HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Bergman-retro...

Bergman-retrospektívvel jön a Skandináv Filmfesztivál

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ingmar Bergman-retrospektívvel és a Q-ügyosztály következő részével, a 64-es betegnaplóval érkezik november 22-étől a Skandináv Filmfesztivál. Christoffer Boe említett thrillerjét már csütörtök este láthatják az érdeklődők.

A programsorozatot ötödik alkalommal rendezik meg, egy héten keresztül várva a nézőket a fővárosi Art+ moziba. Premier előtt lesz látható Lars von Trier új filmje, a Cannes-ban debütált A ház, amit Jack épített. A filmet már többször leadták a Puskinban és a Toldiban, november 29-étől pedig mindenki meggyőződhet róla, valóban olyan sokkoló-e az alkotás, mint többen tartják. Kritikánkban mi arról írtunk: ugyan A nimfomániáshoz és a Dogville-hez nem ér fel, de kiváló mű lett, öncélú blöfföt semmi esetre sem érdemes emlegetni.

A bizonyosságkeresés csődje – száz éve született Ingmar Bergman – Magyar Hang

A huszadik század egyik legjelentősebb rendezője volt, jelentős szerepet játszott abban, hogy a film a hetedik művészeti ággá válhasson.

A hetedik pecsét és a Tükör által homályosan rendezője születésének százéves évfordulójáról természetesen nem feledkezhettek meg a Skandináv Filmfesztivál szervezői sem. Újra látható lesz Jane Magnusson idei dokumentumfilmje, a Bergman: A Year in Life, ami a sorsfordító 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor kezdődött a rendező életében az az időszak, amikor a legmeghatározóbb filmjei születtek, a már említetteken túl a Szűzforrással, az Úrvacsorával és a Csenddel.

HIRDETÉS

BERGMAN – A YEAR IN A LIFE by Jane Mangusson

During a six-year period, in the mid-twentieth century, something unsurpassed happens. A lanky Swede, about to turn forty, enters a period of film production without precedent.

A Skandináv Filmfesztivál keretében leadják egyébként a Personát, a Sarabandot és az Őszi szonátát is – utóbbit eredeti nyelven, angol felirattal. „Ingrid Bergman épp akkor érkezett vissza Hollywoodból, és sok mindent nem értett, ami számos vitát szült. Másfajta munkamódszerhez is szokott, és nagyon beteg volt már, amiről mi még nem tudtunk. Volt például az a jelenet, amikor a lányával (Liv Ullmann) vívott vita közben lefekszik a földre, megjegyezve, hogy ez jót tesz a hátfájásának is. Ingrid viszont nehezen ment bele, csak hitetlenkedett: mit fog ehhez szólni az ő közönsége?” – nyilatkozta nemrég lapunknak Katinka Faragó, a rendező magyar származású munkatársa az Őszi szonáta forgatásáról.

Újra vetítik az elmúlt évek olyan sikerfilmjeit is, mint a Férfiak és csirkék, az Utoya, július 22. vagy az Emlékszem rád! Megtekinthető lesz továbbá Martin Pieter Zandvliet 2015-ös drámája, A homok alatt, ami egy II. világháborús dán történetet mesél újra. 1945 májusában vezényeltek fiatal német hadifoglyokat Dániába, hogy hatástalanítsák a honfitársaik által odatelepített taposóaknákat. A végrehajtásért felelős Carl Leopold Rasmussen teljes szívéből gyűlöli a németeket, és minden haragját a foglyokra zúdítja.

Emlékszem rád – Feliratos előzetes (16E)

Emlékszem rád – Bemutató dátuma: 2017. november 2. Egy háromfős reykjavíki társaság egy eldugott vidéki kisvárosba érkezik, hogy felújítsanak és vendégházzá alakítsanak egy régi épületet. A háznak azonban sötét múltja van, amire furcsa és rejtélyes történések, beazonosíthatatlan hangok vezetik rá az új lakókat.

Pozitív kritikákat kapott Jesper W. Nielsen két évvel ezelőtti filmje, az Eljön az a nap is, ami egy hatvanas évekbeli dán bentlakásos iskola megrendítő mindennapjait mutatja meg. Remek dokumentumfilmek szintén részét képezik a programnak, köztük a Bravehearts-cal és Török Zoltán alkotásával, a Lemming – A messzi Észak aprócska urával.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,563lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Azt is büntethetővé tennék, ha egy politikus előnyt ígér, de végül nem lesz „üzlet”

Az Ibiza-videó nyilvánosságra kerülése után törvénymódosítást kezdeményez az osztrák igazságügyminiszter.

Mostoha