HIRDETÉS

Tragikus a levegő minősége Marosvásárhelyen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Szombat délelőtt 11 órakor az erdélyi Marosvásárhelyen rosszabb volt a levegő, mint Pekingben, Mumbaiban vagy Karacsiban. Az úgynevezett levegőminőségi index az airvisual.com mérése szerint a 182-es értéket érte el, amely már bőven az egészségtelen határérték fölött van (151–200 között mérik ezt a kategóriát). Ugyanebben az időpontban a világ egyik legszennyezettebb városában, Pekingben 177-et, az indiai Mumbaiban 169-et, a pakisztáni Karacsiban 153-at mutatott az index. Los Angelesben és Bukarestben csak 85-öt mértek, míg Budapesten ez az érték szombat délben az Erzsébet téren 130 volt, ami szintén elég messze van az ideálistól, vagyis egészségtelen az arra érzékenyeknek.

A levegő minősége több értékből áll össze, az úgynevezett szállópor koncentrációja a magyar főváros központjában szombat délben egyébként 47,4 volt (ez egész pontosan a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék mennyiségét jelenti mikrogrammban, köbméterenként). 

Az erdélyi város rossz levegőjéért minden bizonnyal az Azomures vegyipari kombinát a leginkább felelős. Furcsa, hogy a gyár több mint ötven éves működése alatt nem készült egyetlen átfogó, tudományos megalapozottságú hatástanulmány sem, amely a környezetre gyakorolt hatását vizsgálná, ugyanakkor a román statisztikai hivatal 2014-es adatai szerint Maros megyében elhalálozottak 7,5 százaléka légúti betegségben hunyt el, ami kétszerese az országos átlagnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek