HIRDETÉS

Tragikus a levegő minősége Marosvásárhelyen

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Szombat délelőtt 11 órakor az erdélyi Marosvásárhelyen rosszabb volt a levegő, mint Pekingben, Mumbaiban vagy Karacsiban. Az úgynevezett levegőminőségi index az airvisual.com mérése szerint a 182-es értéket érte el, amely már bőven az egészségtelen határérték fölött van (151–200 között mérik ezt a kategóriát). Ugyanebben az időpontban a világ egyik legszennyezettebb városában, Pekingben 177-et, az indiai Mumbaiban 169-et, a pakisztáni Karacsiban 153-at mutatott az index. Los Angelesben és Bukarestben csak 85-öt mértek, míg Budapesten ez az érték szombat délben az Erzsébet téren 130 volt, ami szintén elég messze van az ideálistól, vagyis egészségtelen az arra érzékenyeknek.

HIRDETÉS

A levegő minősége több értékből áll össze, az úgynevezett szállópor koncentrációja a magyar főváros központjában szombat délben egyébként 47,4 volt (ez egész pontosan a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék mennyiségét jelenti mikrogrammban, köbméterenként). 

Az erdélyi város rossz levegőjéért minden bizonnyal az Azomures vegyipari kombinát a leginkább felelős. Furcsa, hogy a gyár több mint ötven éves működése alatt nem készült egyetlen átfogó, tudományos megalapozottságú hatástanulmány sem, amely a környezetre gyakorolt hatását vizsgálná, ugyanakkor a román statisztikai hivatal 2014-es adatai szerint Maros megyében elhalálozottak 7,5 százaléka légúti betegségben hunyt el, ami kétszerese az országos átlagnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek