Kezdőlap Kultúra Láthatatlan é...

Láthatatlan életek, megtört disszidensek

Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, ahol negyven kiadó legfrissebb könyveit lehet első kézből megismerni. Október 18–21. között a Várkert Bazárban mutatják be Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel legújabb műveit. De itt lesz először látható Breier Ádám, a tavalyi Aegon művészeti díjas Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmje, illetve a Nádas Péterrel a Világló részletek című önéletírásról készült riportfilm is.

HIRDETÉS

A világirodalmi színpadon október 19-én, pénteken Karafiáth Orsolya a norvég íróval, Roy Jacobsennel beszélget a szerző legújabb, A láthatatlanok című könyvéről. A trilógia nyitódarabja a múlt század első felében egy apró, északi sziget mikroközösségén keresztül mutatja be a válságok sújtotta, modernizálódó Norvégiát. Utána érkezik a Catherine M. szexuális élete című könyv írója, Cathe rine Millet, aki gyerekkori félelmeiről és kamaszkori kétségeiről fog mesélni.

„Miért mondják, hogy halál rátok?” – Magyar Hang

Karafiáth Orsolya szerint a hatalom a kultúrában is meg akarja szerezni a kétharmadot.

Október 20-án, szombaton a német Maxim Leo mutatja be a hazai közönségnek a Volt egyszer egy NDK című kötetet, amelyben a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. Vannak olyan szerzők, akik magyar kötelékkel is bírnak: a Budapesten született német író, Akos Doma A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg, az amerikai újságíró, Susan Faludi pedig Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz.

Szombat délelőtt kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg, miként változott a művészet helyzete és értékelése a szocialista időszakban, este pedig bemutatják azt a kötetet, amelyben magyar női szerzők – mások mellett Szécsi Noémi, Ugron Zsolna, Berg Judit és Rakovszky Zsuzsa – írták meg kedvenc gyerekkori mesehősnőik utóéletét.

„Félrevezető lehetne, ha az olvasók az írók politikai nézetei alapján választanának könyvet”

Nincs összefüggés a mű, illetve a szerző politikai nézetei vagy kegyeltségi szintje között – mondja Tompa Andrea. Interjú.

A fesztiválon negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amelyet a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg. A fesztiválhoz kapcsolódva új felolvasásokkal frissül a Margó.fm nevű, ingyenesen használható mobilalkalmazás, amelyen a díjra jelölt legjobb tíz alkotásból színészek olvasnak fel. Hallhatók lesznek például Csabai László, Kántor Péter, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi, Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Vida Gábor szövegei.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,659lájkolóTetszik
1,799követőKövetés
14,481feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Ki védi meg az európai szavazót?

A májusi EP-választások idején is szabadon, az üzemeltetők felelősségre vonása nélkül terjedhetnek majd az álhírek és dezinformációk a közösségi oldalakon.

Az akció átka