HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Anyja halálos...

Anyja halálos ágyán szembesült a felfoghatatlannal: erőszakból fogant

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A második világháború végén tömegesen követtek el a nők ellen nemi erőszakot a hazánk területére érkező szovjet katonák. A feltárt adatok szerint több mint négyszázezer magyar nő esett áldozatul akkor, de rengeteg eset maradt kimondatlan. Talán mert a hallgatással meg nem történtté lehetett tenni a tragédiákat, de a feldolgozatlan traumákat generációkról generációkra hordozzák magukkal ezek a családok. A nők elleni abúzus nemcsak az olyan szélsőséges helyzetekben jelenik meg, mint egy háború, hanem úgy tűnik békeidőben is komoly társadalmi probléma: tavaly átlagosan minden nap történt egy regisztrált szexuális erőszak az országban.

HIRDETÉS

A nemi erőszak következményeivel, ezzel a még szinte ma is tabunak számító témával foglalkozik Tunyogi Henriett balettművész, filmrendező harmadik kisjátékfilmje, az Esti dal. (A cím Kodály Zoltán azonos című szerzeményére utal.)

Megerőszakolt ország | Magyar Hang

Évente átlagosan 400-500 szexuális bűncselekményt jelentenek be Magyarországon. De a többi valahogy nem kap akkora figyelmet, mint Ahmad esete.

Egy haldokló anya (Eszenyi Enikő) és felnőtt lánya (Tunyogi Henriett) szomorú kapcsolata rajzolódik ki a tizenkét perces film során. Mintha két idegent látnánk, a két nő viszonya olyan rideg, mint a kórházi szoba. A lány hosszú éveken át nem kap választ arra a kérdésre, ki is az apja, csak anyja halálos ágyán szembesül a felfoghatatlannal: erőszakból fogant. Az igazság révén a fájdalmak is enyhülnek, egy pillanatra ugyan, de anya és lánya egymásra találhat.

HIRDETÉS

Nagyon erős képi világ jellemzi Tunyogi Henriett alkotását, ebben pedig elvitathatatlan szerepe van, hogy a jelenben játszódó részek Fuji 35mm-re forogtak, a visszaemlékezéseket pedig lejárt 35mm-es Kodak filmre vették fel. A 2016-ban készült film több szakmai elismerést is szerzett: Dobóczi Balázs megkapta a legjobb operatőrnek járó hazai Aranyszem díjat, Amerikában az egyik legjobb kisjátékfilm díjat, az Awards of Merit 2017-et hozta el az Esti dal, míg a londoni független filmes fesztiválon három kategóriában – legjobb idegennyelvű film, legjobb női rendező, legjobb vágó – is nyert.

Az Esti dal néhány vetítés erejéig most látható lesz a szentendrei P’Art Moziban a következő időpontokban: december 9., vasárnap 14.45 (A bohém rapszódia előtt), december 14., péntek 16.45 (az Imagine előtt), december 15., szombat 18.15 (Az Úr hangja előtt). (M. S.)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,753lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek