Milliárdok névtelen határon túliaknak

Milliárdok névtelen határon túliaknak

Az Agro Mania Expo résztvevői. A rendezvényt azért szervezték, hogy a székelyföldi gazdák megismerkedjenek a kiemelt gyártók gépeivel (Fotó: Facebook/Agromania Expo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem osztottak ki egyszerre ekkora összeget a határon túl: a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány csaknem 24 milliárd forintnyi magyar közpénzt szórt ki egy pályázaton, melynek a napokban hirdették ki az eredményét. A székelyföldi mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházásokra kiírt támogatási program győzteseiről nem sokat tudni: csak a pályázatok regisztrációs számát hozták nyilvánosságra, de hogy kik a győztesek, az titok (itt böngészhet a névtelen győztesek között). Annyit tudni, hogy 72 pályázatot bíráltak el, ebből 66 lett győztes: Hargita megyéből 31, Kovászna megyéből 18, míg Maros megyéből 17 pályázat nyert el támogatást. Vannak egészen megdöbbentő összegű nyertesek is: hatan kapnak egymilliárd fölötti összeget, az NB-01/2018-I :: 001341-014-001536-os pályázat például 2,185 milliárdot, az NB-01/2018-I :: 001377-014-001632-os 2,348-at, az NB-01/2018-I :: 001370-014-001612-es pályázat pedig 2 milliárd 407 milliót.

Természetesen megkérdeztük a Pro Economicát, hogy kik állnak a százmillió forintnál nagyobb támogatás elnyerő pályázati regisztrációs számok mögött, de nagy reményünk nincs érdemi válaszra. Kozma Mónika ügyvezető igazgató egy korábbi pályázat nyertesei kapcsán feltett kérésünkre azt válaszolta: „adatvédelmi szabályok miatt” nem áll módjában elküldeni, kik kapták a magyar közpénzt. Álláspontunk szerint a jogi személyeket nem védi a GDPR, de ettől függetlenül kicsi az esélye, hogy most érdemi választ kapunk kérdéseinkre. Mindenesetre a Külügyminisztériumnál közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be, mert a külhoni mezőgazdasági támogatásokat a sajtóhírek szerint ők kezelik – egy korábbi, mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott Liviu Dragnea PSD-elnöknek, „akinek támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot”.

Természetesen arról is megkérdeztük a minisztériumot, miért külügyi kérdés a székelyföldi agrárberuházás – ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket. 

Korábban megírtuk: ennek az alapítványnak egy másik, hasonló módon lebonyolított pályázata eredményeképpen magyar közpénz került román kormánypárti politikusokhoz. Erről a román sajtó is írt, a g4media.ro független portál például a következő címet adta írásának: „PSD vezetőt pénzel a budapesti kormány egy mezőgazdasági vállalkozáson keresztül. Vasile Gligát egyébként egy éves felfüggesztett börtönre ítélték, mert a feleségét alkalmazta a parlamentben.” A politikus, aki korábban két cikluson át Maros megye szociáldemokrata képviselője volt a bukaresti parlamentben, és jelenleg a párt megyei elnöke, nem tagadta, hogy ő is az ötszáz győztes között volt, de nem mondta meg a lap újságírójának, pontosan mennyi pénz kapott.

Így megy magyar közpénz a román kormánypárt tagjainak | Magyar Hang

Egy másik, nemrég zárult pályázat kapcsán az Erdélyi Átlátszó kiderítette: pénzért árulták a pályázat határidő előtt lezárt regisztrációját. Találtak egy olyan RMDSZ-közeli céget, ahol ezer lejért, vagyis 68 ezer forintért eladnak egy időben beszerzett felhasználónevet. Kérdés, hogy hány ilyen kamufelhasználó van a feketepiacon, és hogy jön ez a tisztességes verseny elvéhez – jegyzi meg a portál.

Egyébként érthetetlen, miért egy erdélyi alapítvány döntött ekkora összegről, miközben a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai államtitkárságának felügyelete alatt működő nonprofit társaság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. évek óta működtet egy pályázati rendszert a határon túli támogatások lebonyolítására. A honlapjukon szó szerint ez áll: „a Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése.” Ezek szerint a most kiosztott 24 milliárd nem nemzetstratégiai érdek, hanem valami egészen más.