Huszonhét év után kapott diák-Oscart magyar film

Részlet az Ostrom című rövidfilmből Részlet az Ostrom című rövidfilmből

Bronz fokozatú diák-Oscart érdemelt ki Kovács István Ostrom című rövidfilmje. A díjakat magyar idő szerint péntek hajnalban adták át Los Angelesben, három fokozatban értékelve a fiatal filmkészítőket. Az elismerésnek köszönhetően a mű indulhat a legjobb rövidfilmnek járó Oscarért is jövőre. Utoljára Böszörményi Zsuzsa nyert diák-Oscart Egyszer volt, hol nem volt című filmjével 1991-ben. Jelöléseket viszont kaptunk az elmúlt években is: Freund Ádám a Földiekért, Kis Hajni pedig a Szép alakért.

Hirdetés

Kovács osztályfőnöke Enyedi Ildikó volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, az Ostrom pedig a 32 éves rendező diplomamunkája. Nem ez az első műve, ami nagyobb figyelmet érdemelt ki. Betonzaj című rövidfilmje szintén jó kritikákat kapott, ahogy a két évvel ezelőtti tévéfilm, a Szürke senkik is. Utóbbi egy I. Világháborús sztorit dolgozott fel. Az Ostrom sem a békeidők mozija. A film 1994-ben, a háborús Szarajevóban játszódik, középpontjában pedig egy bosnyák nő áll, aki életveszélyes küldetésre vállalkozik: elindul, hogy vizet találjon, és hajat mosson randevúja előtt. A főbb szerepekben Vedrana Bozinovic mellett Mirela Lambicot, Trill Zsoltot, Keszég Lászlót és Bicskei Flórát találjuk.

 

OSTROM (A Siege) – filmrészlet (excerpt)

A short film by István Kovács For inquiries, please contact Gábor Osváth (gosvath@gmail.com)

Neves filmkészítők adták át a díjakat a 45. Diák-Oscar-gálán. Az Alkonyat rendezője, Catherine Hardwicke mellett Kumail Nanjiani színész-rendező és Arthur Dong dokumentumfilmes köszöntötte a fiatalokat. Kovács kategóriájában az arany fokozatot Jonatan Etzler és a Get Ready with Me kapta, míg az ezüstöt Lisa Gertsch vihette haza az Almost Everythingért. Dokumentumfilmes kategóriákban a két aranyat Mathieu Faure és Mart Bira vehette át, míg animációban Hanna Kim végzett az élen, valamint a Pierre Perveyrie, Maximilien Bougeois, Marine Goalard, Irina Nguyen-Duc és Quentin Dubois alkotta csapat.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.