HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Marx felnő, H...

Marx felnő, Hitler Hollywoodba megy

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Miközben Hitler beveszi Hollywoodot, a fiatal Karl Marx kezdeti idegenkedésén túllépve jó barátságot köt Friedrich Engelsszel. Ezalatt a svájci nők a szavazati jogért harcolnak, az internet térhódítása pedig teljesen felforgatja az újságírók mindennapjait. Mielőtt végképp belezavarodnánk a kizökkent időbe: mindezt a mozivásznon követhetjük a héten induló Szemrevaló Filmfesztiválon. A német nyelvterületen született új alkotásokból szemezgető rendezvénysorozat szeptember 27-én indult, és egészen jövő hét végéig, október 7-éig tart. A fővárosi Művész mozi mellett lesznek vetítések Pécsen, Debrecenben és Szegeden, a filmek mellett pedig közönségtalálkozók is színesítik a programot.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös mustrája egy igazi csemegével, a Müncheni Filmfesztiválon rendezői díjat elnyert Néma forradalommal nyitott. Az állam Fritz Bauer ellen című filmet is készítő Lars Kraume új alkotása az 56-os magyar forradalom előtt tisztelgő NDK-s fiatalokat mutatja be. A gimnazisták bátor kiállása akkor a Stasi fülébe jutott, így az ügy nem maradhatott következmények nélkül.

Amikor a menekült a családegyesítés lehetőségén nevet

Törvényszerű, hogy egy olyan égetően aktuális témában, mint a migráció, meglássák a lehetőséget a filmesek is. Hiába viszont, hogy a történések kiválóan dramatizálhatóak, eddig jobbára kihagyott ziccereket láthattunk csak. Ennek fő oka, hogy a menekültválság még az olyanokban is az érző szívű, népnevelni kívánó humanistát szabadítja fel, akik korábban B kategóriás horrort forgattak egy, a tulajdonosa ellen forduló Facebook-profilról.

A Folyamatos múlt elnevezésű blokkban adják még a Hitler Hollywoodja című dokumentumfilmet, illetve Raoul Peck életrajzi drámáját, Az ifjú Karl Marxot. Izgalmas alkotásnak ígérkezik továbbá a Murer – Egy per anatómiája. Ebben a címszereplőt a II. világháború során elkövetett bűntettekért állítják bíróság elé 1963-ban. Azaz állítanák, az igazságszolgáltatás iránt elkötelezettek viszont nem örülhetnek, mert a hatalom meg kívánja kímélni a valóban borzalmas cselekményekhez asszisztáló Frank Murert.

HIRDETÉS

Érdemes figyelemmel kísérni még a kamaszkor minden nyűgét érzékletesen bemutató Kékről álmodom című film útját. A svájci Dieter Fahrer pedig a sajtó mai helyzetét feltáró A negyedik hatalmi ággal érkezik a fesztiválra. Mellette jelen lesz A lehetséges világok legjobbika rendezője, Adrian Goiginger, de a Kékről álmodom operatőre, Gabriel Lobos is.

A több mint egy hetes fesztiválon összesen tizenhét filmet mutatnak be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,568lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orvosi kamara: ez a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná

Kincses Gyula elnök szerint az államosítás alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmukat.

Mostoha