Kezdőlap Kultúra Aki egyszerre...

Aki egyszerre tudott rosszfiú és rendőrfelügyelő is lenni

Az ötvenes évek közepe óta közel kétszáz filmben szerepelt, és még idén is forgatott a csütörtökön elhunyt Burt Reynolds. Az ő korában ez már nem mindennapos, bár a napokban Magyarországra érkezett, a nyolcvanadik életévét betöltő Claudia Cardinaléról szintén elmondható. Reynolds februárban lett nyolcvankettő, idén pedig még épp be tudta fejezni az év végén bemutatandó, Defining Moments című vígjátékot. Fontosabb dobásai persze korábbra tehetők, de még a kilencvenes években is emlékezetes szerepei akadtak.

HIRDETÉS

Karrierje csúcsán egy olyan típust jelenített meg, amilyet évtizedek óta nem volt szokás Hollywoodban – értékelte a színész pályáját a Guardian neves kritikusa, Peter Bradshaw. Az 1978 és 1982 közötti időszakban, ahogy írja, lezser faragatlanságával maga volt az amerikai filmgyártás koronázatlan királya. Olyan filmjei jöttek ki ez időben, mint a Csiszolatlan gyémánt, az Ágyúgolyó futam vagy épp az általa rendezett Bukott zsaru.

A legjobban jövedelmező sztárság, amit az öt egymást követő évvel rekordideig tartott, persze nem vonta maga után az instant kritikai sikert, megannyi műve inkább a bűnös élvezet kategóriába tartozott sokaknál. De érdekelhette is a felívelő pályát befutó sztárt, hogy a Smokey és a bandita sokadik részét nem dicsérik agyon a szakújságírók, és még Oscart sem osztanak neki. Filmjeit így is tömegek nézték, rajongva a keménykötésű színészért, aki hol vígjátékokban, hol akciófilmekben bukkant fel.

Burt Reynolds’s most memorable performances

The American actor Burt Reynolds has died aged 82. The star had undergone a quintuple heart bypass in February 2010 but had been working until recently. Reynolds forged a film career that marked him out as a singular talent, starring in classics such as The Longest Yard, Deliverance and Boogie Nights.

Vagy épp Gyilkos túrára indult: az 1972-es kalandfilm, melyben Jon Voight és Ned Beatty oldalán szerepelt, karrierje legjobbjai közé tartozott. Ekkori megnyerő lazasága remek énekhanggal párosult, amit a mozivásznon túl is hasznosított: 1973-ban countryalbumot adott ki. Közel tíz évvel később pedig Dolly Parton oldalán bukkant fel A legjobb bordélyház Texasban című musicalben. Tény, az adott műfajt ezzel sem sikerült megújítani. Pályája a nyolcvanas években némiképp meg is bicsaklott. Aztán, miként a Guardian feleleveníti, a kilencvenes évek meghozta a Travolta-féle trendi, posztmodern visszatérést. Paul Thomas Anderson 1997-es filmjében, a Boogie nightsban alakított rosszarcú pornómogult.

Miközben utóbbi elvállalását jó döntésnek nevezhetjük, számos kihagyott szerepről is tudunk. Maga számolt be róla, hogy visszautasította Han Solo, McMurphy (Száll a kakukk fészkére), Edward Lewis (Micsoda nő) és John McClane (Drágán add az életed!) szerepét is. Igaz, utóbbit nem siratta meg: „az olyan visszadobott felkérést sosem bánom, amit végül Bruce Willis vállalt el.” Azt már jobban sajnálhatja, hogy 1969-ben nem lett James Bond, miután úgy érezte, egy amerikai nem játszhatja el a titkosügynököt.

De, ha már a Boogie Nights-ot említettük: ott egész pontosan hétszer mondott nemet Andersonnak, míg végül sikerült meggyőzni. A rendező ugyanis bedobta: higgye el, ha elfogadja, Oscarra is jelölik a végén. És pontosan így is történt, karrierje során az első és egyetlen alkalommal. Azt ugyan nem, de a Golden Globe-ot megkapta érte, ahogy a Kisvárosi mesékért is hat évvel korábban. A Guardian szerint a színész leginkább Steve McQueen és Elvis Presley keresztezése volt, a rosszfiút és a rendőrfelügyelőt egyaránt el tudta játszani.

Smokey és a bandita

Smokey és a bandita, film, Viasat3 Iratkozz fel a VIASAT3 YouTube csatornájára! bit.ly/1fhvU2X Lemaradtál kedvenc műsorodról? Nézd meg a VIASAT PLAY-en! http://play.viasat.hu/ — WEB: http://www.viasat3.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/viasat3 VIASAT PLAY: http://play.viasat.hu/

Akadt viszont, amit jobb lett volna inkább nem elvállalnia. Az 1985-ös Stikli megrendezéséért a legnagyobb kritikát magától az eredeti regény szerzőjétől, Elmore Leonardtól kapta, aki elmondása szerint utálta a végeredményt. Pedig ez már azután volt, hogy a stúdió visszadobta az első verziót, és kötelezte a rendezőt a produkció második felének teljes újraforgatására. Bár utóbb Reynolds azt mondta, nem büszke a végeredményre, de azért hozzátette: ha valakinek a film első fele tetszik, tekintse úgy, hogy ő ezt szerette volna egészében megvalósítani.

Más a Gyilkos túra feldolgozását szeretné, miközben Reynolds hat éve úgy nyilatkozott, hogy ezt nem tartja túlzottan lehetségesnek. „Nem hiszem, hogy találnának négy őrült színészt, aki elvállalja” – jegyezte meg, úgy vélve, a veszélyes vadvízi kalandra nehezen akadna ma vállalkozó.

A filmsztár szeretett azokkal dolgozni, akikkel már több közös projektje volt, és akikhez a szakmai ismeretségen túl baráti kötelék is fűzte. Ez aztán oda is vezetett, hogy végül nemet mondott a James L. Brooks rendezte Becéző szavakra, és helyette inkább a Hal Needham-féle Tollas futamhoz szerződött. Ha megnézzük a végeredményt, láthatjuk, hogy nem épp ez volt a legjobb döntés, Reynolds viszont úgy érezte: Needhamet kell választania, mert hozzá addig több köze volt, mint Brookshoz. A Becéző szavakat végül Jack Nicholson vitte, és 1984-ben Oscart is kapott érte. Reynolds döntése persze szakmailag érthető, s az olyan közös kasszasikerek után, mint az Ágyúgolyó futam, illetve a Smokey és a bandita, meg is bocsátható.

Burt Reynolds nyolcvankét éves korában, szeptember 6-án hunyt el. Hosszú évek óta küzdött szívproblémákkal.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek