Kezdőlap Kultúra Lovasi András...

Lovasi András: Vicces végignézni, hogy akikből KISZ-titkárok lettek volna annak idején, azok mivé váltak mára

A popzene közönsége alapvetően apolitikus, tehát a kultúrharccal a rendszer csak ellenségeket szerezhet, míg megnyerni valójában nincs is mit. A jó hír az, hogy a műfaj megmaradásához nem kell semmi, undergroundban is működik – erről is beszélt lapunknak adott interjújában Lovasi András. Az egykori Kispál és a Borz és a most is aktív Kiscsillag zenekar frontemberének második szólólemeze lapunkkal egy időben jelenik meg Tűzijáték délben címmel. A zenésszel új albuma és gyermeke születése mellett Kispál-nosztalgiáról, a taopénzekkel való ügyeskedésről, politikai sugallatú szponzorációról, utált popzenei trendekről is szót ejtettünk. Kiderült az is, ma már visszasírja az L. Simon Lászlóval folytatott vitákat.

HIRDETÉS

– Interjúnk megjelenése napján adják ki második szólólemezét Tűzijáték délben címmel. A legutóbbi Lovasi-album óta 18 év telt el, onnan, a Kispál és a Borzból és a Kiscsillagból ismert rock and rollos lendületet a meghittség, a befelé fordulás váltja fel. Ötven felett önt is utolérte az öszszegezhetnék?
– Nem így hívnám, a szólóalbum terve már régóta a fejemben volt, ezek inkább csak befelé figyelő, személyes dalok, és ez a forma állt nekik a legjobban. Tudom, hogy ez nem trendi, hiszen a könnyűzenében minél idősebb valaki, annál fiatalosabbnak akar látszani. De ahogy öregszem, egyre inkább unom és utálom a popzenei trendeket. Mondjuk, ezeket régebben is távolról figyeltük, csak akkor még jó játéknak tűnt játszani a popklisékkel.

De ez a lemez nemcsak az aktuális divattól, hanem az eddigi albumainktól is nagyon különbözik. A szövegekben a korábbiaknál sokkal erősebben jelen vagyok az emlékeimmel, az élményeimmel. Ezt fel lehet fogni az összegzés szándékának. De más volt a munkamódszer is: a Kispálban, a Kiscsillagban is sokszor egy zenei téma, egy gitárriff szabta meg az irányt. Most viszont sokkal csupaszabban jön elő a dalforma. Az új album dalai egy szál gitárral is előadhatók. Nincs nagyon elektromos gitár, és egy dalt leszámítva klasszikus dobképlet sem hallható a lemezen. Vannak ugyanakkor fa- és rézfúvósok.

Tűzijáték Délben

Tűzijáték Délben, an album by Lovasi András on Spotify

– Az utóbbi egy évben felpörgött a kultúrharc, ami nem kerülte el a popszakmát és személy szerint önt sem. Szakács Árpád a Magyar Időkben rótta fel a hazai rádióknak, hogy libsi létére önt játsszák. Komolyan kell venni a könnyűzenében ezt a retorikát?
– Ez a csávó hülyeségeket ír, amit gondolom, valami belső düh mozgat. Tudtommal nem játsszák a dalaimat a rádióik. Mondjuk, én nem is hallgatom őket, tehát csak a nyilvános statisztikákból tudom. Egyébként meg azt gondolom, van egy pont, amikor valószínűleg nem éri meg újabb frontot nyitni. A popzene közönsége alapvetően apolitikus, tehát a kultúrharccal a rendszer csak ellenségeket szerezhet, míg megnyerni valójában nincs is mit. Ezt a józanabb kormányzati politikusok is értik.

De a rendszer logikája alapján sajnos az is benne van a pakliban, hogy a kultúrharc terepe lehet idővel akár ez a szféra is. És aki nem szimpatikus, abból ellenség lesz. De ezzel nem kell foglalkozni, rettegni, huhogni nem fogok. Mert ha így alakul, akkor is, mi van? Semmi. Ennek a műfajnak óriási erénye, hogy bármilyen körülmények között, undergroundban is működik. Sokkal olcsóbb rebellis könnyűzenét csinálni, mint filmet vagy színházat.

A tájékozatlanság diktatúrája a könnyűzene kapcsán | Magyar Hang

Hova vezethet az, amikor valaki nem létező fantomok ellen akar kultúrharcot vívni egy nem létező csatában úgy, hogy közben a csatateret sem ismeri?

– Ha nem is politikusként, hanem a véleményét rendre kinyilvánító művészként ahhoz a generációhoz tartozik, amely a rendszerváltás idején már aktív volt, most pedig a közélet, a politika fősodrát is meghatározza. Az elmúlt harminc év az idealizmushoz képest kijózanodást hozott, vagy kiábrándulást is?
– Ami történik Magyarországon, azt mi csináljuk, valóban, főleg az én generációm. Nem más a felelős mindazért, ami itt történik. Egyébként tök vicces végignézni, hogy akiből KISZ-titkárok lettek volna annak idején, azok mivé váltak mára. A műsort élvezzük, mert pont olyan, mint egy jó sorozat, ahol a szereplők bizonyos szituációkba kerülve úgy cselekszenek, ahogy az logikusan várható. Van, aki elbukik, van, aki felülhet a talapzatra. Inkább csak az a baj, ha hirtelen kijönnek a karakterek a tévémből, és leülnek a nappalimban, töltenek a boromból, és azt mondják mosolyogva: „itt leszek ezentúl”.

Lovasi András a Tűzijáték délben című lemez dalait január első felében vette fel, utána Erdélyben turnézott a Kiscsillaggal. A felvételekre, az utómunkákra kevés idő jutott. „Valóban összecsúsztak a dolgok – mondja erről a zenész. – A turné beesett, és nem akartuk lemondani, mert már régóta szerettünk volna játszani azokban a klubokban, ahova most eljutottunk. Ezért viszont sietni kellett a zenekari felvételekkel, amelyet egy kis egészségügyi intermezzo is hátráltatott.” A vége tehát alaposan besűrűsödött, de a lemez, mint Lovasitól megtudtuk, egy hosszabb folyamat eredménye.

A dalok nagy része vázlat formájában már megvolt, sőt már a 2017-es Aréna-koncertre meg akarta jelentetni őket, de ez nem jött össze. „Aztán megszületett a harmadik gyerekem, Álmos fiam, és úgy alakultak a feleségem, Eszter (Földes Eszter színésznő – a szerk.) munkái, hogy a kezdeti időktől sokat voltunk ketten a fiammal, aki jó gyerek lévén akkor még csak evett és aludt, viszonylag egyenletesen. Lényegében az alvós szakaszokban született meg a lemez.” Amelynek elkészültében Tövisházi Ambrus sokat segített, aki épp alkotói szabadságon volt Lovasi pécsi stúdiójában. Az új lemezt ősszel követi turné, tavasszal „csak” dupla lemezbemutatót tartanak a Vígszínházban, március 28-án. A zenész ezután néhány kis közönség előtti koncertet is tervez, egy szál gitárral, mert a dalok működnek így is, véli. Ahogy a lemezen, úgy az őszi turnén is teljesen akusztikus hangzásban gondolkodik.

Lesznek-e még Kispál-koncertek? Hogy áll a Fishing on Orfű szervezése? Mi a véleménye a kulturális taó megszüntetéséről? A válaszokat keresse a teljes interjúban, a Magyar Hang 2019. február 8-án megjelent idei 6. számában!

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,166lájkolóTetszik
1,348követőKövetés
12,841feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek