HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Újabb közel 8...

Újabb közel 800 milliót kapott az MMA a művészjáradékokra

HIRDETÉS

Túl sokan igényeltek művészjáradékot, közel nyolcszázmilliós többletre van szüksége az MMA-nak.

HIRDETÉS

A kormány 780 millió forintos többletforrást biztosít a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) számára, amit a tavaly év végén megállapított művészjáradékra fordíthat majd a köztestület – jelent meg még a hétfői Magyar Közlönyben. Az MMA csütörtökön az MTI-n keresztül erősítette meg, hogy a közel 800 milliós pluszt 1300 művész havi járadékára fordítják.

A rendszeres juttatás bevezetéséről a kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezésére döntött az Országgyűlés 2017 végén, a támogatás január eleje óta igényelhető az MMA-nál. Az akadémia január végén arról számolt be, hogy alig egy hónap alatt csaknem 750 igénylés érkezett, amelyek közül nem egészen ötszázat hagytak jóvá.

A többletforrásról szóló hétfői kormányhatározat alapján sejthető volt, hogy mára ennél lényegesen több igényt bíráltak el pozitívan. Az MMA három nap elteltével meg is erősítette a gyanút, a távirati irodával csütörtökön közölték: „szeptembertől több mint 1300 fő részesül művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít.”

Hangsúlyozták, „a többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA titkársága az idén beérkezett kérelmek alapján több mint 1300 fő részére biztosítja a törvényben meghatározott összeget.”

HIRDETÉS

A törvény értelmében a művészjáradék azon 65. életévüket betöltött személyek részére állapítható meg, akik törvényben meghatározott művészeti szakmai elismeréssel rendelkeznek és ezt igazolni tudják, valamint nem kapnak más – törvényben meghatározott – hasonló jellegű juttatást. A támogatás legkorábban március 1-től folyósítható, jelenlegi összege havi 121.125 forint.

Az MMA az idei 6,7 milliárd forintos költségvetése (igaz, kaptak még közel 4 milliárdot az egykori MÚOSZ-székház megvásárlására és felújítására is) jövőre 9,4 milliárdra emelkedik. Folyamatosan emelkedik a köztestület rendes és levelező tagjainak életjáradéka is, öt év alatt megduplázódott az összeg, 2022-re pedig eléri a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak havi apanázsát, vagyis 455 ezer forintot (levelező tagoknak 354 ezer). Mindezek mellett az MMA az elmúlt öt esztendőben megkapta a Műcsarnokot, Pesti Vigadót, a Budakeszi úti Hild-villát, a Budakeszi úti Ybl-villát, végül pedig az Andrássy út és a Bajza utca sarkán álló egykori MÚOSZ-székházat.

Az MMA-t megkerülhetetlen intézménnyé duzzasztó Fekete György tavaly köszönt le a köztestület éléről. A helyére, némi meglepetésre, a korábban esélytelen indulóként emlegetett Vashegyi György karmestert választották a szervezet októberi közgyűlésén. Az új elnök több megszólalásában is egyértelművé tette, a területfoglalás után az MMA immár a konszolidációban érdekelt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az űrben a sikolyod nem hallja senki

Hiába célozza be Claire Denis a Solarist, a Csillagok határán csak zavarosságával tűnik ki.