Tompa Andrea: Azt hiszem, nem teszek eleget, hogy rákerüljek a listákra.

fotó: Magyar Hang

A legnagyobb tabu ma a hit kérdése – véli Tompa Andrea, aki Omerta – Hallgatások könyve című regényéért nemrég a Libri irodalmi díját vehette át. Konzervatív olvasókról, férfi-női szerepekről és a kommunizmus örökségéről beszélgettünk vele. Teljes interjú a Magyar Hang 4. számában.

Hirdetés

Részletek az interjúból:

– A zsűri bizonyságát adta annak, hogy irodalmat, és nem trendeket vagy lobbicsoportok liblingjeit díjazza – értékelt Jászberényi Sándor, miután önnek ítélték a Libri irodalmi díjat. Ódzkodik a trendektől és a lobbicsoportoktól?
– Azért én hallom azt a vádat is, hogy ez eleve a lobbicsoportok díja, de nem tudok ezzel a fejjel gondolkodni a saját könyvemről. Lobbicsoportok? Tény, hogy a könyveim jobban láthatóvá válnak, mint mondjuk egy magánkiadásban, ötven példányban megjelent kötet. Ha valaki olyan kiadóhoz szerződik, amely sokat tesz a mű láthatóvá tételéért, végső soron egy lobbicsoport részévé válik, nem? De hát így működik az üzlet, a könyveket el kell adni, el kell juttatni az olvasókhoz.

– Ha a lobbicsoportok érdeklődnek is, akadnak, akik kevésbé. Nemrég ironikus posztban fogalmazta meg: úgy érzi, kimaradt a Magyar Idők PIM-gyalázó cikkéből, amelyben Prőhle Gergelyen kérték számon a „rettegő írók” támogatását. Annak tekinthetik Fidesz-közelből?
– Nem hiszem, hogy komoly veszélyként tekintenének rám. Csupán azonosulni akartam azokkal, akiket ott nevesítettek. Ha már egyszer a karaktergyilkolás ennyire a hatalom médiapolitikájának részévé lett, akkor inkább kiteszem magam annak, hogy váljak én is a klubtagok egyikévé. De azt hiszem, nem teszek eleget, hogy rákerüljek a listákra.

(…)

– Három éve nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: az erdélyi téma olvasói inkább a konzervatív oldalon vannak, ezért örülne, ha a regényei megméretnének ott is. Ez sikerült azóta?
– Igaz, én mondtam ezt, de az állítás ma már csak félig igaz, ha egyáltalán. Tény, hogy a konzervatív oldal kötődött jobban Erdélyhez, ismerte hagyományosan jobban ezt a vidéket, de nem hinném, hogy az irodalomolvasók téma szerint válogatnák a könyveket. Legalábbis nem elsődlegesen azt nézve. Lehet, hogy három éve még volt a fenti mondatnak értelme, de ma már nem tudom, kiket kellene konzervatív oldalon értenem.

– Az miért alakulhatott ki, hogy Erdély a konzervatív oldalt érdekelte itthon korábban? A rendszerváltás előtt is inkább a Magyar Nemzet foglalkozott vele, és 1990 után is ambivalens maradt a baloldal viszonya a határon túli magyarokhoz.
– Talán a nemzetben való gondolkodás, a nemzeti identitás ügyei inkább foglalkoztatták a konzervatívokat. A kifejezés itt persze mindenképp értékorientációt, és nem pártválasztást jelent. Sokszor lehetett úgy érezni, hogy a hagyományhoz, a népi kultúrához ez az oldal jobban kötődött. Ma nem tudom, ki kötődik elsősorban, de látom, hogy rácsatlakoznak az egészre a szélsőséges erők is. Hiszen annyira a politika játszóterévé vált a határon túli kérdés. Akadnak írók, akik tudtak tenni azért, hogy az Erdély-téma jobban beépüljön egy olyan olvasótábor gondolkodásába, amely eddig kevésbé foglalkozott vele. Így jobban elmosódhatnak a határok e rétegek között.

– Valóban: egy konzervatív olvasót, feltételezem, jobban leköthet egy az ötvenes évek Kolozsvárján játszódó regény, mint mondjuk Orbán János Dénes pajzán versei.
– Ez is mutatja, hogy nincs összefüggés a mű, illetve a szerző politikai nézetei vagy kegyeltségi szintje között. A példa jó lehet, és L. Simon Lászlót is cikizték a polgárpukkasztó versei miatt. Miközben a minimum az lenne, hogy a művészetben ne ismerjünk tabukat. Félrevezető lehetne, ha az olvasók az írók politikai nézetei alapján választanának könyvet – sokszor csalódással járna.

(…)

A teljes interjút a Magyar Hang június 8-án, pénteken megjelent negyedik számában olvashatja. És hogy miről írtunk még? Itt megnézheti

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül!

Megvitatná az olvasottakat? Várjuk Facebook-oldalunkon.