Lassan elfogynak a múzeumok

Az Iparművészeti Múzeum épülete (Fotó: imm.hu)

A szórványosan felbukkanó, nemzetközi mércével mérve is elfogadható időszaki kiállítások, akárcsak a gigantikus látványberuházások, nem oldják meg, csupán elfedik a magyar múzeumi szakma állandó problémáit. Mélyi József művészettörténész, egyetemi oktató még a Magyar Nemzetnek adott februári interjújában hangsúlyozta, bár a gondokkal mindenki szembesül, a szakembereknek meg van kötve a keze, így mindazok, akik kritikus álláspontot fogalmazhatnának meg, inkább csöndben maradnak, mert féltik az intézményük vagy a saját érdekeiket. A kormány százmilliárdokat fordít múzeumok építésére, de a szakmai utánpótlásra, a múzeumpedagógiára alig jut pénz – mutatott rá Mélyi. Így hiába állnak majd hatalmas múzeumok a Ligetben, nem lesz, aki tartalommal töltse meg azokat, és nem lesz közönség sem. Persze mindez csupán hipotézis, hiszen egyelőre még épületek sincsenek. Nem kell szakmai jártasság hozzá, elég laikusként körbetekintenünk, hogy rádöbbenjünk, lassan elfogynak a múzeumok.

Hirdetés

A Néprajzi Múzeum ősszel bezárt, pompás új épülete helyén egyelőre egy gödör tátong. A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású tárlatokkal csábítja a közönséget, Frida Kahlo után jön Francis Bacon és Lucian Freud, ám hamarosan ez az intézmény is lehúzza a rolót, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök Várba költözése miatt a műalkotásoknak nincs maradása, a városligeti új galéria átadásának dátuma pedig egyelőre bizonytalan.

A Szépművészeti román csarnokát gyönyörűen rekonstruálták, a múzeum várhatóan ősszel megnyitja kapuit. Az állandó kiállítás új, korszakok szerinti felosztása miatt azonban itt is költöztetés és nagy átalakítás várható: a XIX. századtól napjainkig tartó korszak remekeit az Új Nemzeti Galériában, minden mást a Szépművészetiben láthatunk majd, ami pedig nem fér el, az a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerül.

A Közlekedési Múzeum az egykori Északi Járműjavító területén nyitja meg újra kapuit, hiszen a Liget-projekt vezetői időközben rájöttek, hogy az intézmény városligeti épülete a tervezett bővítés ellenére is kicsi lenne a kiállításnak. A lebontott, majd az eredeti, millenniumi tervek alapján újra felhúzandó épületben a Magyar Innováció Háza kap majd helyet.

A Természettudományi Múzeum épületeit sorra kobozza el az állam. Az Iparművészeti Múzeum (IMM) esete is izgalmas, és kicsiben remekül példázza, milyen elvek mentén működhet a kultúrpolitika.

Hogy milyen sors vár a következő években múzeumainkra, megtudhatja a Magyar Hang 11. számában megjelent teljes cikkből! 

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.