HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Kamaszlányok ...

Kamaszlányok a nihilizmus fogságában

HIRDETÉS

Aligha mutatkozhatott volna be különösebb filmmel Cory Finley. A rendezőnek ténylegesen első munkája a Telivérek (Thoroughbreds), azt még csak kisfilmek sem előzték meg, nemhogy más kezdeti szárnypróbálgatások. Ehhez képest a szokatlan hangütésű dráma rendkívül érett produkció. Egy olyan alkotót ismertet meg velünk, aki tökéletesen tisztában van vele, mit szeretne megmutatni.

HIRDETÉS

A Gyilkos játékok találkozása az Amerikai pszichóval – ezzel az IndieWire-től vett definícióval ajánlja magát a Telivérek, aminek alapsztorija egyszerűbb nem is lehetne. Két fiatal, életét luxuskörülmények között élő, de lelkileg sérült lány megismerkedését követhetjük, a kezdeti idegenkedés pedig hamar a kölcsönös megértésnek adja át helyét. Mi mást is tervezhetnének együtt nem sokra rá, mint egy gyilkosságot.

Idáig akár a Helen Cross-féle Szerelmem nyara történetét is olvashatnánk, a párhuzam viszont jóval inkább áll a fentebb említett filmekkel. Szó sincs ugyanis az utóbb divatossá váló klisékről: váratlanul érkező szerelemről, olyan egyszeri és megismételhetetlen élményről, amiben mégis összesűrűsödik a szereplők minden fájdalma és reménye. Amanda és Lily barátsága amennyire atipikus, annyira jellemző is. A kezdeti értetlenkedés után szépen fokozatosan ismerik ki egymás gyengeségeit, majd hajszolják bele a másikat végzetes döntésekbe.

Aszimmetrikus viszonyról beszélünk: Lily fizetségért cserébe vállalja, hogy foglalkozik régi iskolástársával, az elmondása szerint semmiféle valós érzelemre nem képes Amandával. Utóbbi erősen pszichopatológiás tüneteit erősíti, hogy a legnagyobb lelki nyugalommal tereli a szót és biztat borzalmas cselekményekre.

 

HIRDETÉS

THOROUGHBREDS – Official Trailer [HD] – In Theaters March 9, 2018

Watch the official trailer for #Thoroughbreds, starring Anya Taylor-Joy, Olivia Cooke and Anton Yelchin. Childhood friends Lily and Amanda reconnect in suburban Connecticut after years of growing apart. Lily has turned into a polished, upper-class teenager, with a fancy boarding school on her transcript and a coveted internship on her resume; Amanda has developed a sharp wit and her own particular attitude, but all in the process of becoming a social outcast.

Kettejük szópárbajaiban előbb a félénk, de józannak tűnő Lily (Anya Taylor-Joy) oldalára állunk, hogy a film előrehaladtával fokozatosan bizonytalanodjunk el. A Telivérek egy jelenetében a nihilizmusban verhetetlen Amanda arra okítja barátnőjét, hogyan tud hatásosan sírást tettetni akkor, amikor igazából semmiféle érzelmi reakciót nem képes kipréselni magából. Olivia Cooke karaktere pedig remek tanárnak bizonyul, szól a sztori egyik jellemző értékelése. Könnyen juthatunk viszont arra, hogy nem a cinikus Steve Jobs-hivatkozások nagymestere neveli társába ezt a fajta társadalmi és személyközi érzéketlenséget. A XXI. századi felsőközép elkényeztetett gyermeke, Lily éppolyan fogékony a másokon való keresztülgázolásra, csak még fel kell szabadítani a gátlásait. Bár ő vállalja az elején, hogy felkészíti társát az életre, hamar kiderül, hogy a matematikánál jóval hatékonyabb módjai is akadnak az érvényesülésnek.

Nagyon pontos és mai alkotás a Telivérek, ami egyben a tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin utolsó filmje (tőle a Porto 35mm-t érdemes bepótolni, ha valaki még nem látta). Eközben nehezen befogadható: az atonális zene, a nyugtalanító zörejek horrorhatást kölcsönöznek a műfajilag nehezen besorolható produkciónak. Ami hozzánk egyből DVD-n érkezett meg, némileg meglepő módon. Hasonló alkotásoknál legalábbis azt szoktuk meg, hogy három-négy hétig játsszák a művészmozik, a lemezkiadást viszont senki nem vállalja, így később a letöltés marad az egyetlen opció. A Telivéreket szerencsére augusztus 17-étől a polcunkra is felhelyezhetjük.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 15. számában jelent meg, 2018. augusztus 24-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook

Fizetésképtelenné vált és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a brit Thomas Cook utazási iroda. A Thomas Cook Csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország közölte, gond nélkül folytatja tovább tevékenységét, közvetlen osztrák anyavállalata viszont már csődközeli helyzetről számolt be.