Nem lesz Oscar-jelölt a Napszállta

Nem lesz Oscar-jelölt a Napszállta

Jakab Juli a Napszállta egyik jelenetében (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem került fel az Oscar-esélyesek kilences, szűkített listájára Nemes Jeles László filmje. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hétfő éjjel tette közzé kilenc kategória indulóit, a legjobb idegen nyelvű filmek közé viszont nem fért be a Napszállta, dacára a Saul fia két évvel ezelőtti győzelmének.

Magyarország nevezettje egyébként megosztotta a honi kritikusokat is, többek szerint Nemes Jeles némiképp önismétlőnek és kiszámíthatónak bizonyult, míg mások kissé zavarosnak ítélték a cselekményt. A filmipari kormánybiztos, Andy Vajna sem bizonyult túl lelkesnek, amikor az Indexnek adott interjújában azt mondta: nem hiszi, hogy a filmnek van esélye az Oscarra. „Vannak dolgok, amik jobban tetszenek, vannak, amik nem úgy sikerülnek, ahogy az ember elgondolja” – mondta. Persze tény, hogy hiába nem indul a versenyben, attól még számos pozitív kritikát kapott a film, többek között lapunktól is.

Az idegen nyelvű filmek szűkített listáján több olyan produkció is helyet kapott, amit már láthattak a magyar mozinézők is. Nagy sikerrel fut a dán Gustav Möller első egész estés filmje, A bűnös, ami egy segélyközpontos rendőr különösen nyomasztó estéjét mutatja meg. Miután befut hozzá egy hívás a valószínűleg volt férje által elrabolt Ibentől, hősünk kétségbeesetten veti bele magát az ügybe, túllépve nemcsak hatáskörét, de a törvényes kereteket is. Bár a mű egyetlen helyszínen játszódik, a feszültség végig marad, akárcsak mondjuk az utóbbi évek egyik sikerfilmjében, a Locke-ban.

Szintén szerepel a listán Cristina Gallego és Ciro Guerra közös filmje, Az átkelés madarai. A brazil produkciót január közepétől láthatjuk a mozikban. Nem indul rossz esélyekkel a német Mű szerző nélkül sem, ami A mások élete rendezőjének újabb fontos munkája. Florian Henckel von Donnersmarck ritkán hallat magáról, legutóbbi filmje is nyolc évvel ezelőtt jött ki.

Jelölték továbbá a japán Bolti tolvajokat, a kazah Aykát, a libanoni Kafarnaumot és a mexikói Romát. Utóbbiban Alfonso Cuarón a hetvenes évekig repít vissza, megmutatva egy középosztálybeli család bejárónőjének mindennapjait. Különösen szurkolhatunk a lengyel Hidegháborúnak, ami hamarosan eléri a magyar filmszínházakat. A dél-koreai Gyújtogatók pedig már látható egy ideje.

Közzétették továbbá a rövid listát a következő kategóriákban: legjobb dokumentumfilm, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb smink, legjobb eredeti filmzene, legjobb eredeti dal, legjobb animációs rövidfilm, legjobb rövidfilm, legjobb vizuális effektusok. A legjobb animációs film jelöltjei egyelőre nem ismertek, ott még szoríthatunk a Ruben Brandt, a gyűjtő versenybe kerüléséért. Jó esélyei voltak még Kovács István Ostrom című rövidfilmjének, illetve Bucsi Réka animációjának, a Solar Walknak, de ezek most szintén nem kaptak jelölést.