Gombászás közben találtak két bronzkori sisakot Vásárhelyen

A két bronzkori sisak nyilvános bemutatója a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban (Fotó: Kelet-szlovákiai Múzeum / Východoslovenské múzeum / Facebook)

A mintegy 60 ezer euróra becsült leletegyüttest a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumba adták le. Hasonló tárgy mindössze három volt eddig ismert.

Hirdetés

Nem mindennapi együttesre bukkant egy gombász a Kassától mintegy ötven kilométerre keletre fekvő Vásárhelyen (Trhovište): két, szinte teljesen épen megmaradt bronzkori sisak, két arcvédő és két, a testre spirálisan illeszkedő karvédő alkotta a kollekciót. A leletek még januárban kerültek elő, a becsületes megtaláló – aki azt kérte, nevét ne hozzák nyilvánosságra – azonnal leadta a műkincseket az illetékes Kelet-szlovákiai Múzeumnak. A régészek később a gombász segítségével megvizsgálták környéket, ahol a leletek előbukkantak.

A műtárgyak értéke mintegy 60 ezer euró körül mozog – idézte a múzeumigazgatót beszámolójában a szlovák SITA hírügynökség. Pollák Róbert egyúttal azt is hozzátette, a leletek a szlovák állam tulajdonába kerültek, a múzeum és a Kassai Megyei Önkormányzat pedig azt kérvényezte a pozsonyi kormányzattól, hogy az együttes kerüljön a kassai intézmény kollekciójába.

A bemutatón Dárius Gašaj régész emlékeztetett, hogy bronzkori sisakok nem túl gyakran kerülnek elő, nem csak Szlovákiában, de úgy általában Európában sem. A Vásárhelyen talált két példány – amelyek előkerülésükkor egymásba voltak csúszva – nyugati-európai sisakokkal mutat párhuzamot; két bronzlemezből készült, a tetején háromágú taréj futott végig, amelyben a dísztollakhoz lyukakat is kiképeztek. Az oldalsó és alsó részen megfigyelt lyukakba pedig az arcvédőt rögzítették. A régészek szerint ehhez hasonló sisak eddig mindössze három került elő korábban az Alpok keleti régiójából. A felvidéki Lucski (Lúčky), Szepesbéla (Spišská Belá) és Zsaskó (Žaškov) mellett is találtak korábban bronzkori sisakokat, amelyeket a Kr. e. 12-10 századra kelteztek a szakemberek. Ugyanakkor azokat a darabokat egy lemezből kovácsolták.

A hatalom jelképe

A tárgyak eredete ismeretlen. A régészek úgy vélik, kereskedelem útján, importként került a térségbe. Ilyet pedig csak a vagyonos elit engedhetett meg magának, így nagyon valószínű, hogy a sisakok helyi törzsfőké, katonai parancsnokoké lehettek. A tárgyakat huzamosabb ideig használhatták, mivel azokon javítások is megfigyelhetőek.

A szakemberek szerint a sisakok inkább státuszszimbólumnak számítottak, utaltak gazdáik magas társadalmi, vagyoni helyzetére, semmint valós katonai-védelmi funkciót töltöttek volna be.

Hirdetés

Aki picit el szeretne merülni a Kárpát-medence egyébként gazdag bronzkori világába, annak ajánljuk a Magyar régészet az ezredfordulón című 2003-as kötet vonatkozó fejezetét, valamint az öt éve elhunyt, egykori Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató, Kovács Tibor 1977-es A bronzkor Magyarországon című ismeretterjesztő monográfiáját.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.