Kincs, ami nincs – Hol vannak az Esterházy család műtárgyai?

Kincs, ami nincs – Hol vannak az Esterházy család műtárgyai?

A fraknói Esterházy-vár napjainkban (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bíróság dönt az Esterházy család főúri gyűjteményének sorsáról: a magyar állam a kommunista rezsimek törvényeire hivatkozva igyekszik magánál tartani a kincseket. A gyűjteményt Esterházy Pál az Iparművészeti Múzeumban helyezte letétbe, az intézmény ma már tagadja, hogy tudomása lenne a műtárgyakról. Részlet a Magyar Hang 26. számában megjelent cikkből!

A múzeumban nem találhatók letétbe helyezett „Esterházy-kincsek”. Emiatt kérését, mely nem létező dokumentumokra vonatkozik, értelemszerűen nincs lehetőségünk teljesíteni – válaszolta az Iparművészeti Múzeum (IMM) közérdekűadat-igénylésemre. Arra voltam kíváncsi, mi lett a sorsa a főúri család egyebek mellett ötvösművekből, drágakövekből, öltözékekből, díszfegyverekből és bútorokból álló gyűjteményének, amelyet Esterházy Pál herceg 1923-ban helyezett letétbe az intézménynél, és amelyért lassan két éve pereskedik az Esterházy Magánalapítvány a magyar állammal. A jogi procedúra során az állam komoly erőket mozgósít, hogy ne engedje ki a kezéből a kincseket, mindeközben azonban a gyűjteményt mintha a föld nyelte volna el.

Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban egy Fertődre kihelyezett kormányülésen fogalmazta meg először kívánságát, hogy az Esterházy-kincseket az Esterházy-kastélyban látná szívesen. A terv fölzúdulást keltett, az IMM akkori főigazgatója, Takács Imre lemondott posztjáról, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága pedig állásfoglalásban tiltakozott a költöztetés ellen. Mint írták, a gyűjtemény biztonságos tárolása és szakmai kontrollja csak az IMM-ben garantált; majd felhívták a figyelmet rá, hogy a kincsek legnagyobb része sosem tartozott a fertődi Esterházy-kastély berendezéséhez, és nem kapcsolódnak a kastélyt építtető Esterházy „Fényes” Miklós személyéhez.

Ennek ellenére 2014-ben létrejött a fertődi kastélyegyüttest felügyelő Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, 2016 decemberében pedig megkezdődött a gyűjtemény költöztetése. A szállításokat még az sem befolyásolta, hogy a fertődi kastély felújítása nem fejeződött be, a félkész terek pedig alkalmatlanok voltak a kincstár különösen érzékeny darabjainak biztonságos tárolására.

Az IMM-ből kikerült műtárgyakat törölték a múzeum leltárából, ám az a mai napig nem derült ki pontosan, hogy a gyűjtemény mely részét szállították Fertődre, és mi maradt az intézményben. A fenti reakciót olvasva elvileg a kincsek egésze elhagyta az IMM Üllői úti épületét, információink szerint azonban számos darab továbbra is a múzeumban, illetve annak felújítása miatt a többi műtárggyal együtt raktárban pihen. Nehéz eldönteni, melyik a kellemetlenebb változat, hiszen a letéti szerződés alapján a kincseknek kizárólag az IMM adhat otthont.

Lassan elfogynak a múzeumok – Magyar Hang

Bezárás, kiköltöztetés és elhúzódó felújítás – a nagy ígéretek árnyékában egyre kevesebb intézmény tudja itthon rendesen ellátni a feladatát.

A Magyar Nemzetben az év elején többször hírt adtunk az IMM kétes ügyeiről: káosz és indokolatlan költekezés jellemezte az intézmény működését. Cikkeink nyomán feljelentés is született az ügyben, és ettől vélhetően nem teljesen függetlenül a kormány megvonta a múzeumtól a felújítás 2018-as szakaszára tervezett 10 milliárd forintos támogatást. Mivel a kormányhatározat a korábban megítélt 25 milliárd forintos felújítási támogatás felülvizsgálatáról is rendelkezett, kiszámíthatatlan, mikor fejeződhet be a rekonstrukció, és nyithat ki újra a 2017 szeptemberében bezárt IMM. Ez pedig aligha javít az Esterházy-kincsek helyzetén.

A teljes cikket a Magyar Hang 2018. november 9-én megjelent 26. számában olvashatja!  Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!