Kezdőlap Kultúra Marx felnő, H...

Marx felnő, Hitler Hollywoodba megy

Miközben Hitler beveszi Hollywoodot, a fiatal Karl Marx kezdeti idegenkedésén túllépve jó barátságot köt Friedrich Engelsszel. Ezalatt a svájci nők a szavazati jogért harcolnak, az internet térhódítása pedig teljesen felforgatja az újságírók mindennapjait. Mielőtt végképp belezavarodnánk a kizökkent időbe: mindezt a mozivásznon követhetjük a héten induló Szemrevaló Filmfesztiválon. A német nyelvterületen született új alkotásokból szemezgető rendezvénysorozat szeptember 27-én indult, és egészen jövő hét végéig, október 7-éig tart. A fővárosi Művész mozi mellett lesznek vetítések Pécsen, Debrecenben és Szegeden, a filmek mellett pedig közönségtalálkozók is színesítik a programot.

HIRDETÉS

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös mustrája egy igazi csemegével, a Müncheni Filmfesztiválon rendezői díjat elnyert Néma forradalommal nyitott. Az állam Fritz Bauer ellen című filmet is készítő Lars Kraume új alkotása az 56-os magyar forradalom előtt tisztelgő NDK-s fiatalokat mutatja be. A gimnazisták bátor kiállása akkor a Stasi fülébe jutott, így az ügy nem maradhatott következmények nélkül.

Amikor a menekült a családegyesítés lehetőségén nevet

Törvényszerű, hogy egy olyan égetően aktuális témában, mint a migráció, meglássák a lehetőséget a filmesek is. Hiába viszont, hogy a történések kiválóan dramatizálhatóak, eddig jobbára kihagyott ziccereket láthattunk csak. Ennek fő oka, hogy a menekültválság még az olyanokban is az érző szívű, népnevelni kívánó humanistát szabadítja fel, akik korábban B kategóriás horrort forgattak egy, a tulajdonosa ellen forduló Facebook-profilról.

A Folyamatos múlt elnevezésű blokkban adják még a Hitler Hollywoodja című dokumentumfilmet, illetve Raoul Peck életrajzi drámáját, Az ifjú Karl Marxot. Izgalmas alkotásnak ígérkezik továbbá a Murer – Egy per anatómiája. Ebben a címszereplőt a II. világháború során elkövetett bűntettekért állítják bíróság elé 1963-ban. Azaz állítanák, az igazságszolgáltatás iránt elkötelezettek viszont nem örülhetnek, mert a hatalom meg kívánja kímélni a valóban borzalmas cselekményekhez asszisztáló Frank Murert.

Érdemes figyelemmel kísérni még a kamaszkor minden nyűgét érzékletesen bemutató Kékről álmodom című film útját. A svájci Dieter Fahrer pedig a sajtó mai helyzetét feltáró A negyedik hatalmi ággal érkezik a fesztiválra. Mellette jelen lesz A lehetséges világok legjobbika rendezője, Adrian Goiginger, de a Kékről álmodom operatőre, Gabriel Lobos is.

A több mint egy hetes fesztiválon összesen tizenhét filmet mutatnak be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.