HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Egymillió alá...

Egymillió aláírás: hatalmas eredmény, fél siker – videóval

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Összejött a szükséges egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács európai uniós kezdeményezéséhez, ám ez még nem jelenti azt, hogy az akció révbe is ért. Ma éjfélig lehet aláírásokat gyűjteni, a szervezők folytatják is a kampányt, hiszen az egymillió szignó tekintetében szeretnének biztosra menni.

A jelenleg több mint 870 ezer elektronikus aláírás mellett több mint kétszázezer papír alapúról tudnak, ám minden kezdeményezésnél találni érvénytelen, hibás támogatásokat is. Az irdala.hu oldalon folyó kampányban ma mások mellett Bródy János buzdított videóüzenetben aláírásra. Szerinte az évszázados trianoni traumát egy határok nélküli Európa tudja feloldani, ahol támogatják a sokszínű kultúrát, illetve a kisebbségeket. A zenész azt is elmondta, hogy magyar nyelven alkotóként mennyire fontos számára a határon túli magyar közönség.

Security Check Required

null

Mint ismert, a kezdeményezés célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Jogszabály garantálná a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát, vagyis a kezdeményezés sikere segítené az unió kulturális sokszínűségének fennmaradását. Az aláírások döntő része az utolsó hetekben, napokban érkezett be.

Egy nap, és kiderül: csodát tett-e a nemzeti összefogás | Magyar Hang

Hatalmas hajrába kezdett az Európai Unió nemzeti régióinak érdekében a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett polgári kezdeményezés. Már csak egy nap van hátra: május 7-én, vagyis csütörtök éjfélkor jár le a határidő, ameddig össze kell gyűjteni a kezdeményezés eredményességéhez szükséges egymillió aláírást. Februárban-márciusban vett lendületet az addig nem nagy hírveréssel kísért akció, amit azonban megtört a koronavírus-járvány.

Mindenképpen siker, hogy a magyar politikai erők csaknem teljes összefogásával, illetve ismert közéleti szereplők sokaságának aktív támogatásával a magyar szervezőknek sikerült összegyűjteniük egymillió aláírást. Ám az uniós szabályok szerint akkor kerülhet az Európai Bizottság napirendjére a téma, ha legalább hét tagállamban elér egy minimális szintet az aláírók száma. A jelek szerint azonban Magyarország, Románia és Szlovákia mellé még négy ország hiányzik.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek azt mondta: abban reménykednek, hogy az Európai Bizottság kitolja a ma éjfélkor lejáró határidőt, tekintettel a koronavírus-helyzetre. Erről a jövő héten születhet döntés. Izsák Balázs lát esélyt arra, hogy a határidő meghosszabbításával teljesíthető a kezdeményezés eredményességének minden feltétele.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek