A kormány megvásárolta Munkácsy Golgotáját

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgotáját

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezt Gulyás Gergely szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Az MTI által is idézett Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

A bejelentés ellenére maga az adásvétel, és a kép ára korábban sem volt titok, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője még ősz elején az azóta megszüntetett Zoomnak beszélt arról, hogy „a Golgota eladása miatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom, a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk.”

Hárommilliárdért az államé lehet Munkácsy Golgota című festménye | Magyar Hang

Közel a megállapodás Pákh Imre műgyűjtő és az állam között.

A Munkácsy-trilógia megszerzéséért ádáz harcot folytatott a kormány; a cél az volt, hogy a debreceni Déri Múzeum erre kialakított kiállítótermében maradhasson Munkácsy Mihány (1844-1900) három festménye. A sorozat második darabja, az 1896-os Ecce Homo mellé így a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának keretében 2015-ben elkülönített 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos forrásból 1,6 milliárd forintért megvásárolták az 1882-es Krisztus Pilátus előtt című képet is.

Pákh Imrével is hosszú évekig egyezkedtek, többek között a vételárról; a kormány védetté is akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból. Volt, hogy a viták miatt a képet le kellett takarni a kiállítóteremben. A bejelentéssel így eldőlt, a trilógia Debrecenben marad egyben.