HIRDETÉS

Fifikával avattak magyar szobrot Kolozsváron

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Mátyás király monumentális főtéri emlékműve mellett nem sok a magyar vonatkozású szobor Kolozsváron. A  rendszerváltás után eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy magyarok avathattak magyar személyiségről alkotást a kincses városban, ezt mindannyiszor egyházi területen sikerült megvalósítani. A Szent Mihály templom bejárata mellett van Márton Áron katolikus püspök szobra, ezt tíz éve avatták fel; a hat esztendővel ezelőtti avatás óta pedig az alsóvárosi református templom udvarán Bethlen Gáborral találkozhatunk.

HIRDETÉS

Szombaton, a tizedik Kolozsvári Magyar Napok nyitányaként egy újabb köztéri alkotással gazdagodott a közösség: Dávid Ferenc egyházalapító unitárius püspök egész alakos szobrával. Ide is kellett a fifika: Gergely Zoltán szobrászművész alkotását a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között kialakított kis téren állították fel, amelyet az unitárius egyház telkéből kicsípve adtak át a köznek azzal, hogy nyolc méterrel bennebb költöztették a kaput. Szimbolikus tér keletkezett templom és iskola között, egy forgalmas buszmegálló közvetlen közelében – komoly vizsgája lesz a kolozsvári többségi társadalomank, hogy mondjuk éjszakai buszra várva békén hagyják-e a magyar vonatkozású alkotást. 

Dávid Ferenc egyébként jelentős személyisége a magyar alapítású egyháznak. Bár nem tudjuk a pontos évszámot, vélhetően 1520-körül született Kolozsváron, és a dévai várbörtönben halt meg, ahova a hite miatt került. Fontos szerepe volt abban, hogy Erdély a vallási türelem jelképe lett Európában. 1568 januárjában tartották Tordán azt a híres országgyűlést, ahol Európában elsőként határozatot hoztak a vallásszabadság biztosítására: “Nem engedik meg senkinek, hogy a tanításért bárkit is büntessenek vagy fenyegessenek; mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.”

Amikor példát mutattunk Európának | Magyar Hang

Tavaly január 13-át a vallásszabadság napjának nyilvánította a parlament annak alkalmából, hogy 450 esztendeje a tordai országgyűlés Európában elsőként törvénybe foglalta a vallás- és lelkiismereti szabadságot. Az egyetlen magyar alapítású történelmi egyháznak, az unitáriusnak különösen fontos az évforduló, ugyanis az 1568-as vízkereszti országgyűlés zárónapját tekinti alapítása dátumának.

Mivel a püspökről nem maradt fent semmilyen képi ábrázolás, a róla készült leghíresebb festményen (Körösfői-Kriesch Aladár „Az 1568-i tordai országgyűlés” című monumentális alkotásán) a lelkészt Liszt Ferencről mintázták, és ez az arckép került be a közösség emlékezetébe. Az alkotó, Gergely Zoltán ezért a szoboravatás alkalmából tartott hálaadó istentisztelet után a templomban arról beszélt, alkotása nem Dávid Ferencet ábrázolja, hanem azt, amit 2019-ben szellemiségéről, életútjáról és a ránk hagyott eszmei örökségéről gondolunk.

HIRDETÉS

Rácz Norbert Zsolt kolozsvári belvárosi lelkész prédikációjában megemlítette: az unitárius egyházban 150 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a kolozsvári szoborállítás szándéka, és e másfél évszázad alatt ez sokszor tűnhetett “kacagnivaló viccnek”. Viszont mindig voltak, akik hittek benne, és ez meghozta az eredményt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,602lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek