HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Orbán nyilván...

Orbán nyilvánosan alázta Semjént, de nincs eredménye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hiába alázta meg nyilvánosan az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesét, Semjén Zsoltot, a határon túli magyar nézők tegnap este sem láthatták a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Pedig ez barátságos meccs volt, és Semjén két éve már arról beszélt, hogy megoldották a kérdést. A feladat, úgy tűnik, meghaladja a politikusokat, az ígéretcunamik után sincs megoldás.

Mint eddig mindig, az idei Orbán-beszéd után is kérdezhetett a közönség Tusnádfürdőn. Igaz, ezt már a közszolgálati televízió nem közvetítette, így csak a helyszínen jelen lévő hallhatták, amint Németh Zsolt felolvasta egy bizonyos Sípos Zoltán kérdését: „Miniszterelnök úr, annyi ígéret után miért kódolja az MTVA a sportközvetítéseket, és miért nem teszik lehetővé, hogy a határon túli magyarok is a magyarországiakkal együtt örüljenek a magyar foci- és sportsikereknek?” A miniszterelnök röviden válaszolt: „Az M4 miért van kódolva? Azért, mert Semjén Zsolt nem oldja meg!”

A miniszterelnök-helyettes a hallgatóság első sorában ülve kényszeredetten vigyorgott, mire Orbán folytatta: „Kérem Zsoltot, ha segítségre van szüksége, szóljon!”

Azt nem tudni, Semjén szólt-e Orbánnak, de nagyon úgy tűnik, hogy segítségre van szüksége: tegnap este hiába kapcsoltak a határon túli nézők az M4 sportcsatornára, a Montenegró–Magyarország labdarúgó-mérkőzés helyett egy grafikát láthattak a következő felirattal: „szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható.”

A magyar vonatkozású sportesemények egyébként érdekelnék a határon túliakat – játsszon bármely sportág válogatottja, válogatott káromkodások lepik el a Facebookot, azon dühöngve, hogy lekapcsolták a közvetítést. Mások alternatív megoldásokat keresnek: illegális streamoldalakon próbálják nézni a közvetítést, vagy Magyarországon élő rokonok a laptop kameráját nekifordítják a televíziónak, és Skype-on mutatják nekik a meccset. Erdélyben még az is felmerült – de aztán nem lett belőle semmi –, hogy petíciót indítanak a Digi nevű romániai tévétársaságot kérve arra, számos sportcsatornája valamelyikén közvetítse a magyar válogatott meccseit.

Orbán Viktor: A következő 15 évben a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal kell küzdeni | Magyar Hang

Előadásának első felében a rendszerváltás után eltelt harminc év tanulságairól beszélt a saját szemszögéből. Szerinte 2010-ig generációs küzdelem zajlott politikai cselekvésért a szocialista utódcsoportokkal szemben. A hatalomváltással pedig megtörtént a második rendszerváltás.

Kíváncsiságból megnéztük, az anyaországi politikusok és intézményvezetők eddig hányszor ígérték meg a közvetítést az utóbbi években a határon túliaknak. Az MTI adatbázisában az első találat 2015 végéről van, akkor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. ülése után azt mondta, már folynak a tárgyalások arról, hogy a külhoni magyarok anyanyelvükön tudják nézni a sportközvetítéseket. A magyar kormány nevében az unió szakbiztosához és a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottsághoz fordultak, mondta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) pedig egy szakmai levelet küldtek, így jó esély van arra, hogy belátható időn belül megállapodás születik a magyar álláspontnak megfelelően. Ugyanakkor megjegyezte: a kérdésre Brüsszelben versenyjogot korlátozó helyzetként tekintenek. A jogtulajdonosok felé pénzügyi ajánlatot tettek, azaz Magyarország kész megvásárolni a sugárzási jogokat a Kárpát-medence magyarlakta területeire – fejtette ki.

2016-ban a Bálványosi Szabadegyetem táborában az MTVA vezetője, Vaszily Miklós azt mondta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a határon túli magyarok számára is elérhetővé tegyék a sportközvetítéseket. Rámutatott: az MTVA az évekkel korábban leszerződött riói olimpiával „már nem tud mit kezdeni”, de a lejáró sportközvetítési szerződéseket igyekszik úgy megújítani, hogy a közvetítések valamennyi szomszédos országba eljuthassanak.

HIRDETÉS

Precedensértékű, hogy az MTVA féléves tárgyalássorozat után a 2018–2024-es időszakra megszerezte a jogot, hogy magyar nyelven közvetíthesse az olimpiát valamennyi szomszédos ország területére – jelentette ki Vaszily Miklós. Úgy vélte, ez hivatkozási alap lehet arra, hogy az MTVA valamennyi következő sporteseménynél ezzel az igénnyel fellépjen. Megjegyezte: az még érthető lenne, ha üzleti okok miatt a magyarokat közvetlenül nem érintő nemzetközi sporteseményeket nem engedik közvetíteni Magyarország határain túl, ahol mások vásárolták meg a közvetítési jogokat, ami viszont nem érthető, az a kifejezetten magyar specifikus események közvetítésének tiltása. Ilyen esetekben az MTVA a „végsőkig” küzd azért, hogy elérje a közvetítésekkel a határon túli nézőit – biztosította hallgatóságát a vezérigazgató.

Orbán Viktor mellett ülve idézte fel a Magyar Hang által feltárt ügyet Tőkés László | Magyar Hang

Mi mutattuk be az RMDSZ színromán területeken begyűjtött 35 ezer szavazatának történetét.

(Ez a végsőkig tartó küzdés most nem sikerülhetett túl jól – a Montenegróval 2019. szeptember 5-én este megvívott barátságos mérkőzés nem tűnik médiaszenzációnak, így sokan nem versenghettek a közvetítésért, különös tekintettel arra, hogy a magyar meccsel egy időben több, valós téttel bíró válogatott labdarúgó-mérkőzés is zajlott Európában, így például a Spanyolország–Románia Eb-selejtező – a szerk.)

2017 június kilencedikén az MTI a következő címmel adott ki egy hír: „A közmédia kiemelt feladatának tartja, hogy a határon túli magyarok anyanyelvükön nézhessék a sportközvetítéseket.” A hírben egyébként Vaszily Miklós, azt MTVA vezetője Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke nyílt levelére reagált, aki kifogásolta, a geoblokkolás miatt az anyaország határain kívül élő magyarok hosszú ideje nem nézhetik a magyar sporteseményeket. Válaszában Vaszily Miklós kitért arra: vezérigazgatósága első napjaiban utasította kollégáit, a jövőben csak olyan szerződéseket kössenek meg, amelyek biztosítják, hogy a határokon túlra is sugározhassanak sporteseményeket.

Tíz nappal később Semjén Zsolt Tusnádfürdőn bejelentette, hogy a következő nyári és téli olimpiát magyar nyelvű közvetítéssel láthatják majd a közmédiában a kárpát-medencei magyarok. Elmondta: a magyar nyelvű sportközvetítések határon túli biztosításának feladatát a tavalyi Tusványoson osztotta rá Orbán Viktor miniszterelnök, és eddig „részsikerekről” tud beszámolni az „Európai Unió bürokráciájával” folytatott harcban. Magyarország ajánlatot tett a szomszédos országoknak, hogy kölcsönösségi alapon biztosítsák egymás országaiban az anyanyelvi közvetítést – mondta. Egyes országokkal sikerült megállapodni erről, de Románia nem tartozik közéjük. „Kerül, amibe kerül alapon elindultunk az összes utódállam tenderén, és megvettük a közvetítési jogokat” – közölte. Hozzátette, ez a következő nyári és téli olimpiákra és a magyar válogatott esetleges labdarúgó Európa-, illetve világbajnoksági szerepléseire vonatkozik.

Megvalósíthatatlanok Orbán Viktor a Tusványoson fejtegetett gazdasági elképzelései | Magyar Hang

Róna Péter alig tudta követni a miniszterelnök gondolatmenetét, Csaba László szerint alapvető szerkezeti változásokra van szükség.

A közönség soraiból felhangzó tapsra reagálva Semjén Zsolt megjegyezte: az elismerés jelentős része a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) illeti – áll az MTI tudósításában.

HIRDETÉS

Ez a Tusványos egyébként erős volt ígéretekben: négy nappal később Vaszily Miklós egy sajtóbeszélgetésén arról számolt be: az MTVA és UEFA között létrejött egy megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar tévénézők magyar nyelvű közvetítésen követhessék a magyar labdarúgó válogatott selejtező mérkőzéseit.

Finoman szólva nem mondott igazat: idén tavasszal, egy EB selejtezőn, amikor egy felejthetetlen budapesti mérkőzésen a magyar válogatott legyőzte a horvátokat, György Attila csíkszeredai író egy Facebook-bejegyzésben posztolta a területi korlátozásról szóló grafikát, és így fogalmazott: „Labdarúgó-mérkőzés, izé, foci, vagy minek is nevezik mostanában, amit elművel a magyar válogatott. Ennyit látunk belőle Erdélyben, a pénzért megvett televíziós közvetítésen. Hogy az a magasságos, méltóságos ré[email protected]ú bagoly kegyeskedne az MTVA-t, a médiahatóságot és az érdekérvényesítést rendesen megizélni, hogy lepje meg ismét a dögvész, a kolera, a lepra és a sárgaláz az illetékes elvtársakat. Ó, hogy veszne meg minden médiafelelős, és maradna terméketlen minden kecskétek! Jó szurkolást.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,993lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Katasztrofális a második negyedéves GDP-adat: 13,5 százalékos zuhanás egy év alatt

A 10,7 százalékos elemzői várakozásokat jelentősen alulmúlta a magyar gazdaság teljesítménye április és június között.