Claudia Cardinale és Klaus Maria Brandauer is Budapestre érkezik

Klaus Maria Brandauer a Mephistóban

Szerencsére mondhatjuk, hogy egymást érik a hazai minőségi filmfesztiválok, Jameson Cinefest követ BuSho Rövidfilm fesztivált, hogy a különféle francia, olasz, koreai és egyéb mustrákról ne is beszéljünk. Ehhez mérten is ritka viszont, hogy annyi nemzetközi híresség érkezzen hazánkba, mint a szeptember 4. és 9. között zajló II. Budapesti Klasszikus Film Maratonra.

Hirdetés

A Mephisto sztárja, Klaus Maria Brandauer mellett jön Claudia Cardinale olasz színésznő, továbbá Lars von Trier visszatérő színésze, Jean-Marc Barr. Őt láthattuk már az 1991-es Európa főszerepében, de játszott a Hullámtörésben, a Dogville-ben és A nimfomániásban is.

Három fővárosi moziban, a Toldiban, az Urániában és a Francia Intézetben lesznek vetítések, de vidéki helyszínként bejön Győr és Eger is. A nyitóesten leadják a restaurált Mephistót, az eseményen pedig Brandauer mellett jelen lesz Szabó István is. A program részét képezik továbbá a rendező olyan alkotásai, mint az Apa, a Szerelmesfilm és az 1999-es A napfény íze.

Lesznek izgalmas dokumentumfilmek is, bemutatva a nők helyzetét a filmművészetben. Mészáros Márta Ők ketten című produkciója mellett az első filmrendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák-magyar Hedy Lamarról is többet megtudhatnak az érdeklődők. Élő zenei kísérettel pedig leadnak olyan némafilmeket, mint a W. G. Pabst-féle Pandora szelencéje, valamint Illés Jenő Maniája.

Ingmar Bergman munkatársa, Katinka Farago is érkezik, aki Szabó Istvánnal fog beszélgetni a rendezőzseniről. Faragó produceri mesterkurzust tart a Fanny és Alexander készítéséről, a beszélgetés után pedig leadják a rendező Mozart-filmjét, A varázsfuvolát.

Hat nap alatt több mint hatvan filmet tekinthetnek meg a Budapesti Klasszikus Film Maraton látogatói.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 16. számában jelent meg, 2018. augusztus 31-én.

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 16. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.