Kezdőlap Kultúra A kormány meg...

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgotáját

Ezt Gulyás Gergely szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

HIRDETÉS

Az MTI által is idézett Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

A bejelentés ellenére maga az adásvétel, és a kép ára korábban sem volt titok, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője még ősz elején az azóta megszüntetett Zoomnak beszélt arról, hogy „a Golgota eladása miatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom, a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk.”

Hárommilliárdért az államé lehet Munkácsy Golgota című festménye | Magyar Hang

Közel a megállapodás Pákh Imre műgyűjtő és az állam között.

A Munkácsy-trilógia megszerzéséért ádáz harcot folytatott a kormány; a cél az volt, hogy a debreceni Déri Múzeum erre kialakított kiállítótermében maradhasson Munkácsy Mihány (1844-1900) három festménye. A sorozat második darabja, az 1896-os Ecce Homo mellé így a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának keretében 2015-ben elkülönített 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos forrásból 1,6 milliárd forintért megvásárolták az 1882-es Krisztus Pilátus előtt című képet is.

Pákh Imrével is hosszú évekig egyezkedtek, többek között a vételárról; a kormány védetté is akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból. Volt, hogy a viták miatt a képet le kellett takarni a kiállítóteremben. A bejelentéssel így eldőlt, a trilógia Debrecenben marad egyben.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,973lájkolóTetszik
1,550követőKövetés
13,635feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek

Elkapták az utrechti lövöldözőt

Három ember meggyilkolásával gyanúsítják a török férfit.

Kihűlt szív

Elhunyt Baló György