályázata eredményeképpen magyar közpénz került román kormánypárti politikusokhoz. Erről a román sajtó is írt, a g4media.ro független portál például a következő címet adta írásának: „PSD vezetőt pénzel a budapesti kormány egy mezőgazdasági vállalkozáson keresztül. Vasile Gligát egyébként egy éves felfüggesztett börtönre ítélték, mert a feleségét alkalmazta a parlamentben.” A politikus, aki korábban két cikluson át Maros megye szociáldemokrata képviselője volt a bukaresti parlamentben, és jelenleg a párt megyei elnöke, nem tagadta, hogy ő is az ötszáz győztes között volt, de nem mondta meg a lap újságírójának, pontosan mennyi pénz kapott.

Így megy magyar közpénz a román kormánypárt tagjainak | Magyar Hang

Egy másik, nemrég zárult pályázat kapcsán az Erdélyi Átlátszó kiderítette: pénzért árulták a pályázat határidő előtt lezárt regisztrációját. Találtak egy olyan RMDSZ-közeli céget, ahol ezer lejért, vagyis 68 ezer forintért eladnak egy időben beszerzett felhasználónevet. Kérdés, hogy hány ilyen kamufelhasználó van a feketepiacon, és hogy jön ez a tisztességes verseny elvéhez – jegyzi meg a portál.

HIRDETÉS

Egyébként érthetetlen, miért egy erdélyi alapítvány döntött ekkora összegről, miközben a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai államtitkárságának felügyelete alatt működő nonprofit társaság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. évek óta működtet egy pályázati rendszert a határon túli támogatások lebonyolítására. A honlapjukon szó szerint ez áll: „a Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése.” Ezek szerint a most kiosztott 24 milliárd nem nemzetstratégiai érdek, hanem valami egészen más.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,115lájkolóTetszik
2,667követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek