HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kulka János: ...

Kulka János: Ez egy börtön

HIRDETÉS

Először szerepelt élő adásban Kulka János, miután 2016 tavaszán stroke-ot kapott, aminek következtében a beszédközpontja sérült, afáziás lett. Klinikai logopédusa, Varga Sarolta is ott mellette kedd este az ATV stúdiójában.

HIRDETÉS

Jól vagyok – kezdte a beszélgetést Kulka, majd így folytatta: beteg vagyok. Panaszkodott a melegre is, elájul, mondta. Arra a kérdésre, hogy hogy néz ki egy napja, úgy felelt, hogy fekszik az ágyban. Amúgy legszívesebben sétál a kutyájával.

Beszéltek arról is, hogy Varga Sarolta Kulka János szerepei alapján választotta ki azt a két dalt, amelyekre aztán újra elkezdett beszélni a színész. A két zene a Halleluja és a Nagy utazás volt. A logopédus szerint nem fekszik egész nap Kulka, például szerdánként hozzá is elmegy, csütörtökönként zeneterápiára jár. De a nagy meleg miatt sok programot szüneteltetnek. „A stroke-osok megérzik” – mondta Kulka, aki végig nagyjából folyékonyan beszélt, csak egyszer-kétszer akadt el.

Folyamatosan visszanézi, hogy honnan hová jutott és nem elégedett. Angolul és franciául például nem tud még újra. – Szégyenlem magam, mert gőgös vagyok, nagyon – ezt is mondta. Vagyis inkább volt, két éve, azóta megvilágosodott.

– Hogy történt velem? Miért volt? Egyfolytában gondolkozom. Idegen vagyok – mondta. És azt is, hogy már tudja a választ, csak nem tudja elfogadni.

HIRDETÉS

Varga Sarolta szerint azért fontos, hogy Kulka János a nyilvánosság elé álljon, mert rajta keresztül értesülhetnek az emberek arról, hogy mit jelent egyáltalán a stroke. – Az affázia során a lényeg az, hogy a beteg intellektusa megmarad – hangsúlyozta. – Sokszor azt hiszik az emberek, hogy aki affáziás, az értelmileg is sérült és ez a borzasztóan nehéz a betegnek. Hogy nem tudják róla, hogy ő ugyanaz az ember, mint volt. Bent a fejében. Csak nem tudja kimondani azt a szót, amit akar.

„Ez egy börtön” – mondta erre a színész.

És hogyan tudnak jól segíteni a barátok, színésztársak? Varga Sarolta szerint először is, tudniuk kell, hogy „János ugyanaz, mint volt”.

Mindketten egyetértettek abban, hogy vidéken nagyon nehéz helyzetben vannak az affáziás betegek. Varga Sarolta szerint azért mostohagyerek az affázia, mert az érintettek nem tudnak szólni, tüntetni, leveleket, petíciókat írni.

Ujj Mészáros Károly filmjéről is beszéltek. Kulka János öt napot forgatott. Nem izgult, de megkönnyebbült. Más forgatókönyvekkel még nem árasztották el. „Hallgatnak” – mondta.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,297lájkolóTetszik
2,714követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Habizunk

Ne habisztiskedj nekem itt. Egyáltalán nem kamázom – mondta Bakonyba szakadt barátom.