HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Meghalt Grend...

Meghalt Grendel Lajos, a felvidéki magyar irodalom legjelentősebb képviselője

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hetvenéves korában, kedd este elhunyt Grendel Lajos – számolt be róla az Új Szó. A felvidéki magyar irodalom legjelentősebb képviselője súlyos betegség következtében hunyt el. 

Grendel 1948-ban, Léván született, és Pozsonyban végzett matematika-fizika szakon. A hetvenes évek óta jelentek meg írásai, elsőként a pozsonyi Irodalmi Szemlében. A Magyar Nemzet először 1979. november 4-ei számában írt róla. A Hűtlenek című elbeszéléskötetről Szigeti László közölt hosszú kritikát, leszögezve: „a Madách Kiadó igazi írót avatott, akinek eredetisége, stílusának leleményei, látásmódjának iróniába hajló értékei, s nem utolsósorban egyetemességre törekvése azt mondatja, nehéz dolog néhány mondatban elemezni könyvét.”

Később a Szlovákiai Magyarok Értelmiségi Fórumának szóvivője lett, de 1997 és 2000 között ő vezette a Szlovákiai PEN-Centrumot is. Beválasztották a Magyar Írók Szövetsége elnökségébe, illetve tiszteletbeli taggá avatta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. 2012-ben vált a Magyar Művészeti Akadémia tagjává, a Kossuth-díjat pedig 1999-ben vehetett át.

Már első regényében is megmutatkozott életműve lényege, a „szlovákiai magyar” meghatározás finom iróniával történő dekonstruálása – erről beszélt áprilisban az Új Szónak a Madách Egyesület elnöke, Csanda Gábor. A szerkesztő szerint az Éleslövészet ezt legjobban jellemző mondata ez volt: „az égen szlovákiai magyar nap ragyog.” Vagy ahogy a kötet fülszövegében is leszögezte Grendel: „erős várunk az irónia.” Csanda a szerző könnyed humorát Esterházy Péteréhez hasonlította.

HIRDETÉS

N. Tóth Anikó író eközben a Nálunk, New Hontban című regényt, illetve a Bőröndök tartalma című novelláskötetet emelte ki. „A grendeli bőröndben lebilincselően bizarr történetek lapulnak a 80-as évekből/ről. New Hont-i polgárként pedig nap mint nap szembesülök a szlovmagy imago regionis meghatározta léthelyzetekkel, karakterekkel, gondolkodásformákkal” – jegyezte meg a szerző. Németh Zoltán író pedig hozzáfűzte, Grendel az a felvidéki író, aki a szlovák irodalomnak is része tudott lenni, regényei pedig szinte egy időben jelentek meg mindkét nyelven. Ez nagyban köszönhető volt állandó fordítójának, Karol Wlachovsky-nak. 

Egy 2001-es Magyar Nemzet-interjúban Grendel arról beszélt: nagy hatással volt rá a cseh irodalom és filmművészet, sokáig ő is Hasek és Hrabal bűvöletében élt, mint annyian mások. Emellett a történelmi helyzet is hozzájárult szerinte a groteszk látásmód felerősödéséhez. New Hont pedig jelképe mindannak a drámának vagy inkább tragikomédiának, amiben egy szlovákiai kisváros lakóinak része lehetett.

Igaz, az irónia dacára az író keserű is tudott lenni, csalódottan tekintve a közelmúltra, és arra, amit (nem) sikerült elérni. Ezt már a Magyar Nemzetnek adott 2015-ös interjújában mondta: „Távolról sem tartunk ott, ahol a rendszerváltáskor hittük volna. Nem oldottunk meg semmit, főleg nem a közép-európai kisebbségek ügyét. Mindent a szőnyeg alá söpörtünk. Ez előbb-utóbb megbosszulja magát. Huszonöt év alatt annyi mindent elmulasztottunk… Egyáltalán nem vagyok büszke az elmúlt negyed századra. Az irónia elvesztése, a tragikus hang megerősödése ezzel függ össze? Nem tudom.”

A Babiczky Tiborral való beszélgetésben kifejtette azt is, szerinte a magyar polgári irodalom visszaszorult. Megint csak őt idézve: „Pilinszky, Nemes Nagy Ágnes, Mészöly… Tulajdonképpen nem is esik róluk szó. Nem is beszélve Weöresről és Szentkuthyról. Vajon hol vannak ezek a modern klasszikusok? Mindent betemet a népi-urbánus vita. Nem is vita: gyűlölség. Én 2015-ben szerencsémnek mondhatom, hogy Pozsonyban élek. Ami manapság, ugyebár, már külföld. Nem mindig volt az, de manapság…”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,693lájkolóTetszik
3,471követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek