HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Nádasdy Ádám ...

Nádasdy Ádám és Tompos Kátya is az idei Ördögkatlan résztvevői közt

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Mi lett volna, ha a kilencvenes évek közepén Leonard Cohen úgy dönt, kihagyja Tibetet? Annyi biztos, hogy az énekes különleges élményektől fosztotta volna meg magát. Nekünk viszont egyel többen lett volna részünk, hiszen már szervezés alatt állt Cseh Tamás és a kanadai dalszerző közös fellépése. Ez sajnos végül elmaradt – idézte fel a 11. Ördögkatlan Fesztivál pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Bérczes László főszervező. Némi vigaszt jelenthet: a nyári rendezvényen évről évre megidézik a Kossuth-díjas előadóművész szellemét. Aki volt már Katlanon, tudhatja, milyen az, mikor a 30Y énekese, Beck Zoltán számos zenésszel kiegészülve adja elő a Csönded vagyok című klasszikust.

HIRDETÉS

Július 31-én veszi kezdetét az idei fesztivál, ahova ezúttal ellátogat Nádasdy Ádám költő, műfordító is. A díszvendég a Magvető, a kiadóval pedig érkezik Darvasi és Szilasi László is. – Mindketten nagy betegségeket éltek túl, de más-más irodalmi formát találtak ennek megfogalmazására – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Dávid Anna kiadóvezető. A fiatalok is képviseltetik magukat: jelen lesz többek közt Fehér Renátó, Turi Tímea, Zilahi Anna és Balaskó Ákos.

A fesztivál továbbra is négy Pécs-közeli faluban, Kisharsányban, Beremenden, Nagyharsányban és Villánykövesden kap helyet. Bérczes elmondása szerint Villány a kezdetektől jelentkezik, hogy csatlakozna, viszont nem szeretnék, hogy átbillenjen a rendezvény fókusza. Elsősorban a programokon, a kulturális eseményeken akarják, hogy maradjon a hangsúly, de a villányi borok ettől még persze jelen lesznek több helyszínen is.

Fotó: Magyar Hang

HIRDETÉS

A Like a Rolling Stone produkció keretében az elmúlt ötven év világslágereit hozza Tompos Kátya, kiegészülve Zsédenyi Adriennel, Gryllus Dorkával, Ónodi Eszterrel vagy épp Pásztor Annával. A zenét Chris Mattheisen és a Bonus Track szolgáltatja. A sajtótájékoztatón Bérczes kérdésére elhangzott az is: Tompos már csak félig-meddig van a Nemzeti Színháznál, egyéb projektjei több idejét veszik el. Elmondása szerint Vidnyánszky Attila színházigazgató megértő volt, és ő ajánlotta ezt a kompromisszumos megoldást.

Július 31-én a fesztiválon bemutatkozik a Sztalker Csoport, amit ifj. Vidnyánszky Attila mellett Osváth Gábor és Vecsei H. Miklós indított az útjára. A Színművészetin alakult csapat útját az azóta a zaklatási ügyeibe belebukott Marton László, illetve Hegedűs D. Géza egyengette, idén nyárra pedig már egy színpadon állhat össze a projekt kedvéért 14-16 fiatal. Ifj. Vidnyánszky elmondása szerint mindannyiuk közös csatlakozási pontja volt Andrej Tarkovszkij filmje, ahonnan a nevüket is vették. A fesztiválon William Faulkner regénye, a Míg fekszem kiterítve (As I Lay Dying) alapján íródott darabbal készülnek, amit a rendezvény után is játszanak többek közt Szentendrén, Gyulán és Zsámbékon. Ebben a továbbiakban is segítségükre lesz az Ördögkatlan szervezősége.

Fotó: Magyar Hang

Az ötnapos fesztiválon, ahogy korábban, idén is ott lesz a K2 Társulat, továbbá a látogatók találkozhatnak a Várkonyi Csibészekkel is. Utóbbiak tavaly kerültek a figyelem középpontjába: a Bajdázó ismert dalát (Lekapcsolom a villanyt a fejemben) nehéz sorsú gyermekek dolgozták fel. Korábban nagy sikere volt a Both Miklós udvarnak, a zenész pedig idén is kelet-ukrán adatközlő hölgyekkel érkezik majd. Az Ördögkatlanra várják Veiszer Alindát, kiállítás nyílik Alföldi Róbert magángyűjteményéből, továbbá élete első koncertjét adja Beck Zoltán lánya, Andl-Beck Boróka. Díszvendég lesz még Snétberger Ferenc, és közös koncertet tart a Csík zenekar és Presser Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, milyen messze jutott a 2008-as indulástól a fesztivál: akkor ötmilliós felvezető összeggel indultak, idén viszont már nettó 200 milliót tesz ki a költségvetés.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?