„Lehet, hogy a technológia segítségével válik majd valósággá Orwell rémálma”

Cseke Eszter és S. Takács András (Fotó: Bankó Gábor) Cseke Eszter és S. Takács András (Fotó: Bankó Gábor)

Hat év után az MTVA idén áprilisban szakított az On the Spot sorozat alkotóival. A széria kilencedik évada (az első hármat a Spektrum sugározta) október 31-étől szerda esténként látható a Duna Televízión, utána azonban eltűnik a közmédia műsorából. Az Arany Nimfa, Prima Primissima díjas és Pulitzer-emlékdíjas házaspárral a különös búcsú és az új szezon kapcsán beszélgettünk a valódi közszolgálatról, az okostelefonok hatalmáról, a digitális detoxikálásról, a hatalom kontrolljáról és arról, hogy miért kapcsolják le éjszakára a wifit az otthonukban. Részlet a Magyar Hang 25. számában megjelent interjúból!

Hirdetés

– A közmédiával való szakítás azt jelenti, hogy a jelenlegi formában véget ér az On the Spot?
Cseke Eszter: Nem, egyáltalán nem.
S. Takács András: Miénk a márkanév és a formátum. Egy kereskedelmi csatornán kezdtük a sorozatot, az első évadok a Spektrumon mentek, és a köztévé után ismét visszatérünk a piacra. Bár hozzáteszem, hogy külföldön eddig is a piacról éltünk: a német közszolgálati televíziók, mint például a ZDF vagy a Deutsche Welle ugyanúgy megvette a filmjeinket, sorozatainkat, mint a kereskedelmi National Geographic vagy a Spiegel Tv.

– Volt vészforgatókönyvük, amikor kiderült, hogy nem számít önökre az MTVA?
S. T. A.: Abban a szerencsés, és a televíziós szakmában ritka helyzetben voltunk, hogy két nap alatt öt tévétársaság keresett meg minket. A hír New Yorkban, a közszolgálati műsorok fesztiválján ért utol minket, ahol Emmy-díjas műsorkészítők filmjei mellett szerepelt az On the Spot. Ebben a közegben könnyebb volt átélni mindezt, másrészt itthon is jól reagált a piac.

A nyolcmillió Magyarországa – Magyar Hang

Internetes előfizetéssel ugyan szép számú háztartás rendelkezik, de a tájékozódás a túlnyomó többségnél a Facebookkal egyenlő.

Cs. E.: Ráadásul hosszú ideje téma volt köztünk, hogy szeretnénk kipróbálni valami mást. Tízévnyi sorozatkészítés után már nem voltunk biztosak benne, hogy a korábbi ütemben akarjuk folytatni a munkát. Ritmusváltásra vágytunk. Régóta szerettünk volna például egy nagyobb lélegzetvételű, egész estés dokumentumfilmet készíteni. Amikor megtudtuk, hogy a közmédia nem kívánja folytatni az együttműködést, egyből arra gondoltunk, itt a legjobb alkalom arra, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket.

– Az Okos világ című új széria a digitális kor kihívásait járja körül. A digitális technológia számos előnyét bemutatják, van azonban egy óriási hátrány, amelyet Tibettől Budapestig, Kínától az Egyesült Államokig mindenki a saját bőrén tapasztalhat: okoseszközeinken keresztül a hatalom teljes felügyeletet alakíthat ki felettünk.
S. T. A.: Az emigráns és az otthon maradt tibetieket a Himalája csúcsai választják el egymástól, korábban gyakorlatilag nem tudták tartani a kapcsolatot. Most sokkal könnyebben érik el egymást, a digitális technológia tartja életben a tibeti kultúrát, ám eközben a kínai kormány mindent és mindenkit lehallgat. Persze a hatalom igénye mindig is megvolt arra, hogy kontrollálja az emberek életét, és minden eszközt fel is használt ehhez, ám most a technológia elképesztő fejlődésével segítséget kapott. Ezért is óriási a technológiai ipar felelőssége.

Nagyon nagy testvér – Nem Kína és nem 2020 – Magyar Hang

Megszokásból az RTL-re kapcsol, de már nincs, a helyén a TV2 jön be. Egy darabig bámulja a már egy évtizede a migráció csapdájába esett, haldokló Európáról szóló híreket.

Cs. E.: Ha arra gondolunk, hogy az amerikai választásokat hogyan befolyásolta egy-egy hamis hír robbanásszerű terjedése a Facebookon, vagy a kínai arcfelismerő szoftverek tesztelését nézzük, meghűlhet az ereinkben a vér, de ezek a módszerek mindig is jelen voltak, csak most új eszközök állnak rendelkezésre. Ráadásul a totális kontroll lehetősége mellett hatalmas szabadságot is biztosítanak, hiszen egy rakás olyan dolog jut el hozzánk, ami korábban titokban maradt. Egyik nap megrémülök a korlátlan megfigyelés lehetőségétől, másnap pedig örülök, hogy van egy ennyire demokratikus eszköz a kezünkben.
S. T. A.: Az elmúlt évtizedekben a legkeményebb diktatúrák pont ott tudtak kitartani legtovább, ahol nagyon kevesen fértek hozzá az internethez. A XXI. században pedig könnyen lehet, hogy éppen a technológia segítségével válik majd valósággá Orwell rémálma.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang 2018. október 31-én megjelent 25. számában!

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 25. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.