Kezdőlap Kultúra Anyja halálos...

Anyja halálos ágyán szembesült a felfoghatatlannal: erőszakból fogant

A második világháború végén tömegesen követtek el a nők ellen nemi erőszakot a hazánk területére érkező szovjet katonák. A feltárt adatok szerint több mint négyszázezer magyar nő esett áldozatul akkor, de rengeteg eset maradt kimondatlan. Talán mert a hallgatással meg nem történtté lehetett tenni a tragédiákat, de a feldolgozatlan traumákat generációkról generációkra hordozzák magukkal ezek a családok. A nők elleni abúzus nemcsak az olyan szélsőséges helyzetekben jelenik meg, mint egy háború, hanem úgy tűnik békeidőben is komoly társadalmi probléma: tavaly átlagosan minden nap történt egy regisztrált szexuális erőszak az országban.

HIRDETÉS

A nemi erőszak következményeivel, ezzel a még szinte ma is tabunak számító témával foglalkozik Tunyogi Henriett balettművész, filmrendező harmadik kisjátékfilmje, az Esti dal. (A cím Kodály Zoltán azonos című szerzeményére utal.)

Megerőszakolt ország | Magyar Hang

Évente átlagosan 400-500 szexuális bűncselekményt jelentenek be Magyarországon. De a többi valahogy nem kap akkora figyelmet, mint Ahmad esete.

Egy haldokló anya (Eszenyi Enikő) és felnőtt lánya (Tunyogi Henriett) szomorú kapcsolata rajzolódik ki a tizenkét perces film során. Mintha két idegent látnánk, a két nő viszonya olyan rideg, mint a kórházi szoba. A lány hosszú éveken át nem kap választ arra a kérdésre, ki is az apja, csak anyja halálos ágyán szembesül a felfoghatatlannal: erőszakból fogant. Az igazság révén a fájdalmak is enyhülnek, egy pillanatra ugyan, de anya és lánya egymásra találhat.

Nagyon erős képi világ jellemzi Tunyogi Henriett alkotását, ebben pedig elvitathatatlan szerepe van, hogy a jelenben játszódó részek Fuji 35mm-re forogtak, a visszaemlékezéseket pedig lejárt 35mm-es Kodak filmre vették fel. A 2016-ban készült film több szakmai elismerést is szerzett: Dobóczi Balázs megkapta a legjobb operatőrnek járó hazai Aranyszem díjat, Amerikában az egyik legjobb kisjátékfilm díjat, az Awards of Merit 2017-et hozta el az Esti dal, míg a londoni független filmes fesztiválon három kategóriában – legjobb idegennyelvű film, legjobb női rendező, legjobb vágó – is nyert.

Az Esti dal néhány vetítés erejéig most látható lesz a szentendrei P’Art Moziban a következő időpontokban: december 9., vasárnap 14.45 (A bohém rapszódia előtt), december 14., péntek 16.45 (az Imagine előtt), december 15., szombat 18.15 (Az Úr hangja előtt). (M. S.)

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,250lájkolóTetszik
1,364követőKövetés
12,949feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem várok elégtételt” – Magyar Hang-ajánló

Idei nyolcadik számunk jelenik meg február 22-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Vadat és halat

Amikor gyerekkoromban elolvastam Fekete István két klasszikus ifjúsági regényét, akkor egyik pillanatról a másikra biztos lettem benne, hogy ha nagyobb leszek, akkor horgász és vadász is leszek.