Minden vádpont alól felmentette a bíróság Csíkszereda polgármesterét és volt alpolgármesterét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Maros megyei törvényszék a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) minden vádpontja alól felmentette kedden Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, Csíkszereda volt alpolgármesterét – közölte az MTI-vel Veronica Tambrea, a törvényszék közönségszolgálatának illetékese.

Miként az erdélyi magyar Maszol.ro hírportál a keddi alapfokú ítéletet követően felidézi: „A két városvezető kálváriája 2015. április 29-én kezdődött, amikor egy emlékezetes akció keretében kutatták át a csíkszeredai polgármesteri hivatal épületét, valamint Ráduly Róbert polgármester és Szőke Domokos alpolgármester lakását az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai. A székelyföldi politikusok ellen 2015 június közepén emelt vádat a DNA. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből.” Ráduly egyébként egy évvel később, 2016 nyarán visszatért tisztségébe, miután újraválasztották.

– A polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. Az ügyészség szerint Ráduly Róbert azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. Az összeférhetetlenséget pedig az okozta, hogy a városvezető tanított az egyetemen. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját – írja a Maszol.ro.

Az ítélet nem jogerős, a hivatalos közléstől számítva tíz napon belül lehet fellebbezni ellene – írja az MTI.