Bayer Zsolt: „Bereményi egy alkoholista f.sz a képen”

Úgy tűnik, a kormányközeli Magyar Időkben elindított kultúrharc lassan mindenkit egymás ellen fordít.

Hirdetés

Lassan tényleg mindenben kizárólag fehérként és feketeként kell a világot látnunk, azaz vagy egyetértesz a kormány politikájával minden szinten, és ellenvetés nélkül aláveted magad ennek, vagy ha véleményed nem egyezik a központi akarattal, akkor harcot hirdetnek ellened, így akár még hazaárulóvá is válhatsz rövid időn belül.

Nos, a kultúra sem kerülte el ezt a háborút, és a kormányközeli Magyar Időkben egy bizonyos Szakács Árpád mondja meg a frankót, legutóbb például Bereményi Géza, több nagysikerű film – például az 1981-es Megáll az idő vagy az első bemutatásának 30. évfordulóját épp most ünneplő Eldorádó  – rendezője, forgatókönyírója, több mint egy tucat kötet Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas szerzője került fel a harci lobogóra, mondván, ő a jelenlegi rendszer kedvence.

Cseh Tamás egykori szerzőtársa egy minapi interjúban a 24.hu hírportálnak kifejtette, nem fog erre reagálni – mint tette azt Tóth Vera –, és kijelentette, aki ezt állította, az szemlátomást egy nagyon hülye ember. „Láttam a fényképét. Mit cáfoljak rajta?” – kérdezett vissza Bereményi, majd hozzátette: „A személyiségemet korlátozzák azzal, hogy mindenféle hülyeséget állítanak rólam…”

Természetesen nem maradhatott mindez válasz nélkül. Előbb Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője próbálta meg egy publicisztikában megvédeni Szakács Árpádot – nem a filmrendezőbe és íróba rúgott bele nyíltan, hanem az interjú szerzőjét nevezte gazembernek –, majd jött Bayer Zsolt, és saját blogján a tőle megszokott stílusban beszólt Bereményinek: „Talán annyit érdemes mégis megjegyezni, hogy Bereményi Géza valóban élő klasszikus, és ezt senki nem veheti el tőle, még ő saját maga sem, a beszari, megfelelési kényszeres, segghülye nyilatkozatával sem. Annak ellenére marad élő klasszikus és zseniális író-költő, hogy láttam a fényképét. Egy alkoholista vén f.sznak tűnik rajta.”

Hirdetés

Ennek a kultúrharcnak rövidesen folytatása következik. Sajnos.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.