Most nincs csoda, a románok alig szavaztak a magyar jelöltre

Most nincs csoda, a románok alig szavaztak a magyar jelöltre

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után pártja kolozsvári eredményváróján 2019. november 10-én. (Fotó: MTI / Kiss Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekord alacsony részvétel volt a vasárnapi romániai elnökválasztáson, miközben a külföldön élő románok részvétele minden eddigi rekordot megdöntött. Ez a kettősség más adatokban is jelentkezik: eddig mindig a falvakban járultak a legtöbben az urnákhoz, most viszont a városiak majd másfél millióval többen mentek el szavazni.

Bukarestben magasabb, 51,4 százalékos volt a részvétel, de ebben a versenyben Ilfov és Kolozs megyék győztek 63, illetve 59 százalékkal. A magyarok most is a sor végén kullognak, viszont Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje örülhet, hogy átlépte a 3 százalékos küszöböt, mert így az állam kifizeti húszezer minimálbérnyi (ami jelenleg 2080 lej, tehát 145 ezer forint Romániában) kampányköltségét, vagyis közel 300 millió forintot!

Exit poll: Dancila lehet Johannis kihívója a román elnökválasztás második fordulójában | Magyar Hang

Érdekes az is, hogy ugyan az RMDSZ a tavaszi európai parlamenti választásokon megszerzett több mint 35 ezer voksot a Kárpátokon túli román vidékekről (erről itt és itt írtunk hosszabban), ezzel csúszva át az öt százalékos küszöbön, ezt a bravúrt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök most nem tudta megismételni: Prahova, Konstanca, Arges, Dolj és egyéb megyékben például még a felét sem tudta elérni a tavaszi nagy sikernek.   

Öt éve egyébként 52,31 százalék volt a jelenlét a romániai elnökválasztáson, ez most 47,66 százalékra csökkent, miközben külföldön több mint 675 ezer román szavazott. A várakozásokkal ellentétben Klaus Johannis a külföldi szavazást is megnyerte, így elmondható, hogy a tegnapi nap legnagyobb vesztese a harmadik helyen befutó liberális jelölt, Dan Barna, aki reménykedett a második fordulóba való bejutásban.

Érdekesség, hogy Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő a külföldi románok szavazatainak mindössze három százalékát tudta megszerezni – igaz, ezeknél hétfő délután még csak ötven százalékos volt a feldolgozottság. A második fordulót november 24-én tartják Klaus Johannis jelenlegi államfő és Viorica Dăncilă baloldali kihívója között. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.