HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Gombászás köz...

Gombászás közben találtak két bronzkori sisakot Vásárhelyen

HIRDETÉS

A mintegy 60 ezer euróra becsült leletegyüttest a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumba adták le. Hasonló tárgy mindössze három volt eddig ismert.

HIRDETÉS

Nem mindennapi együttesre bukkant egy gombász a Kassától mintegy ötven kilométerre keletre fekvő Vásárhelyen (Trhovište): két, szinte teljesen épen megmaradt bronzkori sisak, két arcvédő és két, a testre spirálisan illeszkedő karvédő alkotta a kollekciót. A leletek még januárban kerültek elő, a becsületes megtaláló – aki azt kérte, nevét ne hozzák nyilvánosságra – azonnal leadta a műkincseket az illetékes Kelet-szlovákiai Múzeumnak. A régészek később a gombász segítségével megvizsgálták környéket, ahol a leletek előbukkantak.

A műtárgyak értéke mintegy 60 ezer euró körül mozog – idézte a múzeumigazgatót beszámolójában a szlovák SITA hírügynökség. Pollák Róbert egyúttal azt is hozzátette, a leletek a szlovák állam tulajdonába kerültek, a múzeum és a Kassai Megyei Önkormányzat pedig azt kérvényezte a pozsonyi kormányzattól, hogy az együttes kerüljön a kassai intézmény kollekciójába.

A bemutatón Dárius Gašaj régész emlékeztetett, hogy bronzkori sisakok nem túl gyakran kerülnek elő, nem csak Szlovákiában, de úgy általában Európában sem. A Vásárhelyen talált két példány – amelyek előkerülésükkor egymásba voltak csúszva – nyugati-európai sisakokkal mutat párhuzamot; két bronzlemezből készült, a tetején háromágú taréj futott végig, amelyben a dísztollakhoz lyukakat is kiképeztek. Az oldalsó és alsó részen megfigyelt lyukakba pedig az arcvédőt rögzítették. A régészek szerint ehhez hasonló sisak eddig mindössze három került elő korábban az Alpok keleti régiójából. A felvidéki Lucski (Lúčky), Szepesbéla (Spišská Belá) és Zsaskó (Žaškov) mellett is találtak korábban bronzkori sisakokat, amelyeket a Kr. e. 12-10 századra kelteztek a szakemberek. Ugyanakkor azokat a darabokat egy lemezből kovácsolták.

A hatalom jelképe

A tárgyak eredete ismeretlen. A régészek úgy vélik, kereskedelem útján, importként került a térségbe. Ilyet pedig csak a vagyonos elit engedhetett meg magának, így nagyon valószínű, hogy a sisakok helyi törzsfőké, katonai parancsnokoké lehettek. A tárgyakat huzamosabb ideig használhatták, mivel azokon javítások is megfigyelhetőek.

HIRDETÉS

A szakemberek szerint a sisakok inkább státuszszimbólumnak számítottak, utaltak gazdáik magas társadalmi, vagyoni helyzetére, semmint valós katonai-védelmi funkciót töltöttek volna be.

Aki picit el szeretne merülni a Kárpát-medence egyébként gazdag bronzkori világába, annak ajánljuk a Magyar régészet az ezredfordulón című 2003-as kötet vonatkozó fejezetét, valamint az öt éve elhunyt, egykori Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató, Kovács Tibor 1977-es A bronzkor Magyarországon című ismeretterjesztő monográfiáját.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,279lájkolóTetszik
2,706követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek