HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra A kormány meg...

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgotáját

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ezt Gulyás Gergely szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Az MTI által is idézett Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

HIRDETÉS

A bejelentés ellenére maga az adásvétel, és a kép ára korábban sem volt titok, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője még ősz elején az azóta megszüntetett Zoomnak beszélt arról, hogy „a Golgota eladása miatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom, a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk.”

Hárommilliárdért az államé lehet Munkácsy Golgota című festménye | Magyar Hang

Közel a megállapodás Pákh Imre műgyűjtő és az állam között.

A Munkácsy-trilógia megszerzéséért ádáz harcot folytatott a kormány; a cél az volt, hogy a debreceni Déri Múzeum erre kialakított kiállítótermében maradhasson Munkácsy Mihány (1844-1900) három festménye. A sorozat második darabja, az 1896-os Ecce Homo mellé így a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának keretében 2015-ben elkülönített 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos forrásból 1,6 milliárd forintért megvásárolták az 1882-es Krisztus Pilátus előtt című képet is.

HIRDETÉS

Pákh Imrével is hosszú évekig egyezkedtek, többek között a vételárról; a kormány védetté is akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból. Volt, hogy a viták miatt a képet le kellett takarni a kiállítóteremben. A bejelentéssel így eldőlt, a trilógia Debrecenben marad egyben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg-adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet