Amikor a világ még segíteni akart a rászorulókon…

Amikor a világ még segíteni akart a rászorulókon…

A londoni Wembley-ben 72 ezer néző gyűlt össze a szuperkoncerten (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ebben a gyűlölettől átfűtött világban, ahol a katolikus egyházfőt, Ferenc pápát is támadják csak azért, mert szót mer emelni a rászorulók védelméért, szinte elképzelhetetlen, hogy létre lehetne hozni egy olyan kontinenseken átívelő szuperkoncertet, mint amilyet Bob Geldof harminchárom esztendeje. Ugyanis 1985. július 13-án Londonban és Philadelphiában ikerkoncerten vonult fel a nemzetközi zeneipar színe-virága egy nemes ügy érdekében hogy segítsenek Afrika éhezőin.

Ez volt a Live Aid, ami máig megismételhetetlen, és minden szempontból hivatkozási alap, ha jótékonysági vagy segélykoncert szervezése egyáltalán felmerül. Ez a szuperkoncert a mai napig az az esemény, amelyen a könnyűzenei ipar a legszebb és legemberibb arcát mutatta a világnak.

De ki is ez a Bob Geldof, és honnan jött a Live Aid ötlete? Nos, a Boomtown Rats punkegyüttes frontembere 1984-ben látott egy televíziós riportot az éhező etiópiai gyermekekről. A látvány annyira megindította, hogy az Ultravox énekesével, Midge Ure-rel közösen megírta a Do they know it’s Christmas? című számot, majd híres előadókkal felénekeltette lemezre, a bevételből pedig élelmiszer-szállítmányokat indított Afrikába.

Do they Know it's Christmas ~ Band Aid 1984

Do they Know it's Christmas ~ Band Aid 1984 Probably the most important music video to be made in the last 40 years. Just as relevant today as it was 27 years ago. Please continue to Support !!!

A kislemez nagy sikernek bizonyult, a Band Aidre keresztelt alkalmi csapat felvételéből csak Angliában hárommilliót adtak el, összegyűjtve így 70 ezer fontot. Nagyjából párhuzamosan Amerikában is hasonló módon fogtak össze Lionel Ritchie és Michael Jackson We are the worldjével, amelyet az amerikai sztárokból összeállt US For Africa nevű formáció adott elő. Innen már „könnyen ment” a szervezés, és aki csak számított a zenei életből, ott akart lenni a szuperkoncert két helyszínén, Londonban a Wembley-ben, és a philadelphiai John F. Kennedy stadionban. Az európai színpad előtt mintegy 72 ezer, az amerikain 90 ezer ember gyűlt össze. A program a Wembley-ben helyi idő szerint délben kezdődött a Status Quo Rock in all over the World című dalával, a JFK Stadionban két órával később lépett színpadra az első előadó. Londonban este 10-ig, Philadelphiában helyi idő szerint 11-ig tartott a koncert – ez összesen 16 órát jelent. Mindkét helyszínen a fent említett közös dallal, Londonban a Do they know it’s Christmas?-szel, Amerikában a We are the worlddel zárult a teljes program.

Michael Jackson - WE ARE THE WORLD - HD STEREO - USA for Africa

This is the Original. Recorded in Hollywood at A&M Records on a former Charlie Chaplin Studio shooting stage, with the primary chorus recording Saturday late night January 28, 1985 and into the early morning hours. Produced by Quincy Jones with primary composition work by Michael Jackson and Lionel Richie.

Minden fellépő tudása legjavát nyújtotta, ám azzal mindenki egyetértett, hogy a szuperkoncert vitathatatlan csúcspontja a Queen programja volt – Bohemian rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer to fall, Crazy little thing called love, We will rock you, We are the champions –, és Freddie Mercury élete legnagyobb „alakítását” nyújtotta. Madonna és a U2 ezen a napon vált igazi globális szupersztárrá. Phil Collins pedig az egyetlen volt, aki mind a Wembley Stadionban, mind a JFK stadionban fellépett. Saját dalai mellett ő dobolt Eric Claptonnak és az újra összeállt, még élő Led Zeppelin-tagoknak is.

Queen – Live at LIVE AID 1985/07/13 [Best Version]

This is the absolute ULTIMATE experience of Queen's set at LIVE AID, this is the best video mixed to the absolutely superior stereo radio broadcast. This vastly superior audio mix takes a huge dump on all of the official mixes. Best viewed in 1080p. ENJOY!

A Live Aid műsorát tévécsatornák százai közvetítették élőben, és bármilyen hihetetlen, és még a hazai, pártállami televízió is egyenesben adta. Akkor, 1985-ben globális ügy lett Afrika, és ügy és divat lett a nélkülözők megsegítése, a rászorulók gyámolítása. Sok országban élő telefonvonalakkal tették lehetővé az azonnali adományozást, minden idők legnagyobb összege gyűlt össze. Noha a korrupció itt is sok kárt okozott, Geldofék a fellépő zenészekkel együtt ráirányították a figyelmet Földünk globális problémájára.

Live Aid Hungary

A Live Aid mintájára Magyarországon is óriáskoncertet rendeztek a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjainak szereplésével. Az esemény két napon zajlott: 1985. december 26-án a rock-, 28-án a popzene képviselői léptek fel a Budapest Sportcsarnokban, mintegy 200 zenész működött közre a produkcióban. A rocknapot Presser Gábor szervezte, a popért Sztevanovity Zorán felelt. Az Egy falat kenyér című számot a segélykonceren az LGT és a Hobo Blues Band tagjaival adták elő, az esemény kapcsán megjelent hanglemezen Hobó, Presser Gábor, Révész Sándor és Somló Tamás előadásában is hallható.

Live Aid Hungary – Supergroup (Szupercsapat - Hobo, Révész Sándor, Presser) 1985

Live Aid Hungary – Supergroup (Szupercsapat) 1986. Az Élő segély Afrikáért koncert a Budapest Sportcsarnokban volt 1985 december 26-án volt, a televízió 1986 január 13-án sugározta részleteit. Az Egy falat kenyér c. szám a segélykoncert kapcsán megjelent lemezen szerepel Hobó, Presser Gábor, Révész Sándor és Somló Tamás előadásában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 9. számában jelent meg, 2018. július 13-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.