HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Az is bolond,...

Az is bolond, aki festőművésszé lesz?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

„Kortárs művész bérelhető. Alapdíjas szolgáltatások: favágás, portréfestés, tárlatvezetés stb. 1 forint/másodperc. Emelt díjas szolgáltatások: politikai szerepvállalás és egyéb prostitúciók honoráriuma megbeszélés szerint.” Dömötör László képzőművész évek óta hirdeti így „szolgáltatásait”, a felajánlkozással nemrég a Műcsarnokban, a Mednyánszky Társaság rendezvényén találkozhattunk újra. A mosoly persze idővel leolvadt az arcunkról, Kiss Zoltán Károly szerzői jogi szakértő előadásából ugyanis azt a következtetést lehetett levonni: hamisítónak állni ma kevésbé kockázatos, mint kortárs képzőművésznek lenni. A polgári törvénykönyv a műalkotás fogalmát nem ismeri, a képzőművészeti mecenatúrát nem ösztönzik adókedvezmények – miközben Magyarországon a kortárs alkotások sokkal kevésbé népszerűek a XIX. század második, a XX. század első felében születetteknél.

A kortárs képzőművészet a 2009-es esztendőre ambivalens érzésekkel emlékezhet. Abban az évben lépett életbe az a törvény, amely az állami építési beruházásokat arra kötelezte, a fejlesztés 1 százalékát kortárs képzőművészeti, iparművészeti műalkotás létrehozására, beszerzésére fordítsa. A jogszabály nyomán bankok létesítettek így gyűjteményeket, a kortárs művészeti szcéna milliárdos megrendeléshez juthatott, ám a törvény 2011-ben már csak emlék volt. 2009-ben elérte az országot a világgazdasági válság is, ami a műgyűjtői kedvet lelohasztotta.

HIRDETÉS

Kiss Zoltán Károly szerint egy hasonló jogszabály lendíthetne a kortárs képzőművészeti piacon, ám a szerzői jogi szakértő kételkedik abban, hogy ha a képzőművészeti alkotások után fizetendő 27 százalékos áfát a könyvekhez hasonlóan 5 százalékra mérsékelnék, az piacélénkítő hatással járna, a kortárs galériák vezetői mindenesetre így vélik.

A kortárs képzőművészetet a taotámogatás is elkerüli, míg az alkotót kedvezményekkel nem segíti a személyi jövedelemadó sem. Például egy 65 évnél idősebb, kitüntetett alkotó a Magyar Művészeti Akadémiától kaphat művészjáradékot, az 50, de főként a 35 év alattiak pedig ösztöndíjakban bízhatnak. A tehetséges, de ki nem tüntetett, nehéz szociális helyzetben lévő alkotó az Emberi
Erőforrások Minisztériumától kérelmezhet művészsegélyt – azaz jól látszódik, a képzőművészek sokféleképp kiszolgáltatottak a politika jóindulatának.

Ez a cikk eredetileg a Szamizdat Magyar Nemzetben jelent meg 2018. április 14-én.

HIRDETÉS

Fizessen elő lapunkra! Amennyiben előfizetési díja május 13-ig beérkezik, már a május 18-án megjelenő első számtól tudjuk kézbesíteni a Magyar Hangot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,080lájkolóTetszik
3,186követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek