Tragikus a levegő minősége Marosvásárhelyen

Tragikus a levegő minősége Marosvásárhelyen

Légszennyezettségi adatok 2020 január 25-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délelőtt 11 órakor az erdélyi Marosvásárhelyen rosszabb volt a levegő, mint Pekingben, Mumbaiban vagy Karacsiban. Az úgynevezett levegőminőségi index az airvisual.com mérése szerint a 182-es értéket érte el, amely már bőven az egészségtelen határérték fölött van (151–200 között mérik ezt a kategóriát). Ugyanebben az időpontban a világ egyik legszennyezettebb városában, Pekingben 177-et, az indiai Mumbaiban 169-et, a pakisztáni Karacsiban 153-at mutatott az index. Los Angelesben és Bukarestben csak 85-öt mértek, míg Budapesten ez az érték szombat délben az Erzsébet téren 130 volt, ami szintén elég messze van az ideálistól, vagyis egészségtelen az arra érzékenyeknek.

A levegő minősége több értékből áll össze, az úgynevezett szállópor koncentrációja a magyar főváros központjában szombat délben egyébként 47,4 volt (ez egész pontosan a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék mennyiségét jelenti mikrogrammban, köbméterenként). 

Az erdélyi város rossz levegőjéért minden bizonnyal az Azomures vegyipari kombinát a leginkább felelős. Furcsa, hogy a gyár több mint ötven éves működése alatt nem készült egyetlen átfogó, tudományos megalapozottságú hatástanulmány sem, amely a környezetre gyakorolt hatását vizsgálná, ugyanakkor a román statisztikai hivatal 2014-es adatai szerint Maros megyében elhalálozottak 7,5 százaléka légúti betegségben hunyt el, ami kétszerese az országos átlagnak.