HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Magyar közpén...

Magyar közpénzből vettek veszteséges céget a Csíki Sör tulajdonosától

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Újabb veszteséges vízerőművet vásárolt az MVM leányvállalata Romániában, és megint a NER kedvenc sörét gyártó vállalkozótól, a Csíki Sör zaklatott múltú tulajdonosától. Soha nem volt nyereséges, és csodának kellene történnie, hogy valaha az legyen.

HIRDETÉS

Az úzvölgyi, masszívan veszteséges vízerőmű-komplexum mellett újabb, nem túl fényesen muzsikáló céggel bővítette romániai portfólióját a Magyar Villamosművek Zrt – írja az Erdélyi Átlátszó. 2019 júliusában az MVM romániai leányvállalata, az MVM Energy Romania SRL megvásárolta a H2O Energy SRL-t, azt a céget, mely annak idején nagy tervekkel indult, azonban csak szerény eredményeket tud felmutatni. Az úzvölgyi projekthez hasonlóan a cég mögött is Lénárd András székelyföldi vállalkozó, valamint a Református Egyház Nyugdíjintézete áll, ez tehát a második vállalkozás amit az MVM megvásárol Lénárd Andrástól, a Csíki Sör Manufaktúra tulajdonosától. A második vízierőmű Szentegyháza fölött, a Vargyas patakból termel áramot. Az 1 MWh teljesítőképességű erőmű felépítése 2,5 millió euróba került.

Környezetromboló magyar közpénznyelő Erdélyben | Magyar Hang

Mindkét székelyföldi törpe vízierőműnek hasonló az előtörténete: a helyiek tiltakozása ellenére épültek meg, tönkretéve kis patakok környezetét, hogy zöldenergiát termeljenek. Idővel bebizonyosodott, hogy a beruházások ellen tiltakozóknak volt igazuk: a román állami támogatási rendszert néhány év múlva átalakították, így a felépített vízerőművek nem nyereségesek. Az úzvölgyi komplexum például a 2018-as évet 6,2 millió eurós mínuszban zárta 320 ezer eurós üzleti forgalom mellett.

A most megvásárolt cégben az Átlátszó szerint van politikai szál is: 2011 júniusában egy csíkszeredai cég, az IRUCOM SA közgyűlése felhatalmazta Csigi Leventét (ő akkoriban az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke, a Kolozs megyei EMNP Gazdasági Ellenőrző Bizottságának tagja volt), hogy a cég tulajdonában levő, csíkszeredai Suta sétány 7. szám alatt található tömbház egyes lakásaival garanciát vállaljon az erőművet építő cégeknek nyújtott, 400 ezer eurós OTP-bankkölcsönre. Az IRUCOM SA többségi tulajdonosa egyébként egy NG Invest nevű cég, mely a Fidesz országgyűlési képviselőjéhez, Németh Zsolthoz közelálló vállalkozó, Nagy Szabolcs tulajdonában áll.

HIRDETÉS

A régi tulajdonos, Lénárd András politikai kötődései közismertek: a magyar kormány háborút hirdetett a Heineken ellen, miután a multicég védjegyvitába keveredett a kis sörgyárral. Magyar kormányzati politikusok sora látogatott el a Csíkszentsimonban működő gyárba, majd Lázár János és Semjén Zsolt nevével jegyzett törvényjavaslat is készült arra, hogy két év szabadságvesztéssel kaphasson, aki önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít – ez világos üzenet volt a vörös csillagos Heinekennek. A Csík Sör tulajdonosáról azonban kiderült az is: Lénárd Andrást embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban, miután magyar táncoslányokat vitt be a zöldhatáron Kanadából.

Könnyen lehet, hogy az MVM cégvásárlásai tulajdonképpen burkolt állami támogatást jelentenek a nem túl fényes anyagi helyzetben lévő sörgyárnak: a Lixid Project SRL három éve komoly adósságot, ötmilliárd forintot halmozott fel úgy, hogy a következő évben is félmilliárd forintos veszteséget termelt.

A most megvásárolt cég utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta, miközben 1,9 millió euró adóssága volt. Az Erdélyi Átlátszó hiába kérdezte, az MVM-et nem mondta meg, mennyiért vásárolták meg a céget.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,465lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?