Nem akarnak karanténba menni az Olaszországból hazatérő románok

Nem akarnak karanténba menni az Olaszországból hazatérő románok

A nagylaki határátkelő egy korábbi felvételen (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mozgósítani kellett a csendőrséget tegnap este több határátkelőhelyen a magyar-román határ másik oldalán – az Olaszországból hazatérő románok közül sokan megpróbálják kijátszani a kormány által számukra kötelezővé tett karantént. Sokan hazudnak a határőröknek, Németországot jelölve meg az űrlapon, ahol a hatóságok arra kérdeznek rá, honnan indultak. Arad megyében két tucat utazó elbarikádozta magát a kötelező karanténban, amikor a hatóságok megpróbáltak kiemelni közülük egy 57 éves férfit, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A fertőzött férfit végül elvitték a járványkórházba, a tiltakozók pedig a karhatalmi erők kíséretében átvonultak egy másik kijelölt épületbe. Több utazót csak a csendőrség segítségével sikerült lecsillapítani a határátkelőhelyeken, amikor kiderült számukra, hogy nem mehetnek tovább, két hétre karanténba kell vonulniuk a határmenti megyében kijelölt épületekben.

Olaszországban egyébként legalább 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik. Miközben a kormányuk arra kéri őket, hogy ne menjenek haza, rengeteg ott dolgozó román kerül patthelyzetbe – sokan szezonális munkásként dolgoznak, és leállt a szálloda vagy üzem, amely munkát adott nekik.

Elmarad a világ egyik legnagyobb zenei fesztiválja a koronavírus miatt | Magyar Hang

A tokiói olimpia főszervezői is felkészülnek a halasztásra. Koronavírus-körkép szerda reggel.

Jövedelem híján nem tudják az albérletet fizetni. Rengeteg román középkorú nő az idősgondozásban dolgozik – a Libertatea lapnak megszólalt egyikük, egy 61 éves nő, akinek meghalt a gondozottja (nem a koronavírus miatt), ezért neki el kell hagynia a Milánó melletti lakást, ahol a gondozottal együtt élt, de nincs hova mennie.

Eközben ma reggel Romániában harmincra emelkedett az igazolt koronavírusos-fertőzések száma.

Címkék: Románia, koronavírus