Pert vesztett a Mokép – Vajna érdekeltségeit zavarhatta a cég

Mokép logó

Közel hét év után megnyerte a Mokép ellen indított pert Gulyás Balázs, az állami filmforgalmazó korábbi vezérigazgatója. A szakembert 2011. október 27-én, másfél év után bocsátották el, majd nem sokra rá a több mint hatvanéves cég végelszámolás alá került. A 2012 elején indult bírósági ügyben első fokon még a Mokép nyert, most júliusban viszont a másodfok Gulyásnak adott igazat, és jogszerűtlennek ítélte a felmondást.

Hirdetés

– Kaptam ugyan kártérítést is, de a fő motivációm a presztízsveszteség volt – mondja a jelenleg a Cinemapink menedzselésén dolgozó szakember. Elmondása szerint a távoztatása előtt még folyamatosan azt kommunikálta mind a filmügyi kormánybiztos, mind a vagyonkezelő, hogy nagyon jól végzi a munkáját. Még a Budapest Filmstúdiót is alá rendelték, és a számok is őt igazolták. Míg ugyanis 2009-ben 103 millió forintos volt a veszteség, addig egy évvel később már csak 18 millió, tehát egyetlen év alatt sikerült 90 millió forinttal javítani a vállalat mérlegét.

Kétszer is kirúgták

– Miután felmondtak, azt mondták, alkalmatlan voltam, és csődbe vittem a céget – emlékszik vissza Gulyás, aki szerint elküldték egyszer, majd a felmondási idő alatt újra kirúgták, rendkívülivel. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő akkor valóban arról beszélt, hogy az igazgató által kidolgozott „reorganizációs elképzelések végrehajtása megakadt, nem sikerült a társaság gazdálkodását eredményessé tenni”. Gulyás ezt az indokot azért sem tartja érthetőnek, mert a felmondás előtt már fél évvel befejeződött a Mokép reorganizációja, amelyet elismerőleg vett tudomásul a tulajdonos.

Emlékezetes, még a Mokép vezetőjeként beszélt arról Gulyás 2011-ben, hogy a korábbi kormányok alatt az állami cégtől 70 millió forint folyt ki jól behatárolható körökhöz. Ez a pénz adatbázis-építésre ment, s úgy véli, sokkal olcsóbban is kijött volna. Mostani kérdésünkre a szakember elmondta, ezek a nyilatkozatok szerinte nem álltak összefüggésben későbbi menesztésével.

Elmaradt elszámoltatás, behúzott kézifék

– Az viszont biztos, hogy miután eljöttem, behúzták a kéziféket ezekben az ügyekben is. Ugyanúgy nem működött az elszámoltatás, ahogy számos más esetben sem – teszi hozzá. Elbocsátásának indokát jóval inkább abban látja, hogy a Mokép „túlzottan megerősödött”, még a moziforgalmazásba is visszatért, Oscar-díjas műveket mutatott be. Azonban az új kormánybiztosnak, Andy Vajnának az Intercom nevű filmforgalmazó állt érdekeltségében, és Gulyás úgy véli, azt kívánták erősíteni.

– Amint engem elküldtek, a teljes moziforgalmazást beszüntették, az ingatlanvagyont értékesítették. Az Intercom viszont elkezdett olyan közönségfilmeket forgalmazni, amelyeket Vajna mint kormánybiztos támogatott – jegyzi meg. Hozzátéve, a Mokép azóta kikerült a végelszámolásból, a tulajdonosi jogokat pedig már a Magyar Nemzeti Filmalap gyakorolja.

Az ítélettel kapcsolatban kerestük a filmalapot is, egyelőre nem kaptunk választ.

Frissítés (szeptember 13.): Időközben választ kaptunk a Filmalaptól is. Megkeresésünkre az alábbiakat közölte a cég: „A Filmalap tudomásul veszi a bíróság jogerős ítéletét, azt külön kommentálni nem kívánja.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én.

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.