Büntetőeljárást indított az ukrán hírszerzés a kárpátaljai magyar politikai alakulat, a KMKSZ ellen

Büntetőeljárást indított az ukrán hírszerzés a kárpátaljai magyar politikai alakulat, a KMKSZ ellen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora Beregszászon 2019. július 16-án. (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére büntetőeljárást indított csütörtökön az alkotmányvédelemért, kémelhárításért és terrorellenes tevékenységért felelős Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen, mert a hatóság szerint a magyar szervezet hetilapja címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolta a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet, jelentette az MTI.

Az SZBU egészen pontosan az ukrán büntetőtörvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontja – Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegése – alapján indított eljárást a KMKSZ ellen, mert a szervezet Beregszászon kiadott Kárpátalja című hetilapja kedden megjelent számának címoldalán közölt választási térképen piros, fehér és zöld színekkel ábrázolta a július 21-i előre hozott ukrán parlamenti választáson induló három magyar egyéni jelölt választókerületét. A hatóság szerint a KMKSZ ezzel feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől – adta hírül a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Az SZBU sajtószolgálatának közleménye alapján: tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása „kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását”, és „szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében”, az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.

Egyébként még kedden lapunk is írt róla, a közelgő, most vasárnapi választásokkal összefüggésben heves üzengetés zajlik Budapest és Kijev között. Még néhány napja Budapesten járt, és Orbán Viktorral találkozott Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. A tárgyaláson – az állami hírügynökség beszámolója szerint – fontosnak nevezték, hogy a a kárpátaljai magyarság meg tudja őrizni jelenlétét a kijevi törvényhozásban. Orbán Viktor és Brenzovics László kifejezte reményét, hogy az ukrán hatóságok biztosítani tudják a választások tisztaságát és arra buzdították a Magyarországon dolgozó kárpátaljaiakat, hogy július 21-én utazzanak haza, és vegyenek részt a választásokon. Nem sokkal később Gulyás Gergely az Ungvárhoz közeli Palágykomorócon arról beszélt, hogy Magyarország egy erős, felemelkedő Ukrajnában érdekelt.

A kijevi külügyminisztérium ezeket nem hagyta szó nélkül és közleményükben leszögezték: fenntartják a jogot maguknak, hogy lépéseket tegyenek annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe.