Kezdőlap Kultúra „Inkább tessé...

„Inkább tessék akasztani!” Mi igaz A tanúból?

A tanú én vagyok. Bacsó Péter, az ötven éve, elkészültekor be nem mutatott kultuszfilm rendezője mondta ezt magáról. Másszor egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Rákosi-rendszer harcos kollaboránsa volt, aki „egy ideig bedőlt az egész kitalációnak”. Paradox módon azonban az ebben az időszakban játszódó, szatíra műfajába sorolható főművében, A tanúban pont hogy kitalációból van talán a legkevesebb, noha az abszurd és a groteszk jelenetek alapján épp az ellenkezőjére számítanánk.

HIRDETÉS

Monori Lili, aki a filmben Pelikán elvtárs lányát játssza, lapunknak elmesélte: ma már alighanem kibogozhatatlan, hogy a rengeteg társszerző közül ki írta az egyes poénokat (a stáblistán egyedül Bacsó Péter jegyzi a forgatókönyvet), de két szállóige eredete egészen biztosan ismert.

A Monori Lilivel készített interjúnkat a Magyar Hang február 1-jén megjelent, idei 5. számában olvashatja.

A rendező egy dramaturgoknak tartott ideológiai fejtágítón hallotta Andics Erzsébet kommunista történésztől – az ÁVH alezredese, Farkas Vladimir anyósától –, hogy „az élet nem habos torta”. Azt pedig, hogy a „határ az égbolt”, a „mi bölcs vezérünk” Rákosi Mátyás mondta. Az „Elvtárs, a csákányt jó mélyre vágd” kezdetű csasztuskát pedig – amelyet Dezső disznó levágásakor énekelt a Pelikán örs – még a fiatal, kortársai által csak szektásan baloldalinak bélyegzett Bacsó írta egy soha el nem készült filmhez, mert – emlékszik vissza a rendező – „jött egy bőrkabátos ember, és a kópiát egy zsákban elvitte”.

Bőrkabátosok, azaz ÁVH-sok éppenséggel A tanúban is voltak, „nagy fekete autón” közlekedtek: sanszos, hogy épp Mindszenty József hercegprímás lefoglalt járművén, akiről a film börtönjelenetében bemutatott papot formázhatták. Bástya elvtársat pedig Bacsó Farkas Mihály honvédelmi miniszterről mintázta, aki tényleg kiüríttette az uszodát, amikor lubickolni akart reggelente (ráadásul éppen azt a medencét, ahol a kultuszfilm jeleneteit forgatták). A szocialista szellem vasútjának alapjául pedig az a valóságban is a Vidám Parkba kihelyezett ideologizált vurstli szolgált, ahol Engels gondolatai mentén lehetett végigszáguldani a társadalmi fejlődések különböző stációin.

„Parragi úr közveszélyessé vált, tehát meg fogjuk fékezni” | Magyar Hang

Hogyan lett a fiatal keresztény újságírás egyik legnagyobb ígéretéből a kommunisták tehetetlen bábja? Egy történet a Magyar Nemzet múltjából.

Pelikán József filmbeli harmadik próbája, a magyarországi narancstermesztés meghonosítása viszonylag közismert tény, Rákosi személyes ambíciója volt ez. Az már viszont kevesek által tudott anekdota, hogy Bacsó maga is kapott Sztálin legnagyobb magyar tanítványától egy narancsot, de nem merte elfogyasztani, inkább remegő kézzel vitte haza a szerelmének – ahogy tette Pelikán elvtárs a minyonnal. Szintén valós élmény alapján került a moziba: Bacsó egykori főnöke, Újhelyi Szilárd – aki megjárta Horthy, Rákosi és Kádár börtöneit, és aki Rajk László mellett Dániel elvtárs „modellje” volt – mesélte, hogy a vallatása során így váltakozott a gonoszság és a kedvesség. Hol süteményt kapott, és szendvicset, hol pedig a talpát verték.

A teljes cikket a Magyar Hang február 1-jén megjelent, idei 5. számában olvashatja!

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/5. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,166lájkolóTetszik
1,348követőKövetés
12,841feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek