Nádasdy Ádám és Tompos Kátya is az idei Ördögkatlan résztvevői közt

Nádasdy Ádám és Tompos Kátya is az idei Ördögkatlan résztvevői közt

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi lett volna, ha a kilencvenes évek közepén Leonard Cohen úgy dönt, kihagyja Tibetet? Annyi biztos, hogy az énekes különleges élményektől fosztotta volna meg magát. Nekünk viszont egyel többen lett volna részünk, hiszen már szervezés alatt állt Cseh Tamás és a kanadai dalszerző közös fellépése. Ez sajnos végül elmaradt – idézte fel a 11. Ördögkatlan Fesztivál pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Bérczes László főszervező. Némi vigaszt jelenthet: a nyári rendezvényen évről évre megidézik a Kossuth-díjas előadóművész szellemét. Aki volt már Katlanon, tudhatja, milyen az, mikor a 30Y énekese, Beck Zoltán számos zenésszel kiegészülve adja elő a Csönded vagyok című klasszikust.

Július 31-én veszi kezdetét az idei fesztivál, ahova ezúttal ellátogat Nádasdy Ádám költő, műfordító is. A díszvendég a Magvető, a kiadóval pedig érkezik Darvasi és Szilasi László is. – Mindketten nagy betegségeket éltek túl, de más-más irodalmi formát találtak ennek megfogalmazására – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Dávid Anna kiadóvezető. A fiatalok is képviseltetik magukat: jelen lesz többek közt Fehér Renátó, Turi Tímea, Zilahi Anna és Balaskó Ákos.

A fesztivál továbbra is négy Pécs-közeli faluban, Kisharsányban, Beremenden, Nagyharsányban és Villánykövesden kap helyet. Bérczes elmondása szerint Villány a kezdetektől jelentkezik, hogy csatlakozna, viszont nem szeretnék, hogy átbillenjen a rendezvény fókusza. Elsősorban a programokon, a kulturális eseményeken akarják, hogy maradjon a hangsúly, de a villányi borok ettől még persze jelen lesznek több helyszínen is.

[caption id="attachment_999" align="aligncenter" width="1000"]

Fotó: Magyar Hang[/caption]

A Like a Rolling Stone produkció keretében az elmúlt ötven év világslágereit hozza Tompos Kátya, kiegészülve Zsédenyi Adriennel, Gryllus Dorkával, Ónodi Eszterrel vagy épp Pásztor Annával. A zenét Chris Mattheisen és a Bonus Track szolgáltatja. A sajtótájékoztatón Bérczes kérdésére elhangzott az is: Tompos már csak félig-meddig van a Nemzeti Színháznál, egyéb projektjei több idejét veszik el. Elmondása szerint Vidnyánszky Attila színházigazgató megértő volt, és ő ajánlotta ezt a kompromisszumos megoldást.

Július 31-én a fesztiválon bemutatkozik a Sztalker Csoport, amit ifj. Vidnyánszky Attila mellett Osváth Gábor és Vecsei H. Miklós indított az útjára. A Színművészetin alakult csapat útját az azóta a zaklatási ügyeibe belebukott Marton László, illetve Hegedűs D. Géza egyengette, idén nyárra pedig már egy színpadon állhat össze a projekt kedvéért 14-16 fiatal. Ifj. Vidnyánszky elmondása szerint mindannyiuk közös csatlakozási pontja volt Andrej Tarkovszkij filmje, ahonnan a nevüket is vették. A fesztiválon William Faulkner regénye, a Míg fekszem kiterítve (As I Lay Dying) alapján íródott darabbal készülnek, amit a rendezvény után is játszanak többek közt Szentendrén, Gyulán és Zsámbékon. Ebben a továbbiakban is segítségükre lesz az Ördögkatlan szervezősége.

[caption id="attachment_997" align="alignnone" width="1000"]

Fotó: Magyar Hang[/caption]

Az ötnapos fesztiválon, ahogy korábban, idén is ott lesz a K2 Társulat, továbbá a látogatók találkozhatnak a Várkonyi Csibészekkel is. Utóbbiak tavaly kerültek a figyelem középpontjába: a Bajdázó ismert dalát (Lekapcsolom a villanyt a fejemben) nehéz sorsú gyermekek dolgozták fel. Korábban nagy sikere volt a Both Miklós udvarnak, a zenész pedig idén is kelet-ukrán adatközlő hölgyekkel érkezik majd. Az Ördögkatlanra várják Veiszer Alindát, kiállítás nyílik Alföldi Róbert magángyűjteményéből, továbbá élete első koncertjét adja Beck Zoltán lánya, Andl-Beck Boróka. Díszvendég lesz még Snétberger Ferenc, és közös koncertet tart a Csík zenekar és Presser Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, milyen messze jutott a 2008-as indulástól a fesztivál: akkor ötmilliós felvezető összeggel indultak, idén viszont már nettó 200 milliót tesz ki a költségvetés.