HIRDETÉS

Végre megoldották a külföldön élők szavazását – Romániában

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Százezren már leadták a szavazatukat a romániai elnökválasztáson, melyet vasárnap tartanak. Mindez úgy lehetséges, hogy a korábbi botrányok hatására radikálisan megváltoztatták a külföldön élők szavazási rendszerét. A diaszpóra tagjai választhattak, hogy levélben szavaznak (25 ezren küldték el eddig a borítékot), vagy három napon keresztül várják őket az összesen 835 helyen (!) kialakított külföldi szavazókörökben.

HIRDETÉS

Ezek péntek délben nyitottak, és este kilencig 76 ezer szavazó járt bennük – sok helyen, például Berlinben és Rómában már a déli nyitás előtt sorok alakultak ki. Most úgy tűnik, zökkenőmentesen működik minden, egy Berlinben élő román fiatal, Cristina Ioan ezt írta ki a közösségi oldalon: „az európai parlamenti választásokkal szemben, ahol hat órát álltam sorba, most csak 13 percet tartott, amíg sor került rám, leszavaztam és kijöttem a követségről.” – That was nice – vagyis ez jó volt, tette hozzá angolul. Rómában az eső ellenére is sorban álltak az emberek, hogy szavazni tudjanak.

Mint arról korábban beszámoltunk, keleti szomszédunknál hatalmas botrányt váltott ki az EP és azt azt megelőző választás megszervezése a külföldön élőknek. Hatalmas sorok alakultak ki, több helyen botrányos jelentekkel. Hágában például az urnazárást követően, este kilenc után az akkor már több órája hiába sorban álló és szavazni akaró románok ezrei egyszerűen betörték a nagykövetség ajtaját, a dühös szavazópolgárokat a rendőrségnek kellett kiszorítania a követség udvaráról.

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára | Magyar Hang

Az EP-választások mellett népszavazást is tartottak két kérdésben, ahol az igenek döbbenetes arányban győztek.

Most, úgy tűnik, sokkal jobban felkészültek, megduplázva a szavazóhelyek számát. Csak Spanyolországban összesen 150 helyen (!) van szavazókör a román elnökválasztásra, értelemszerűen nem csak a követségen és konzulátusokon, hanem mindenütt, ahol tudtak termet bérelni erre a célra, és jelentős számú román él.

HIRDETÉS

De nem csak Ibériai-félszigeten, mindenütt a világon jelentősen megnövelték a fülkék számát is a szavazókörökön belül, így a három napig tartó voksoláson egymillió külföldön élő állampolgárt is gond nélkül fogadni tudnak.

A külföldi szavazás szombat és vasárnap reggel héttől este kilencig tart, míg Romániában vasárnap reggel hétkor nyitnak az urnák és este kilencig lehet voksolni arra, hogy ki legyen az ország elnöke a következő öt esztendőben.

A felmérések szerint a két fordulós szavazás toronymagas esélyese a hivatalban lévő elnök, Klaus Johannis. Ő a Nemzeti Liberális Párt jelöltje, jelenleg negyven százalék fölött, de bőven ötven alatt mérik a közvéleménykutatók, így valószínűleg második fordulóra is sor kerül majd.

Hivatalos: Laura Codruța Kövesi lesz az európai főügyész | Magyar Hang

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta a kinevezést.

Az egyetlen nyitott kérdés, hogy kivel kell ott megmérkőznie. Viorica Dăncilă volt kormányfő, a szociáldemokraták jelöltje az esélyesebb, de alig pár százalékkal vezet Dan Barna előtt, akit a Momentum román testvérpártjának is tekinthető USR–PLUS szövetség indított. Az USR a legnépszerűbb a külföldi szavazók körében, így ha a diaszpórában sokan tudnak voksolni, könnyen lehet, hogy megelőzi a volt kormányfőt, és a második fordulóban Barna-Johannis párharcot láthatunk. Az elnöki székért vívott versenyben az esélytelenek nyugalmával indul az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,753lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek