HIRDETÉS

Orbán Viktor mellett ülve idézte fel a Magyar Hang által feltárt ügyet Tőkés László

HIRDETÉS

Tőkés Lászlónak köszönhetően szombaton azok is értesülhettek az RMDSZ furcsa EP-választási szavazatszerzéséről, akik a kormánymédiából tájékozódnak.

HIRDETÉS

Lukács Csaba kollégánk május végén, azóta Minőségi Újságírásért Díjban részesült cikksorozatban tárta fel, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség meghökkentően sok szavazatot szerzett az EP-választáson színromán településeken. „Fejlődő Erdélyt! – ez volt a központi kampányüzenete az RMDSZ-nek, erre vasárnap behúzott 35 ezer román szavazatot a Kárpátokon túlról. Pont annyit, amennyi kellett az öt százalékos európai parlamenti küszöb megugrásához” – kezdte cikkét kollégánk. 23 562 szavazaton múlt a bejutás, és 35 ezer voksot szerzett a magyar párt a román területeken.  

Csoda történt? Románok tízezrei szavaztak az RMDSZ-re | Magyar Hang

A román sajtó ezek után már tényként kezelte: a baloldali kormánypárt, vagyis a PSD segítette az RMDSZ Kárpátokon túli voksait. A siker kulcsa pedig a szavazóbiztosok állítása volt, „az RMDSZ delegáltjai mindenütt megbízható PSD-párttagok voltak” – mondta kollégánknak az egyik informátora. Képzeljük el, mennyire életszerű ez: a cigánysortól a villanegyedig, a városok tömbházlakásaitól a legkisebb falvakig, mindenhol 2-3 embernek jutott eszébe, hogy az RMDSZ-re szavazzon? Ehhez csak annyi kell, hogy egy baráti párt adjon kölcsön kilencezer megbízható embert, és kérje meg őket, hogy a családdal együtt szavazzanak át a tulipánra (ez az RMDSZ jele) – írtuk akkor.

Az ügyről a Fidesz által befolyásolt média mélyen hallgatott, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig Kormányinfón feltett kérdésünkre igyekezett elbagtellizálni a kérdést: „Én nem állok be azok sorába, akik ahelyett, hogy örülnének annak, hogy egy magyar párt képviselőket küldhet az Európai Parlamentbe, inkább elkezdik ennek az eredménynek a realitását kétségbe vonni. Nem ismerek olyan előírást, hogy csak magyarok szavazhatnának az RMDSZ-re.”

Megvan a trükk – így juthatott be az RMDSZ | Magyar Hang

Ehhez képest Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton Tusványoson Orbán Viktor mellett ülve, a Hír TV élő közvetítésében így emlegette a történteket (korábban tévedésből M1-et írtunk, de ott csak Orbán Viktor beszédét közvetítették – a szerk.): „Engedje meg Kelemen Hunor elnök úr, hogy gratuláljak neki ahhoz a 35 ezer szavazathoz, amelyet a Fejlődő Erdély választási jelszavával Kárpátokon túli területekről az európai parlamenti választáson begyűjtött. A Teleorman megyéből, illetve a Liviu Dragnea szülőfalujából elnyert hungarofil szavazatok sokaságához külön is gratulálok. Még mondja valaki, hogy az erdélyi magyaroknak nincs jó dolguk Romániában.” A közönség soraiból hangos nevetés és taps fogadta szavait, a közvetítés alapján azonban az első sorban ülő fideszes és KDNP-s prominensek se nem nevettek, se nem tapsoltak. Majd így folytatta Tőkés az RMDSZ bírálatát: „No, de komolyra fordítva a szót.”

HIRDETÉS

Az MTI tudósításában természetesen hiába kerestük ezt a részt. (A Hír TV honlapján megnézhető a beszéd, a 21. perc környékén jön ez a rész.)

Orbán Viktor az EP-választás előtt személyesen kampányolt az RMDSZ mellett, Tőkés László ki is emelte ennek fontosságát most.

Román szavazatok az RMDSZ-re: az elemzés külső irányítást mutat | Magyar Hang

Orbán Viktor beszédéről itt olvashat.

És amiről már beszámolt az állami hírügynökség: Tőkés László szerint az erdélyi magyarság 30 évvel a diktatúra bukása után is ostrom alatt van, és annak a román nemzetpolitikának az áldozata, amelyet Nicolae Ceausescu kommunista diktátor neve fémjelzett. 

Az egykori temesvári lelkész, akinek a rendszerrel szembeni ellenállása több más eseménnyel együtt végül a diktatúra bukásához vezetett, kijelentette: az ostrom 1989 után is tart. „A román titkosszolgálatok, pártok és felbérelt civil szervezetek sűrűn verik a blattot, osztogatják a Ceausescu-rezsim eszköztárából örökölt magyar kártyát” – jelentette ki.

Szerinte ostromállapot van Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Kolozsváron, ahol a magyarság számaránya mára már 50, 40, 30, illetve 20 százalék alá esett, és a néhai kolozsvári Bolyai Tudományegyetemhez hasonlóan a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem is elesni látszik a harcban. Úgy véli: Beke István és Szőcs Zoltán személyében székely politikai foglyok ülnek börtönben. Az úzvölgyi katonai temető pedig már önmagában is példázza, hogy Székelyföld is ostrom alatt áll. 

HIRDETÉS
Orbán Viktor: A következő 15 évben a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal kell küzdeni | Magyar Hang

Kijelentette: tényleges rendszerváltozásra van szükség Romániában. Václav Havel volt cseh elnököt idézve tette hozzá: a posztkommunista rezsimet is meg kell dönteni.

Tőkés László kijelentette, hogy minden bizonnyal a bukaresti bíróságon fog megemlékezni a trianoni diktátumról az esemény centenáriumán. Ugyanis épp 2020. június 4-ére idézték be a bíróságra abban a perben, amelyet a román állami kitüntetése megvonása miatt indított. Emlékeztetett rá, hogy a Románia csillaga kitüntetést a romániai forradalomban betöltött szerepéért kapta Traian Basescu elnöktől, és Klaus Iohannis elnök vonta meg tőle, amiatt, mert hat évvel ezelőtt, éppen Tusványoson azt kérte Orbán Viktortól, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarság fölött az osztrák dél-tiroli modellnek megfelelően.

Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben töltött 12 évi munka után „visszaadta mandátumát”. Sajnálattal említette meg, hogy míg 2007-ben, 2009-ben és 2014-ben három erdélyi magyar szerzett EP-képviselői mandátumot, idéntől már csak ketten képviselik az erdélyi magyarságot. Sérelmezte, hogy az „egypárti kizárólagosságra törekvő” Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára immár nem az autonómia, a magyar felsőoktatás, a restitúció, a nyelvi jogok és a csángók ügye a cél, hanem a választási küszöb átlépése. „Nem jogainkért harcolunk, hanem a parlamenti kiesés ellen” – állapította meg.

Úgy véli: az erdélyi magyar érdekképviselet gyökeres reformra szorul, és az átalakítás egy új magyar egység létrehozásával lehetséges. „Teljességgel elhibázott volna az egyeduralmához görcsösen ragaszkodó RMDSZ feltételek nélküli, egyoldalú favorizálása és egy erdélyi magyar egypártrendszer végleges bebetonozása. Az egy a tábor elve nem jelentheti az egészséges politikai pluralizmus tagadását, illetve bármely erdélyi pártnak vagy szervezetnek a politikai monopóliumát” – jelentette ki.

Tőkés László a magyar kormány és Orbán Viktor hathatós támogatását kérte az erdélyi magyar törekvésekhez. Külön a miniszterelnök figyelmébe ajánlotta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, az úzvölgyi katonatemető, az erdélyi falugazdász rendszer, valamint a politikai foglyoknak tekintett Beke István és Szőcs Zoltán ügyét.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,436lájkolóTetszik
2,551követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem volt mozdonyvezető, nem jártak a vonatok

A Közlekedő Tömeg Egyesület információi szerint szeptember 17-én négy elővárosi vonat azért nem indult el a végállomásról, mert nem volt rájuk mozdonyvezető.

Nekünk harangoztak?

Mennyit ér egy élet?