HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra A kormány meg...

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgotáját

HIRDETÉS

Ezt Gulyás Gergely szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

HIRDETÉS

Az MTI által is idézett Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

A bejelentés ellenére maga az adásvétel, és a kép ára korábban sem volt titok, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője még ősz elején az azóta megszüntetett Zoomnak beszélt arról, hogy „a Golgota eladása miatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom, a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk.”

Hárommilliárdért az államé lehet Munkácsy Golgota című festménye | Magyar Hang

Közel a megállapodás Pákh Imre műgyűjtő és az állam között.

A Munkácsy-trilógia megszerzéséért ádáz harcot folytatott a kormány; a cél az volt, hogy a debreceni Déri Múzeum erre kialakított kiállítótermében maradhasson Munkácsy Mihány (1844-1900) három festménye. A sorozat második darabja, az 1896-os Ecce Homo mellé így a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának keretében 2015-ben elkülönített 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos forrásból 1,6 milliárd forintért megvásárolták az 1882-es Krisztus Pilátus előtt című képet is.

HIRDETÉS

Pákh Imrével is hosszú évekig egyezkedtek, többek között a vételárról; a kormány védetté is akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból. Volt, hogy a viták miatt a képet le kellett takarni a kiállítóteremben. A bejelentéssel így eldőlt, a trilógia Debrecenben marad egyben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,971lájkolóTetszik
2,137követőKövetés
15,804feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Fidesznek nincsenek erkölcsi aggályai a III/II-es múltú Szita Károllyal kapcsolatban – Közreadjuk a dokumentumokat

Szita Károly ügynökmúltjáról kérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki válasz gyanánt SZDSZ-es megközelítésről beszélt. A fideszes kaposvári polgármester III/II-es ügynökként kollégáiról és rokonairól is jelentett. Hazafias elhivatottságból.