HIRDETÉS

Harmincéves a romániai forradalom

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ötnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg Temesváron a harminc évvel ezelőtti romániai népfelkelésre, amely a Tőkés László lelkipásztor melletti kiállással kezdődött. Csütörtökön a belvárosi református templomban 1989: Istennél a szabadítás című egyházi szimpóziummal indult el a rendezvénysorozat, tegnap és ma két napos nemzetközi tudományos konferencia zajlott-zajlik a Temesvári Műszaki Egyetem könyvtárában „Az út a szabadság felé” elnevezéssel, neves brit, lengyel, litván, cseh, román és magyar előadók részvételével.

Az emlékezés keretében bemutattak egy dokumentarista alapú színházi előadást – a Temetetlenek egy temesvári család drámáját dolgozza fel a forradalom idején, ahol a kamaszgyerek áldozatául esik a katonák gyilkos sortűzének.

HIRDETÉS
 Az épülő, Makovecz-tervezte Új Ezredév református központ november végén (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Az épülő, Makovecz-tervezte Új Ezredév református központ november végén (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Hétfő este fényfestés is lesz a belvárosi református templomnak és parókiának helyt adó épületen, és a közönség újraalkotja a harminc évvel ezelőtti élőláncot, amellyel anno a kilakoltatott lelkészt próbálták megvédeni.

Toró T. Tibor, a Temesvár 30 rendezvénysorozat főszervezője lapunknak elmondta, ma estére a budapesti Duna Művészegyüttes Szabadság ’89 című gálaműsorára Temesvárra várják Orbán Viktor miniszterelnököt (a beszédét itt tudja megnézni), vasárnap pedig felavatják a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév református központ templomépületét is.

Temesvár 30 – A vihar előtti csend | Magyar Hang

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napra pontosan emlékezünk a történtekre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,451lájkolóTetszik
3,157követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek