Már 300 milliárd forintnál tart a Liget-projekt

Már 300 milliárd forintnál tart a Liget-projekt

A Néprajzi Múzeum látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több évtizedes adóságát törleszti a múzeumi szakma a Szabolcs utcában felépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) átadásával – hangsúlyozták egyetértően az általunk megkérdezett szakemberek; a Liget-projekt többi részletéről azonban már kevesen nyilatkoztak elismerően. Ami pedig az átadási határidőket illeti, akadt olyan forrásunk, aki állította, az épületek egy része csak a következő választási ciklusban készül el, ha megépül egyáltalán.

Előszeretettel jellemzik az elmúlt száz év legjelentősebb kulturális beruházásaként a Liget-projektet, amivel, ha a költségeket nézzük, nincs is okunk vitázni. Amikor Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját miniszteri biztosként kinevezték a projekt élére 2011-ben, még 10 milliárd forintos költségvetésről szóltak a hírek.

Hét év alatt alaposan felduzzasztották az eredeti terveket, ezzel párhuzamosan pedig a kiadások is megemelkedtek egy kissé: ma már 300 milliárd forintot is meghaladja a Liget-projekt költségvetése.

Baán László és a Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek számos fórumon hangsúlyozták, minden a tervek szerint halad, információink szerint azonban komoly csúszások várhatók, és az sem biztos, hogy minden épület elkészül. A világhírű Sanaa építésziroda tervei alapján épülő Új Nemzeti Galéria kivitelezésére még nem írták a közbeszerzési pályázatot, és egyelőre az építési engedélyről sincs hír, forrásaink szerint elképzelhető, hogy a projekt egyik ékkövének tartott múzeum 2025 előtt nem készül el.

A szintén japán tervezésű Magyar Zene Háza megépülése is kérdéses, hiszen ott még csak a tervezési fázisnál tartanak – többszöri átalakítás miatt ennek költsége időközben 1 milliárd forintra kúszott fel. Bár a hírek szerint az építési engedély már megérkezett, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési pályázaton még nem hirdettek győztest. A lebegő palacsintaszerű épület látványos tervei alaposan megnehezítik a kivitelezők dolgát, és jócskán megemelik a költségeket. Így vagy jelentős drágulás, vagy a tervek újabb átalakítása árán valósulhat csak meg az épület.

A teljes cikket a Magyar Hang 9. számában olvashatja. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még? Itt megnézheti. Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.