HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Eltávolítottá...

Eltávolították Orbán Viktor korábbi sajtófőnökét a Balassi Intézet éléről

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Orbán Viktor miniszterelnök határozata értelmében, áthelyezésre hivatkozva június 20-án megszűnt Hammerstein Judit helyettes államtitkári megbízatása a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Ezzel együtt a Balassi Intézet éléről is leváltják Orbán Viktor egykori sajtófőnökét. Helyére Schőberl Márton Lászlót nevezte ki a miniszterelnök.

HIRDETÉS

Hammerstein Juditot telefonon kerestük, de az egykori helyettes államtitkár nem kommentálta az eseményeket, nem árulta el, hogy milyen feladat vár rá a jövőben.

Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között Hammerstein Judit a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. 2006-tól a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója, 2007-ben a szabadságjogokat védelmező közéleti fórum, a Szabadság Kör alapító tagja volt. 2007-től a Budapest Analysis külpolitikai elemzőműhely szerkesztője, 2009-ben a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje volt, de nem jutott be az EP-be. Betöltött kultúráért felelős helyettes államtitkári pozíciót, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. 2014 óta volt a Balassi Intézet főigazgatója.

A Balassi Intézet-beli munkájáért élesen bírálta Hammerstein Juditot a Magyar Idők publicistája, Szakács Árpád a Kinek kulturális diktatúrája? című cikksorozatában. „Ha valaki végignézi a Balassi Intézet által meghirdetett programokat és a meghívott művészek listáját, arra a megállapításra juthat, hogy Magyarországon ma az SZDSZ a vezető kormányzó erő” – írta Szakács. A hírről elsőként beszámoló, kormányközeli PestiSrácok.hu szerint a főigazgató menesztése összefügg a cikkben leírtakkal, úgy tudják, „a Fidesz vezetői körében is kiverte a biztosítékot a Balassi Intézet”. Több más sajtóorgánum is összefüggést feltételez Hammerstein Judit leváltása és a Magyar Időkben megjelent cikk között. Az Index viszont úgy tudja, hogy a rendszeren belüli optimalizálásról van szó, Hammerstein Judit pedig miniszteri biztosként folytatja, és a jövőben is kultúrával foglalkozik majd.

HIRDETÉS

Hammerstein utódja, Schőberl Márton László 2014 decembere óta a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, 2017-ben pedig rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett, de az nem világos, hogy pontosan hol is képviseli a magyar érdekeket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,745lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek