HIRDETÉS

Lehazugozta az MTVA-t a Fideszhez kötődő erdélyi média

A Krónika szerint az M4 Sport csatornaigazgatója a kábelszolgáltatókra hárítja a felelősséget a geokódolás miatt. Kérdés, hogy a hétfő esti Magyarország–Szlovákia focimeccset láthatják-e Erdélyben.

HIRDETÉS

Érdekes, szerző nélkül jegyzett cikk jelent meg szombat délután a Kronikaonline.ro erdélyi portálon. A kolozsvári napilap online kiadásában ismertetik a lapunk által feltárt ügyet és az arra adott MTVA-s választ, majd ugyanarra a következtetésre jutnak, mint mi: hazudott az M4 sportcsatorna igazgatója.

HIRDETÉS

Ahogy azt péntek reggel megírtuk, hiába alázta meg nyilvánosan az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök helyettesét, Semjén Zsoltot, a határon túli magyarok nem láthatták a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Pedig szerda este barátságos meccset játszottak; Semjén pedig két éve már arról beszélt, hogy megoldották a közvetítések problémáját. Ennek ellenére csütörtök este hiába kapcsoltak a határon túli nézők az M4 sportcsatornára, a Montenegró–Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés helyett egy grafikát láthattak a következő felirattal: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható.”

Néhány órával később aztán megjelent egy érdekes hír az MTI hírfolyamában „Az erdélyi és felvidéki magyarság is élőben láthatja a meccset az M4 Sporton” címmel. Ebben idézik Székely Dávidot, az M4 Sport csatornaigazgatóját, aki az M1-nek pénteken arról beszélt, az MTVA teljesítette a technikai feltételeit annak, hogy a kábeltévés szolgáltatók Erdélyben és a Felvidéken is sugározni tudják az M4 Sport adását. A csatornaigazgató azt állította: már a csütörtök este lejátszott Montenegró–Magyarország barátságos felkészülési meccset is láthatták azok az erdélyi és felvidéki magyarok, akiknek van kábeltelevíziós előfizetésük. A Krónika azonban ezt az állítást hazugságnak titulálja, ahogy mi is. 

Orbán nyilvánosan alázta Semjént, de nincs eredménye | Magyar Hang

Hiába alázta meg nyilvánosan az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesét, Semjén Zsoltot, a határon túli magyar nézők tegnap este sem láthatták a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Pedig ez barátságos meccs volt, és Semjén két éve már arról beszélt, hogy megoldották a kérdést. A feladat, úgy tűnik, meghaladja a politikusokat, az ígéretcunamik után sincs megoldás.

A portálon az alábbi mondat áll: „Székely Dávid állítása azonban nem felel meg a valóságnak, mivel a legnagyobb romániai kábelszolgáltató társaságok, az RCS & RDS és a UPC előfizetői az összecsapás idején a korlátozásról szóló szöveget olvashatták a képernyőn.”

HIRDETÉS

Az erdélyi lap megemlíti azt is, hogy az MTVA – állítólag – küldött a külföldi kábelszolgáltatóknak egy úgynevezett engedélyező kártyát.

Ezáltal az MTVA gyakorlatilag a külföldi kábelszolgáltatókra hárítja a felelősséget a geokódolással kapcsolatban, ami nem jó hír a romániai magyar előfizetők számára, mivel az itteni társaságok többször is bizonyították, hogy nem veszik figyelembe a magyar nemzetiségű ügyfelek érdekeit. Az pedig ugyancsak furcsa, hogy az MTVA illetékese a kábelszolgáltató társaságra „uszítja” a külhoni magyar előfizetőket, mintha az ő feladatuk lenne kijárni a geokódolás megszüntetését.

– írja az erdélyi lap.

A szokatlanul éles fogalmazás azért is meglepő, mert a Krónika – az erdélyi magyar sajtó jelentős részével egyetemben – egy Kesma-szerű médiaalapítvány, az Erdélyi Médiatér Egyesület tulajdonában van, amelynek a PIM-vezető Demeter Szilárd a „nem hivatalos nagykövete”. A Médiatér eddig több mint 3,3 milliárd forintot kapott a magyar kormánytól a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatása jogcímen. Az utóbbi időben finoman szólva nem volt gyakori, hogy bármely, a budapesti kormány vagy valamelyik állami intézmény részéről érkező hírt vagy állásfoglalást kritizáltak volna. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek